Τα ποσοστά της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία περίπου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η ανάλυση περίπου 1.400 ανδρών και γυναικών ηλικίας 70 και άνω διαπίστωσε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας μειώθηκε από 73 μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν πριν από το 1920 σε μόλις 3 από αυτούς που γεννήθηκαν μετά το 1929. Οι λόγοι για την πτώση δεν είναι σαφείς, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αλλά ένας παράγοντας ξεχωρίζει: Τα ποσοστά του εγκεφαλικού επεισοδίου και της καρδιακής προσβολής μειώθηκαν με το χρόνο. Ωστόσο, η επίπτωση του διαβήτη έχει αυξηθεί. «Μπορεί να είναι ότι βλέπουμε τα οφέλη των χρόνων επιτυχίας στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνητής Carol Derby, καθηγήτρια στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να αντιπροσωπεύει το σύνολο της μείωσης των ποσοστών άνοιας. Αν και ο ρυθμός της άνοιας έχει μειωθεί, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων με άνοια αναμένεται να αυξηθεί δραματικά λόγω της πληθυσμιακής έκρηξης που προκλήθηκε με τις γεννήσεις από τις αρχές του 1940 μέχρι το 1964, δήλωσε η Derby. «Δεν έχει διαφανεί εάν οι μεταβολές του ποσοστού της εμφάνισης άνοιας πρόκειται να αντισταθμίσουν τη μετατόπιση του πληθυσμού», είπε. Σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 47 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από άνοια και 7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας αναμένεται να διπλασιαστεί κάθε 20 χρόνια και να φθάσει τα 115 εκατομμύρια έως το 2050.

Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, της πιο συνηθισμένης αιτίας άνοιας, αναμένεται να ανέλθει σε 106 εκατομμύρια μέχρι το 2050, ανέφεραν οι ερευνητές. «Ενώ τα ποσοστά μπορεί να μειώνονται, το πρόβλημα απέχει από το να εξαλειφθεί», δήλωσε ο James Hendrix, διευθυντής παγκόσμιων επιστημονικών πρωτοβουλιών στην Ένωση για την Αλτσχάιμερ.

Η άνοια, μια διαταραχή των λειτουργιών του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται κυρίως από προβλήματα μνήμης και αλλαγές προσωπικότητας, εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο πολυέξοδες χρόνιες παθήσεις, με τεράστιο αντίκτυπο στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Ο Hendrix πιστεύει ότι η εφαρμογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας.

Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι, αν οι άνθρωποι ασκούνται, τρώνε υγιεινά, διακόπτουν το κάπνισμα και διατηρούν χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης υπό έλεγχο, το 35% των περιπτώσεων άνοιας σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να αποφευχθεί. «Πρόκειται για την υγεία του εγκεφάλου καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας», δήλωσε ο Hendrix, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Neurology.

Για τη μελέτη, η Derby και οι συνεργάτες της ανέλυσαν το ποσοστό άνοιας σε περίπου 1.400 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ηλικίας Einstein από το 1993 έως το 2015. Όταν οι συμμετέχοντες εισήλθαν στη μελέτη, ήταν 70 ετών ή μεγαλύτεροι και δεν υπέφεραν από άνοια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η ομάδα της Derby διαπίστωσε ότι ο ρυθμός της άνοιας έπεφτε σταθερά. Μεταξύ των 369 ατόμων που γεννήθηκαν πριν από το 1920, 73 ανέπτυξαν άνοια, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 43 μεταξύ των 285 που γεννήθηκαν μεταξύ 1920 και 1924. Οι περιπτώσεις άνοιας μειώθηκαν σε 31 για τα 344 άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1925 και 1929 και σε 3 για τα 350 άτομα που γεννήθηκαν μετά το 1929.

«Αυτό δεν είναι απροσδόκητο», δήλωσε ο Dr. Sam Gandy, διευθυντής του Κέντρου Γνωστικής Υγείας στο Νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. «Παρόμοιες τάσεις έχουν τεκμηριωθεί στην Ευρώπη.» Ο Gandy, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, πιστεύει ότι μεγάλο μέρος της μείωσης του ρυθμού άνοιας είναι αποτέλεσμα της μείωσης των επιπέδων εγκεφαλικού επεισοδίου. «Καθώς η καρδιαγγειακή υγεία έχει βελτιωθεί, η συχνότητα εμφάνισης του εγκεφαλικού επεισοδίου έχει μειωθεί», είπε. Η υγεία των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο συμβάλλει στον κίνδυνο για άνοια, είπε ο Gandy.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here