Καθώς τα ποσοστά του καρκίνου του θυρεοειδούς αυξάνονται, στους περισσότερους ασθενείς με τη νόσο πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θυρεοειδούς τους. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι επιπλοκές από αυτή την επέμβαση είναι πιο συχνές από ό, τι πιστεύαμε στο παρελθόν.

Συνολικά, 6,5% των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς είχαν γενικά μετεγχειρητικές επιπλοκές στον μήνα μετά την επέμβαση, και 12% είχαν επιπλοκές εντός του έτους μετά την επέμβασή τους. Αλλά ο κίνδυνος ήταν σημαντικά υψηλότερος για ορισμένες ομάδες, γεγονός που υποδηλώνει τη δυνατότητα για στοχευμένες παρεμβάσεις και εκπαίδευση για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

«Αυτό το 12% του συνόλου των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς με συγκεκριμένες επιπλοκές είναι σχετικό. Οι περισσότεροι από τους χειρουργούς παραθέτουν ποσοστά της τάξης του 1%-3%. Αυτό το ποσοστό είναι συγκριτικά τετραπλάσιο», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Μαρία Παπαλεοντίου, MD, επίκουρη καθηγήτρια ενδοκρινολογίας, διαβήτη & μεταβολισμού, στο πανεπιστήμιο του Michigan.

Η πλειονότητα των προηγούμενων μελετών σχετικά με επιπλοκές της επέμβασης στο θυρεοειδή ήταν από μονήρη νοσοκομεία και συχνά από κέντρα με υψηλό όγκο χειρουργείων, που είναι γνωστό ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism , εξέτασε 22.867 άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του θυρεοειδούς μεταξύ 1998-2011. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από την εποπτεύουσα αρχή του αμερικανικού ομοσπονδιακού φορέα περίθαλψης. Οι ερευνητές εξέτασαν τις γενικές μετεγχειρητικές επιπλοκές – πυρετό, μόλυνση, θρόμβωση ή οίδημα – που συνέβησαν μέσα στις πρώτες 30 ημέρες μετά την επέμβαση. Εξέτασαν επίσης επιπλοκές ειδικά για τη χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς, όπως τον υποπαραθυρεοειδισμό, την υπασβεστιαιμία, και την παράλυση των φωνητικών χορδών (οι επιπλοκές αυτές μπορεί να έχουν δια βίου συνέπειες για τους ασθενείς).

«Όταν δουλεύουμε με τους ασθενείς για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς, προσπαθούμε πάντα να ισορροπήσουμε τα οφέλη και τους κινδύνους. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν περισσότερες επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του θυρεοειδούς από ό, τι αναμενόταν. Οι ερευνητές εντόπισαν τρεις ομάδες για τις οποίες οι επιπλοκές ήταν πιο συχνές: οι ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών, οι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του θυρεοειδούς και οι ασθενείς με άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις. Δέκα % των ηλικιωμένων ασθενών ανέπτυξαν γενικά μετεγχειρητικές επιπλοκές και 19% είχαν επιπλοκές που σχετίζονται με επέμβαση θυρεοειδούς.

Για ασθενείς ηλικίας κάτω των 65 ετών, 3% είχαν γενικά επιπλοκές και 6% είχαν επιπλοκές που σχετίζονται με επέμβαση θυρεοειδούς. «Ακόμη και σε ασθενείς χαμηλού κινδύνου, ο κίνδυνος της παράλυσης των φωνητικών χορδών είναι 2% εκατό και ο κίνδυνος υποπαραθυρεοειδισμού είναι 8%». «Η θυρεοειδεκτομή θεωρείται μια αρκετά ασφαλής επέμβαση σε γενικές γραμμές, αλλά ορισμένοι πληθυσμοί είναι πιο ευάλωτοι και χρειάζονται επιπλέον προσοχή στην προ- και μετεγχειρητική φροντίδα», λέει η Παπαλεοντίου.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here