Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster και το  Ινστιτούτο Firestone  μαζί με τους συναδέλφους σε συνεργασία με άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, έχουν αναπτύξει μια νέα μέθοδο για τη θεραπεία του σοβαρού άσθματος. Σε μια μελέτη πάνω από 200 συμμετέχοντες με σοβαρό άσθμα, η νέα θεραπεία έδειξε ότι έχει βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος και τη λειτουργία των πνευμόνων, μειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για κορτικοστεροειδή μέχρι και 70%.

Σύμφωνα με τις στατιστικές του Καναδά, το 8% των Καναδών ηλικίας 12 ετών και άνω – περίπου 2,4 εκατομμυρίων ατόμων – έχουν διαγνωσθεί με άσθμα. Από αυτό, περίπου το 25% θεωρούνται σοβαρές περιπτώσεις άσθματος.

Οι τρέχουσες θεραπείες για σοβαρό άσθμα περιλαμβάνουν συχνά υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών, όπως η πρεδνιζόνη, για τον έλεγχο των παροξυσμών. Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι κορτικοστεροειδών στους οποίους χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τοξικότητα πολλαπλών οργάνων και ανοσοκαταστολή.

Ο Δρ Parameswaran Nair, καθηγητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McMaster, μαζί με μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία σοβαρού άσθματος, αντικαθιστώντας υψηλές δόσεις κορτικοειδών. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, μία από τις σημαντικότερες ιατρικές εκδόσεις του κόσμου.

Ασθενείς που έχουν χρησιμοποιήσει από του στόματος κορτικοστεροειδή για τη θεραπεία του σοβαρού άσθματος για τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη μελέτη. Εκτός από την τυπική δοσολογία των κορτικοστεροειδών, οι ασθενείς έλαβαν είτε το μονοκλωνικό αντίσωμα είτε ένα εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια της δοκιμής 24 εβδομάδων. Η δόση των κορτικοστεροειδών μειώθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια των εβδομάδων 4 έως 20 και διατηρήθηκε σε χαμηλό επίπεδο για τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν την ικανότητα του εν λόγω αντισώματος να αυξήσει τη διάρκεια δράσης των κορτικοστεροειδών. Το εν λόγω αντίσωμα λειτουργεί για τη θεραπεία του άσθματος, εμποδίζοντας δύο συγκεκριμένες πρωτεΐνες (που ονομάζονται ιντερλευκίνη-4 και ιντερλευκίνη-13) που σχετίζονται με φλεγμονή των αεραγωγών.

Σύμφωνμα με τον Δρ. Nair. «Δεδομένου ότι φαίνεται να είναι σημαντική βελτίωση στον έλεγχο του άσθματος, θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη θεραπεία για ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών από ό, τι πιστεύαμε ότι ήταν εφικτό».

Ο Δρ Nair και η ομάδα του παρουσίασαν τις λεπτομέρειες της μελέτης τους στο διεθνές συνέδριο της American Thoracic Society στο Σαν Ντιέγκο  την περασμένη εβδομάδα. Ο Δρ Nair είναι ένας από τα καλύτερους  κλινικούς γιατρούς του κόσμου στον τομέα του άσθματος και οι μελέτες του σχετικά με την τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος δύναται να ασκήσουν τεράστια επίδραση  για τη διαχείριση αυτής της δύσκολης και επικίνδυνης μορφής του άσθματος.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here