Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια μπορεί να προστατεύσει τα άτομα με περιττά κιλά από την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2, δείχνει μια νέα αμερικανο-τσεχική επιστημονική μελέτη, της οποίας τα ευρήματα χαρακτηρίζονται εξαιρετικά.

Το υπερβολικό βάρος αποτελεί ίσως τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη, σύμφωνα με τη νέα μελέτη όμως ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί αισθητά αν διακοπεί η κατανάλωση ζωικών προϊόντων όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Οι υπέρβαροι συμμετέχοντες που ακολούθησαν αυστηρά χορτοφαγική (vegan) διατροφή για 16 εβδομάδες στο πλαίσιο της μελέτης παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της ευαισθησίας τους στην ινσουλίνη καθώς και καλύτερη λειτουργία των βήτα κυττάρων που ελέγχουν την απελευθέρωση της ινσουλίνης στο σώμα.

Η χορτοφαγική διατροφή συνέβαλε επίσης στη βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου, τόσο μετά από μια περίοδο νηστείας όσο και κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Όπως επισημαίνει η Δρ Χάνα Καχλεόβα, από την Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM) και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, τα νέα ευρήματα έχουν «σημαντικές προεκτάσεις για την πρόληψη του διαβήτη», από τον οποίο πάσχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 422 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του οργανισμού να αξιοποιήσει την ορμόνη ινσουλίνη –κατάσταση γνωστή ως «αντίσταση στην ινσουλίνη»– ή της αδυναμίας των βήτα κυττάρων του παγκρέατος να παράγουν ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Κατά συνέπεια, τα επίπεδα του σακχάρου ανεβαίνουν υπερβολικά και παραμένουν υψηλά, προκαλώντας σε βάθος χρόνου σοβαρές επιπλοκές όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η νεφροπάθεια, η διαβητική οφθαλμοπάθεια και οι νευρολογικές βλάβες.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here