Οι ερευνητές της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια έχουν συνδέσει την ευαισθησία με ένα αλλεργιογόνο σε κόκκινο κρέας με τη συσσώρευση λιπώδους πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς. Αυτή η συσσώρευση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Με το τσίμπημα του τσιμπουριού μπορεί οι άνθρωποι να αναπτύξουν μια αλλεργική αντίδραση στο κόκκινο κρέας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που δεν εμφανίζουν συμπτώματα αλλεργίας εξακολουθούν να είναι ευαίσθητοι στο αλλεργιογόνο που υπάρχει στο κρέας. Η νέα μελέτη της UVA συνδέει την ευαισθησία με το αλλεργιογόνο με την αυξημένη συσσώρευση πλακών, όπως μετράται με εξέταση αίματος.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματά τους είναι προκαταρκτικά, αλλά απαιτούν περαιτέρω έρευνα. «Αυτό το νέο εύρημα από μια μικρή ομάδα εξεταζόμενων στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια αυξάνει την ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι η ασυμπτωματική αλλεργία στο κόκκινο κρέας μπορεί να είναι ένας υποδεδειγμένος παράγοντας καρδιακής νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Coleen McNamara, MD, του Robert M Το Κέντρο Καρδιοαγγειακής Έρευνας της Βέρνης και το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της UVA. «Αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω κλινικές μελέτες σε μεγαλύτερους πληθυσμούς από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές».

Αλλεργιογόνα και φραγμένες αρτηρίες

Εξετάζοντας 118 ασθενείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ευαίσθητοι στο αλλεργιογόνο κρέας είχαν 30% περισσότερη συσσώρευση πλακών μέσα στις αρτηρίες τους από εκείνες που δεν είχαν την ευαισθησία. Περαιτέρω, οι πλάκες είχαν υψηλότερο ποσοστό με τις χαρακτηριστικές των ασταθών πλακών που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές.

Οι ερευνητές της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Angela Taylor, M.D. (από αριστερά). Anh Nguyen, Ph.D .; και ο Coleen McNamara, M.D., εξετάζουν μια εικόνα των λιπαρών πλακών στην καρδιά ενός ασθενούς με ευαισθησία στο αλλεργιογόνο στο κόκκινο κρέας.
Με την αλλεργία στο κρέας, οι άνθρωποι γίνονται ευαισθητοποιημένοι σε άλφα-gal, ένα είδος ζάχαρης που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας. Τα άτομα με τη συμπτωματική μορφή της αλλεργίας μπορούν να αναπτύξουν κυψέλες, να αναστατώσουν το στομάχι, να παρουσιάσουν προβλήματα στην αναπνοή ή να παρουσιάσουν άλλα συμπτώματα τρεις έως οκτώ ώρες μετά την κατανάλωση κρέατος από θηλαστικά.

Άλλοι άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε  alpha-gal και να μην αναπτύξουν συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, πολύ περισσότεροι άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι στην τελευταία αυτή ομάδα. Για παράδειγμα, μέχρι το 20% των ανθρώπων στην κεντρική Βιρτζίνια και σε άλλα μέρη της Νοτιοανατολικής χώρας μπορεί να ευαισθητοποιηθούν σε alpha-gal, αλλά να μην παρουσιάζουν συμπτώματα.

Η αλλεργία στο alpha-gal αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2009 από τον Thomas Platts-Mills, MD, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας του UVA, και του συναδέλφου Scott Commins, MD, Ph.D. Έκτοτε, έχουν αναφερθεί αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων αλλεργίας με βάση το κρέας σε όλες τις Η.Π.Α. Προηγουμένως βρέθηκε κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, ότι το τσίμπημα έχει πλέον εξαπλωθεί δυτικά και βόρεια, μέχρι τον Καναδά.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here