Ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ίαση του κοινού κρυολογήματος μετά την ανακάλυψη ενός μικροσκοπικού μορίου στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων. Το πεπτίδιο κρατά τη λοίμωξη μακριά από τον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Napier του Εδιμβούργου υποστηρίζουν ότι στο μέλλον ίσως είναι δυνατόν να αναπτυχθούν αντιμικροβιακές θεραπείες βασισμένες στα πεπτίδια που υπάρχουν φυσιολογικά στους ανθρώπους και τα ζώα και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

«Θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε θεραπείες που θα έχουν ως στόχο την ίαση του κοινού κρυολογήματος», λέει ο Δρ Πήτερ Μπαρλοου, επίκουρος καθηγητής Ανοσολογίας και Λοιμώξεων στο σκοτσέζικο πανεπιστήμιο.  Οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της πενταετούς μελέτης τους παρατήρησαν ότι τα πεπτίδια που φέρουν διάφορα είδη θηλαστικών μπορούν να καταπολεμήσουν τον ρινοϊό, που θεωρείται βασικός ένοχος για το κοινό κρυολόγημα στους ανθρώπους.

Αλλά οι ερευνητές Φιλίπα Χεντερσον Σοουσα και Βίκτορ Κασανοβα εστίασαν στην αξιολόγηση διαφόρων πεπτιδίων στα πνευμονικά κύτταρα που είχαν μολυνθεί με τον ανθρώπινο ρινοϊό. Τα πεπτίδια επιτυχώς επιτέθηκαν στον ιό. Οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να τροποποιήσουν ένα εκ των πεπτιδίων αυτών ώστε να το κάνουν αποτελεσματικότερο κατά του ρινοϊού.

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και γενικά αποτελεσματική θεραπεία κατά του κοινού κρυολογήματος, είναι επείγουσα ανάγκη να βρούμε μια αποτελεσματική θεραπεία κατά του ανθρώπινου ρινοϊού, βασικού ενόχου για το κοινό κρυολόγημα αλλά και συχνή αιτία ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος θα είναι πολύτιμη για τους πάσχοντες από σοβαρές πνευμονικές παθήσεις, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καθώς οι ιογενείς λοιμώξεις τους εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους.  Αν και σε πολύ πρώιμα στάδια ακόμα η μελέτη, οι ερευνητές κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση 200.000 στερλίνων ώστε να συνεχίζουν την έρευνα σε ζωικά πειράματα, όπου χοίροι και πρόβατα θα λάβουν αντιμικροβιακά πεπτίδια για την καταπολέμηση του ρινοϊού.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here