Της Νικολέτας Ντάμπου 

Φρένο στην αλόγιστη χρήση των φαρμάκων στην Ελλάδα και την προμήθεια τους από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή , βάζει η πολιτεία μετά την συμφωνία που έκαναν με τους φαρμακοποιούς , σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Δημήτρης Κούβελας, Καθηγητής Κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρος Επιτροπής Λίστας Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

Συμφώνησαν , λοιπόν, οι φαρμακοποιοί να μην βγαίνει κανένα φάρμακο από το φαρμακείο εάν ο ασθενής δεν έχει ηλεκτρονική  συνταγή γιατρού , όπως σας γράφουμε σήμερα αποκλειστικά στο www.healthweb.gr .

Όσον αφορά στα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα  πρόκειται να τα γράφει ο φαρμακοποιός ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δώσει οδηγίες για την χρήση του κάθε ΜΥΣΥΦΑ φαρμάκου στον ασθενή και να τον ενημερώνει εάν πραγματικά το έχει ανάγκη ή όχι . Στην περίπτωση κατά την οποία ο ασθενής, παρόλο που του επισημαίνει ο φαρμακοποιός ότι  δεν  έχει ανάγκη το συγκεκριμένο φάρμακο ΜΥΣΥΦΑ , επιμένει και θέλει να το αγοράσει θα σημειώνει ο φαρμακοποιός ότι θα το λάβει με δική του ευθύνη .

Αξίζει να θυμίσουμε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα οποιοσδήποτε θέλει πάει στο φαρμακείο, ζητάει αντιβίωση ή όποιο άλλο φάρμακο του έχει πει ο γείτονας ή συγγενικό του πρόσωπο ότι είχε αποτέλεσμα για τον ίδιο και ζητάει να το αγοράσει. Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί παραβιάζοντας τον νόμο που υπάρχει από το από το 1950 για μη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, το δίνουν χωρίς συνταγή με αποτελέσματα να κινδυνεύει ο ασθενής να χάσει ακόμα και την ζωή του.

Επίσης , να σημειώσουμε ότι θα πρέπει άμεσα να ρυθμιστούν νομοθετικά οι ποινές που θα αφορούν στη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, διότι δεν πρέπει να κλάψουμε θύματα από αυτή την αλόγιστη κατάσταση.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here