Υπόθεση Novartis: Η Υγεία δεν είναι πολιτικό ζήτημα αλλά Επιστημονικό

Της Νικολέτας Ντάμπου

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται, η αδυναμία του Υπουργείου Υγείας να λειτουργήσει ορθολογικά και να λάβει έγκαιρα αποφάσεις για την σωστή διαχείριση των πόρων υπέρ του δημοσίου συστήματος και των ασθενών λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, μέσα από την περίπτωση των φαρμάκων της ηπατίτιδας C .

Επαναπαύθηκαν οι υπουργοί Υγείας στην λογική ότι μπορούν να συνταγογραφούν οι γιατροί τα φάρμακα και την υπέρβαση της δαπάνης, βρε δεν βαριέσαι … θα την πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία με clawback .

Στο ΦΕΚ ( Διαβάστε εδώ το ΦΕΚ) που δημοσιεύθηκε για την άρση των περιορισμών στα φάρμακα της ηπατίτιδας C αναφέρεται ότι με την την Αριθμ. Δ3(α)/65428 /12-9-2018
τροποποιείται η αριθμ. Δ3(α)/61483/10-8-2018 (3431 Β΄) απόφαση, ως προς τους περιορισμούς συνταγογράφησης των χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων «HARVONI», «EXVIERA», «VIEKIRAX», «ZEPATIER», «EPCLUSA», «SOVALDI» και «MAVIRET», ως ακολούθως:«Περιορισμός: Αποζημιώνεται μετά από θετικό γονο-τυπικό έλεγχο». Eπικαλούμενη αφ ενός το 303/31-8-2018 έγγραφο της επιτροπής αξιολόγησης φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αφετέρου το 66711/6-9-2018 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης δεν προκύπτουν δημοσιονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, καθότι δεν μεταβάλλεται το ανώτατο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης του, όπως αυτό καθορίστηκε με το ΜΠΔΣ, πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (CLAWBACK). Επίσης, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Εμείς έχουμε να πούμε ότι φυσικά είναι θετικότατο γεγονός η άρση των περιορισμών για φάρμακα που εκριζώνουν τη νόσο, γιατί αυτό είναι και το ζητούμενο , αλλά μας δουλεύετε κύριοι ; Και ομολογείτε ευθαρσώς , ότι αυτό έγινε γιατί έληξε η σύμβαση με τα φάρμακα της ηπατίτιδας και δεν προλάβατε, γιατί αδρανείτε, (με τον αραμπά όλα), να κάνετε νέα διαπραγμάτευση και με τα νεώτερα φάρμακα ηπατίτιδας!

  • Και δεν είναι ντροπή να λέτε και να το γράφετε κιόλας , ότι δεν μας πειράζει γιατί έχουμε το clawback , ως σωσίβιο ; !

Άντε λοιπόν μην κουράζεστε τότε με διαπραγματεύσεις και συνταγογραφικούς περιορισμούς κλπ, γιατί έχουμε το claw back …

Και γεννάται και το ερώτημα γιατί είχαν μπει οι περιορισμοί πρότερα; Ήταν τότε αναγκαίοι, που στερούσαν τη θεραπεία σε ασθενείς και τώρα δεν είναι;

Κάποιοι φαίνεται δεν κάνουν καλά την δουλειά τους …

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here