Νέα τεχνική ακτινοθεραπείας αποσκοπεί στη διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας σε άνδρες που λαμβάνουν θεραπεία για καρκίνο του προστάτη. Η θεραπεία θα με κάνει ανίκανο; Αυτή είναι μια ερώτηση στο μυαλό πολλών ανδρών καθώς λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Μια νέα πολυκεντρική κλινική μελέτη εφαρμόζει μια τεχνική που σέβεται τα νεύρα και τα αγγεία που εμπλέκονται στη σεξουαλική λειτουργία σε ασθενείς που λαμβάνουν ακτινοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη.

«Σήμερα, η θνησιμότητα μετά τη θεραπεία για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι χαμηλή, περίπου 1% σε 10 χρόνια», δήλωσε ο Δρ. Neil Desai, Επίκουρος Καθηγητής Ακτινοθεραπείας-Ογκολογίας, κύριος ερευνητής της μελέτης POTEN-C . «Αντίθετα, το ήμισυ όλων των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη θα παρουσιάσει κάμψη της σεξουαλικής λειτουργίας. Η ακτινοθεραπεία επηρεάζει τη στυτική λειτουργία για 12-14 μήνες. Μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη μετακτινική κυστίτιδα, που δεν αποτελεί όμως σοβαρή επιπλοκή.  Επομένως, είναι σκόπιμο να επικεντρωθεί η εστίασή μας σε αυτή την πτυχή της ποιότητας ζωής». Η νέα τεχνική περιλαμβάνει μείωση της δόσης ακτινοβολίας στην πλευρά του προστάτη, όπου η απεικόνιση δεν δείχνει καρκίνο, προκειμένου να προστατευθούν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία από την πλευρά αυτή.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με μια ακτινοβολία εξαιρετικής ακρίβειας που ονομάζεται στερεοτακτική (SAbR) ενώ εφαρμόζεται και ένα προστατευτικό διαχωριστικό (SpaceOAR) μεταξύ του ορθού και του προστάτη, στις δέσμες των νεύρων που εμπλέκονται στη σεξουαλική λειτουργία. Η μελέτη περιλαμβάνει 120 ασθενείς με διετή παρακολούθηση στο πανεπιστήμιο του Τέξας UT Southwestern.

Ο Δρ. Desai θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι επιπτώσεις της θεραπείας στους άνδρες και τους συντρόφους τους. «Χρησιμοποιούμε προόδους στην απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία για να εντοπίσουμε τη νόσο και την ακρίβεια της τεχνικής SAbR με το SpaceOAR για να σχεδιάσουμε μια νέα προσέγγιση για τη μείωση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Βασικά, προσπαθούμε να δώσουμε στους άνδρες περισσότερες επιλογές, ώστε εκ των προτέρων να διατηρήσουν τη σεξουαλική τους λειτουργία. Είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να συνδυάσουμε τα αποτελέσματα των ερευνών των τελευταίων 10 ετών για τη βελτίωση των προοπτικών για τους ασθενείς μας που χρειάζονται θεραπεία καρκίνου του προστάτη»,

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here