Μια μη επεμβατική θεραπεία σταματά και αναστρέφει την αθηροσκλήρωση στοχεύοντας τα τοιχώματα των αγγείων με νανο-ίνες που έχουν αναπτυχθεί εργαστηριακά σύμφωνα με νέα έρευνα  που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Οι μικροσκοπικές ίνες περιέχουν σωματίδια που βοηθούν στην αφαίρεση των εναποθέσεων χοληστερόλης από την πλάκα που έχει σχηματιστεί στα τοιχώματα των αρτηριών. «Οι στατίνες μπορούν να ελέγξουν την LDL χοληστερόλη και να μειώσουν την πλάκα, αλλά δεν μπορούν να αναστρέψουν τη νόσο. Φυσικά, η αορτοστεφανιαία παράκαμψη και η τοποθέτηση stent αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά και πάλι δεν αναστρέφουν την αθηροσκλήρωση ενώ μπορούν να επιφέρουν βλάβη στα τοιχώματα των αρτηριών και των αγγείων», υπογραμμίζει ο Νηλ Μανσουκχανι, συγγραφέας της μελέτης.

Γι’ αυτό οι ερευνητές συνέθεσαν αυτό-συναρμολογούμενα πεπτίδια από νανο-ίνες που στοχεύουν την πλάκα και μπορούν να χορηγηθούν στον ασθενή ενδοφλέβια. Το σημαντικό όμως είναι ότι οι συνθετικές αυτές νανο-ίνες περιέχουν μια αλληλουχία αμινοξέου που προάγει την διάλυση της χοληστερόλης.

Για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα της νέας θεραπείας, οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε αυτά να εκδηλώσουν αθηροσκλήρωση και εν συνεχεία τα έθεσαν υπό λιπαρή σίτιση για 14 εβδομάδες. Στη συνέχεια τους έκαναν δύο φορές την εβδομάδα ενέσιμη χορήγηση είτε των πεπτιδίων ή αλατούχο διάλυμα για οκτώ εβδομάδες.

Με απεικονιστικές τεχνικές, καθόρισαν τη βέλτιστη δόση, συγκέντρωση και διάρκεια πρόσδεσης αλλά και τη βιο-κατανομή των πεπτιδίων νανο-ινών και μπορούσαν να παρατηρήσουν το αποτέλεσμα στόχευσης μετά από 24 ώρες και μετά από 48 έως 72 ώρες οι νανο-ίνες διαλύονταν και εκκαθαρίζονταν σε 7 έως 10 ημέρες.

Μετά από οκτώ εβδομάδες θεραπείας, η περιοχή της πλάκας στις αρτηρίες των αρσενικών ποντικιών είχε μειωθεί κατά 11% και στα θηλυκά κατά 9%. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καινοτόμος στοχευμένη θεραπεία εστιάζει ειδικά στις αθηρωματικές αλλοιώσεις και μειώνει το φόρτο της πλάκας μετά από σύντομης διάρκειας αγωγή», επισημαίνεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here