O κ. Διονύσης Ευγενίδης πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) , σε συνέντευξη «εφ’ όλης της ύλης» που παραχώρησε στο www.healthweb.gr

Του Διονύσιου Ευγενίδη

Η 25η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος στον εορτασμό της. Πρωτοπορούμε και πάλι διοργανώνοντας ανοιχτή εκδήλωση-καμπάνια προς το κοινό της πόλης, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, στο χώρο του Λευκού Πύργου.

Ο Έλληνας φαρμακοποιός, χάρη στην επιστημονική κατάρτιση και το κοινωνικό του πρόσωπο, συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της υγείας των συμπολιτών μας. Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας του Φαρμακοποιού, μάς δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε, αφενός το φαρμακείο της γειτονιάς ως κέντρο παροχής υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας, αφετέρου τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο φαρμακοποιός στη Δημόσια Υγεία.

Το κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι «Οι φαρμακοποιοί είναι οι ειδικοί για τα φάρμακά σας», καθιστώντας σαφές ότι οι φαρμακοποιοί είναι οι μόνοι που μπορούν με τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους πάνω στα φάρμακα να συμβάλλουν στη διασφάλιση της καλής υγείας των συμπολιτών μας, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των ασθενών και τις εξελίξεις της εποχής. Είναι οι άνθρωποι που κάνουν κάθε ασθενή να νιώθει σίγουρος ότι μπαίνοντας στο φαρμακείο θα λάβει το σωστό φάρμακο στη σωστή δόση και θα ενημερωθεί υπεύθυνα για τυχόν παρενέργειες και κινδύνους. Είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά, 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, στο πλευρό των πολιτών εξασφαλίζοντας τα αναγκαία για την υγεία τους φάρμακα. Συγχρόνως παρέχουν χρήσιμες συμβουλές για σημαντικά ζητήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, χτίζοντας με τον τρόπο αυτό σχέσεις εμπιστοσύνης, χωρίς ημερομηνία λήξης.

Ως Σύλλογος έχουμε θέσει εδώ και πολλά χρόνια την εκπαίδευση των μελών μας ως βασική προτεραιότητα στις δραστηριότητές μας. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση πάνω στα τεκταινόμενα στην επιστήμη μας αποτελούν τα βασικά εφόδια των φαρμακοποιών για να απαντήσουν στις νέες προκλήσεις. Ταυτόχρονα, απευθυνόμαστε και στην κοινωνία, διοργανώνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκδηλώσεις με θέματα που αφορούν τους πολίτες. Επίσης πραγματοποιούμε εκστρατείες ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για σοβαρά ζητήματα Δημόσιας Υγείας, όπως η ορθολογική χρήση των φαρμάκων, ο περιορισμός της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, ο εμβολιασμός και άλλα.

Επιδίωξή μας είναι να λειτουργούν τα φαρμακεία ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να θεσμοθετηθεί η δυνατότητά τους να παρέχουν φαρμακευτικές υπηρεσίες στους πολίτες όπως εμβολιασμός ενηλίκων, μέτρηση πίεσης ή σακχάρου και άλλες. Τις υπηρεσίες αυτές τις παρέχουν σήμερα ούτως ή άλλως, χωρίς όμως να υπάρχει η θεσμική κατοχύρωση, κάτι για το οποίο η πολιτεία οφείλει να φροντίσει να γίνει πράξη.

Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας θα έχει πολλαπλά οικονομικά οφέλη αν θεσμοθετηθούν οι υπηρεσίες στα φαρμακεία, ενώ συγχρόνως θα προστατευθεί περισσότερο η δημόσια Υγεία μέσω της πρόληψης ασθενειών, της παρακολούθησης στη συμμόρφωση της φαρμακευτικής αγωγής τους, στη υπεύθυνη συμβουλή και τη φροντίδα.
Η ενημέρωση των συμπολιτών μας για τον ουσιαστικό ρόλο του φαρμακοποιού, θα υλοποιηθεί μέσω προβολής των υπηρεσιών συμβουλής, συμμόρφωσης και φροντίδας που μπορεί να προσφέρει το φαρμακείο.

Στο σημείο διεξαγωγής της εκδήλωσης θα στηθεί κατασκευή που θα αναπαριστά εικονικό φαρμακείο και στο εσωτερικό της οποίας θα λειτουργούν πέντε σημεία παροχής εξειδικευμένων συμβουλών από φαρμακοποιούς του Συλλόγου μας προς το κοινό («advisory corners»). Εθελοντές συνάδελφοί μας θα δίνουν γενικές οδηγίες για διαχείριση και συμμόρφωση με τη φαρμακοθεραπεία, ενώ θα ενημερώνουν τους πολίτες για θέματα όπως διακοπή καπνίσματος, γαστρεντερικά προβλήματα-διάρροια, κρυολόγημα, φλεβική νόσο και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Ο κύριος Διονύσιος Ευγενίδης είναι Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here