Παγκόσμια αποκλειστικότητα:Ο'ΘΗΣΕΑΣ' είναι η λύση καταπολέμησης της σπατάλης στην Υγεία
Παγκόσμια αποκλειστικότητα:Ο'ΘΗΣΕΑΣ' είναι η λύση καταπολέμησης της σπατάλης στην Υγεία

Σε ηλικία 23 χρονών, με Θεϊκή απόφαση και όχι των ανθρώπων, έφυγα από την Ελλάδα, ως «καμένο χαρτί» κατά γενική ομολογία: ‘’ μου λέει ο Έλληνας Επιστήμων Νίκος Συκλόγλου, full-time dreamer, ο οποίος το 1980 ανακάλυψε τα ΝΕΟΚΥΤΤΑΡΑ, ως ερευνητής στο Harvard και σήμερα παρουσιάζει αποκλειστικά στην Νικολέτα Ντάμπου και το LIFE2DAY.GR την Παγκόσμια Καινοτομία του, τον ‘ΘΗΣΕΑ’ ένα ανθρωποκεντρικό, Ιπποκράτειο εκπαιδευτικό μοντέλο που εμπεριέχει αρμονικά τις ιατρικές γνώσεις σε μορφή διαγνωστικών κλειδιών, «εξανθρωπισμένη» τεχνολογία και Φιλοσοφία, σε μορφή Application for digital use, έτοιμο για χρήση και εκμετάλλευση.

Αποκλειστική Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου 

Προθυμία του είναι να βοηθήσει την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες του πλανήτη ώστε οι επόμενες γενιές νέων γιατρών να είναι στην ευτυχή θέση να κάνουν σωστή κλινική διάγνωση και επιβεβαίωση πριν την αποφοίτηση τους. Αυτό θα συμβάλλει στην καταστολή έως την εξάλειψη της σπάταλης δημοσίου και ιδιωτικού χρήματος καθώς οφείλεται στην άγνοια των γιατρών, λόγω μη σωστής προετοιμασίας ή λόγω του φόβου τιμωρίας, που τελεί αντικείμενο της Αμυντικής Ιατρικής .

O Έλληνας Επιστήμων Νίκος Σικλόγλου, full-time dreamer, ο οποίος το 1980 ανακάλυψε τα ΝΕΟΚΥΤΤΑΡΑ σήμερα παρουσιάζει τον ‘ΘΗΣΕΑ’
O Έλληνας Επιστήμων Νίκος Σικλόγλου, full-time dreamer, ο οποίος το 1980 ανακάλυψε τα ΝΕΟΚΥΤΤΑΡΑ
σήμερα παρουσιάζει τον ‘ΘΗΣΕΑ’

Ο Έλληνας Επιστήμων Νίκος Σικλόγλου, full-time dreamer, με υποδέχθηκε στο Ιατρείο του, στην Αιώνια πόλη την Ρώμη όπου ζει από το 1976 και συγκεκριμένα στην Piazza di Spagna, δίπλα από το σπίτι του Giorgio De Chirico. Ανεβαίνοντας στον δεύτερο όροφο του κεντρικού κτηρίου της πλατείας και ανοίγοντας την πόρτα ο Έλληνας γιατρός Νίκος Συκλόγλου, αντίκρισα ένα καθαρό πρόσωπο και δύο μάτια γεμάτα περιπέτεια , ευαισθησία , χαρά , ‘’ πετώντας ‘’ σπίθες για την ζωή και μία γλυκιά νοσταλγία που διακρίνει τους ξενιτεμένους μας. Ένας ξεχωριστός άνθρωπος και μεγάλος επιστήμων αλλά και το αντίθετο είναι ο Νίκος, μεγάλος άνθρωπος και ξεχωριστός επιστημών ! Ζει και εργάζεται σε ένα χώρο , το ιατρείο του, το οποίο μοιάζει με Γκαλέρι ! Μπαίνοντας μέσα από τον διάδρομο υπάρχουν παντού στους τοίχους αναρτημένα έργα τέχνης φιλοτεχνημένα από τα χεράκια του, όπου τα περισσότερα απεικονίζουν την ζωή του , πριν και μετά !

»Δεν σκέφτηκα εξ’ αρχής την ιατρική’’ μου τονίστε ο κ. Συκλόγλου απλά ήθελα να ζήσω μια ευτυχισμένη ζωή, προσφέροντας τις υπηρεσίες μου σε ανθρώπους που ίσως είχαν την ανάγκη μου. Στη συνέχεια κατάλαβα ότι αυτό θα το έκανα μέσα από την ιατρική κάποια μέρα.’’

Μπαίνοντας στο προσωπικό χώρο του ιατρείου , έμεινα άναυδη αντικρίζοντας τα έργα τέχνης, τα οποία απεικονίζουν την πορεία της ζωής του, ξεκινώντας το ταξίδι χωρίς επιστροφή από το Ελληνικό χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε φτωχικά αλλά δημιουργικά, στον Λόφο του Ολύμπου με κατάληξη στην Ρώμη, μέσα από μια Οδύσσεια που ακόμη τον χαρακτηρίζει.

Η Νικολέτα Ντάμπου στο Ιατρείο του Νίκου Σικλόγλου στην Ρώμη
Η Νικολέτα Ντάμπου στο Ιατρείο του Νίκου Σικλόγλου στην Ρώμη

»Μετά από έξι συνεχή έτη παταγώδους αποτυχίας να εισαχθώ στην ΙΑΤΡΙΚΗ μου είπαν με κάθε δυνατό τρόπο ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Ήταν όλοι διαβασμένοι άνθρωποι με περγαμηνές και διπλώματα μη αμφισβητούμενα. Πως θα μπορούσα να αντιμετωπίσω τις αγαθές τους προθέσεις να με συμβουλεύουν για το καλό μου; Όλες οι καλές συμβουλές δίδονται για το καλό μας ,έστω και αν οι ίδιοι παίρνουν όχι και τόσο καλά.’’ είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Επιστήμων Νίκος Συκλόγλου.

Δεν ήταν εύκολο, μου είπε,  να αντισταθώ στην γνώμη των ειδημόνων, που με προέτρεπαν να προχωρήσω σε μια συμβιβαστική λύση, δώστε να μη πληγωθεί η αξιοπρέπεια μου, έχοντες ήδη κοινοποιήσει την αμετάκλητη απόφαση μου ότι θα γίνω γιατρός και θα ζήσω ευτυχής εκεί. Τώρα έγινε σαφές ότι εκείνοι  αγνοούσαν τους νόμους που σχετίζονται με τους κλασσικούς ήρωες και τους οραματιστές. 

Η αναλφάβητη γιαγιά μου όμως γνώριζε την αλήθεια και ήταν με το μέρος μου, μου λέει και λάμπει το πρόσωπο του. «Αυτοί οι ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ δεν γνωρίζουν τίποτα από πάθος, έρωτα και απελπισία, όταν συνοδεύονται με στόχο ευγενή και ωραίο. Εκεί που σταματάει η λογική και η επιστήμη, αρχίζει το πάθος για να ξεπεράσει τα σταθερά δεδομένα». ‘’ «Κάνε όπως η Πηνελόπη», μου έλεγε η γιαγιά . Συμφώνησε με όλους αυτούς την μέρα και ξήλωσε το υφαντό την νύχτα, έως ότου κουραστούν και σταματήσουν να ασχολούνται μαζί σου».’’ τόνισε.

‘’Έτσι ανακάλυψα ότι δεν αρκεί να ενδιαφέρεσαι για κάποιον, πρέπει να τον αγαπάς κιόλας χωρίς να περιμένεις τίποτε σαν αντάλλαγμα, παρά μόνο την ευτυχία του. Είχα ατομική ενέργεια που όμως δεν ήταν ορατή: ήμουν απελπισμένος δημιουργικά και ερωτευμένος τρελά με αυτό που ήθελα να γίνω μια μέρα. Μου θύμιζε συχνά ότι ούτε οι Θεοί μπορούν να αντισταθούν στον ερωτευμένο και απελπισμένο οραματιστή. Να διατηρείς ακλόνητη πίστη σε αυτό και θα δεις ότι θα γίνεις γιατρός. «Όταν ποθείς να γίνεις κάτι και το πιστέψεις αυτό είναι αληθινό, όταν το δουν και οι άλλοι αυτό είναι η σκιά του οράματος σου».’’ μας λέει ο κ. Συκλόγλου δίνοντας μάθημα ζωής.

Η σοφή γιαγιά μου έδειχνε τους σκυθρούς, σοβαροφανείς ειδήμονες που έψαχναν ψίχουλα ευτυχίας στο διάβα τους, ρωτώντας με: Δεν θα ήθελες να μοιάσεις σε αυτούς; 

Ασφαλώς και δεν ήθελα να γίνω πραγματογνώμονας δυστυχής για να συμβουλεύω τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Έτσι διάλεξα την αγάπη της γιαγιάς από το ενδιαφέρον των ειδημόνων του κράτους.

O Έλληνας Επιστήμων Νίκος Συκλόγλου με την Δημοσιογράφο Υγείας Νικολέτα Ντάμπου
O Έλληνας Επιστήμων Νίκος Συκλόγλου με την Δημοσιογράφο Υγείας Νικολέτα Ντάμπου

Το πιο όμορφο και δύσκολο ταξίδι, αρχίζει από το τίποτα, αφού το ΟΡΑΜΑ είναι φτιαγμένο απ’ όλα εκείνα που δεν έχουμε…! μου αποκαλύπτει ο κ. Συκλόγλου.

‘’ Προετοίμαζα την φυγή μου για το Κέιπ Τάουν, μου εξηγεί ο Νίκος Συκλόγλου. Όμως δεν έφτασα ποτέ εκεί διότι οι αέρηδες του Αιόλου, με έριξαν στην Νέα Υόρκη. Στο διαβατήριο μου έλαμπε το επάγγελμα που δεν είχα: « ανεπάγγελτος », αλλά στα γαλλικά φαινόταν σαν να είχα ένα καλό επάγγελμα. Αυτή όμως η ένδειξη έκλεινε τις πύλες του δικό μου παραδείσου.»

Εδώ ξεκινά η διήγηση του Ομηρικού ταξιδιού του Έλληνα γιατρού Νίκου Συκλόγλου, πιστού επαγγελματία «full-time dreamer», την οποία άκουγα με μεγάλο ενδιαφέρον και σεβασμό στην αναπαυτική πολυθρόνα του γραφείου του, την οποία ο ίδιος μου παραχώρησε με μεγάλη Ευγενία .

«Πρώτο λιμάνι ήταν το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, μου λέει. Στη συνέχεια ακολούθησε η Ρώμη, και μετά το πήγαινε-έλα μεταξύ Ρώμης-Νέας Υόρκης και Βοστόνης καθ’ όλην την διάρκεια της εξαετούς φοίτησης μου, καταλήγοντας σήμερα στον ‘ΘΗΣΕΑ’, για τον οποίο θα σας μιλήσω στην συνέχεια.

Η συζήτηση δεν υπακούει στις τυπικές διαδικασίες αφού οι εναλλαγές από την Νέα Υόρκη στη Ρώμη, την Βοστόνη και αντίστροφα είναι γρήγορες , σκιαγραφώντας μία ζωή παράλληλη και γεμάτη απροσδόκητες πρωτόγνωρες εμπειρίες. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι το αρχικό ποσό που υπήρχε στη διάθεση του μελλοντικού γιατρού ήταν 250 δολάρια, όσα επιτρεπόταν να πάρει μαζί του τότε. Έπρεπε να κερδίσει τον χαμένο χρόνο της Ελλάδας, για να ρουφήξει την γνώση αλλά και να την μοιρασθεί με άλλους «ειδωλολάτρες του αδύνατου». Ακολουθώντας στην πορεία των θαυμάτων έμαθε ότι «το αδύνατον είναι μάσκα του δυνατού.» Αυτή και αν ήταν ανακάλυψη, αφού έμαθε να κοιτάει κάτω από την μάσκα αντί να την προσκυνάει με ευλάβεια. Έτσι όταν όλοι σταματούσαν μπροστά στο «αδύνατον» εκείνος το φλέρταρε με πάθος.

‘’14 Ιουλίου του 1981 ήρθε η μεγάλη μέρα να παρουσιάσω την διατριβή μου στο Ρωμαϊκό Πανεπιστήμιο, σαν συνέχεια της έρευνας που άρχισα στο Harvard. Για το πως ανακάλυψα τα ΝΕΟΚΥΤΑΡΑ, (Ερυθρα αιμοσφαίρια ηλικίας 0 μέχρι 30 ημερών) , και την τεράστια σημασία αυτού του εγχειρήματος, το άφησα στους καθηγητές μου Dr. David Nathan and Richard Propper, και κατόπιν στους Αιματολόγους του Πανεπιστήμιου Αθηνών Φαίδων Φέσσα και Δημήτρη Λουκόπουλο, τους οποίους βασάνιζε η έμμονη σκέψη «πως τους ξέφυγα και έφτασα στο Χάρβαρντ, χωρίς την άδεια τους!»… θυμάται…!

Ο full-time dreamer , ευτυχώς κινείται και ενεργεί εκτός Ορίων και λογικής, μου τόνισε, ενώ αυτοί έψαχναν τρόπους επιστημονικούς για να τεκμηριώσουν ότι αυτό που «ΗΔΗ έκανα δεν γίνεται». Κατά την δική τους φιλοσοφική αντίληψη αφού έκανα πράγματα που δεν γίνονται….μάλλον για θαύματα πρόκειται. Όμως δεν επρόκειτο για τίποτε τέτοιο, σημειώνει. Επρόκειτο για μια άλλη φιλοσοφική αντιμετώπιση των αδυνάτων!

‘’ Η διπλή μου ζωή μεταξύ Ρώμης, Cornell και Harvard για 6 συνεχή έτη, βασάνιζε αρκετούς ακαδημαϊκούς στη Ρώμη και την Νέα Υόρκη, που θα ήθελαν να ερμηνεύσουν με κανονικούς μηχανισμούς σκέψεις, τα όσα διαδραματιζόταν εκτός ορίων με ταχύτητα του φώτος. ‘’ μου εξηγεί ο Έλληνας Επιστήμων Νίκος Συκλόγλου.

‘’Θυμάμαι το γεμάτο απορία βλέμμα του Καθηγητή Δημήτρη Λουκοπουλου που με ρώτησε: Είναι νόμιμα όλα αυτά που έκανες; Δηλαδή ρωτούσε αν έκλεβα γνώσεις ιατρικές παράνομα. Όπως επίσης κάποιος Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής, που έκανε τον «Head hunter» διερωτήθηκε με κάποια δόση ζήλιας: » If you did all these illegally, then why be legal?» Σε αυτόν απάντησα ότι όλα είναι θέμα φιλοσοφικής αντίληψης. ‘’ τονίζει.

Στον καθηγητή θύμισα την τοποθέτηση του Dr. Canellos αλλά και του Dr Nathan: «Όταν στο Harvard συντελείται ένα θείο κοινωφελές έργο, χωρίς να βλάπτει κανέναν, οι νόμοι αναπαύονται υπομονετικά. Όταν συντελεσθεί το θαύμα, τότε ξαναμπαίνουν σε λειτουργία για να κρατήσουν μακρυά τους ερασιτέχνες που κινούνται με γνώμονα το προσωπικό καλό» μου είπε χαρακτηριστικά.

Ανακάλυψα ότι έκλεβα ιατρικές γνώσεις που ίσως » δεν θα έπρεπε». Όμως αυτή η ευγενής κατά τα αλλά πράξη προσδιόριζε την πορεία που με οδηγούσε αργά αλλά σταθερά προς αυτό που ονόμασα ‘ ΘΗΣΕΑ’ «Δεν έφταιγα» εγώ για την ευγενή κλοπή, αλλά οι Μέντορες μου του Cornell, και του Harvard, διευκρίνισε. Φαίνεται ότι γνώριζαν αυτό που έκαναν επί σειρά ετών. Προετοίμαζαν τον αδαή φοιτητή να γίνει λιγότερο αδαής» άσχετα αν δεν πλήρωσαποτέ στην Αμερική τα πανάκριβα δίδακτρα που θα ήσαν απαγορευτικά για μένα αν μου τα ζητούσαν, υπογραμμίζει.

Για την εισαγωγή μου στο Cornell, “φταίει» ο Dr Ralph Nachman, η dr Eangle, ο dr Alonso, ο dr Siniscalco, ο dr Whalen, ο Dr. Riker και πολλοί άλλοι. Είναι άξιο λόγου να σας πω ότι κατά την διάρκεια του 3ου έτους ( απο τα 4 ) στα πλαίσια μιας έκτακτης συγκλήτου με ένα μόνο θέμα ο Dean of Cornell ρώτησε : » Who is NICK? Who allowed his entrance to Cornell;» τονίζει.

Όταν η Dean dr. Susan Kline, έμαθε ποιοι το έκαναν έμεινε άναυδη και ζήτησε συγγνώμη για την άτυχη έκτακτο σύγκλητο που συνεκάλεσε. Οι ίδιοι καθηγητές ήταν εκείνοι που την ανέδειξαν σε Πρύτανη, μου εξηγεί.

Τότε είπε ότι ο Nick απέκτησε δικαιώματα και μου ζητήθηκε να μεταφέρω επίσημα πλέον από την Ιατρική της Ρώμης στο Cornell, τελειώνοντας και το τελευταίο έτος αποφοιτώντας από το αμερικανικό πανεπιστήμιο που είχε φιλοξενήσει και τον θαυμαστό Γιώργο Παπανικολάου από την Κύμη Εύβοιας, ‘’ αλλά εγώ αρνήθηκα να μπω σε όρια της κανονικότητας. Αν το είχα κάνει σίγουρα θα διέκοπταν την πορεία προς τον ΘΗΣΕΑ και τα ΝΕΟΚΥΤΤΑΡΑ και πολλά άλλα.’’ εξηγεί.

 Στο Διεθνές συνέδριο Αιματολογίας*1981 Athens( με τον Δρ. NATHAN- Παρουσίαση ΝΕΟΚΥΤΤΑΡΩΝ

Στο Διεθνές συνέδριο Αιματολογίας*1981 Athens( με τον
Δρ. NATHAN- Παρουσίαση ΝΕΟΚΥΤΤΑΡΩΝ

‘’ Θα έπρεπε να εν ταχθώ στις στρατιές των κανονικών φοιτητών. Η παράλληλοι βίοι μου, ο κανονικός στη Ρώμη και ο Irregularly Irregular στη Ν.Υ. θα σταματούσε.’’

Έτσι ενώ στέρησα την χαρά στους επόμενους Μέντορες μου στο Harvard να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση του θεάρεστου αυτού έργου, λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος που παρουσίαζε η μέχρι τότε πορεία των σπουδών μου, λέει ο κ. Συκλογλού, έπεισε τον Dr George Canellos, τον Πρύτανη, τον Dr David Nathan, τον dr Emil Frei III etc,  να υπερβούν των καθηκόντων. Δεν είχε συγκινηθεί ομως και ο Έλληνας Αργύρης Ευστρατιάδης, για να μη διάψευση την μεγάλη παράδοση του «ότι αυτά τα πράγματα μπορεί να λάβουν χώρα ούτε καν σε σενάρια εικονικής πραγματικότητας η σε σενάριο φαντασίας».

Τότε μόνο κατανόησα ότι οι ιδιοφυείς επιστήμονες και οι απελπισμένοι και ερωτευμένοι συνάδελφοι των, τους χωρίζει μια φλούδα κρεμμυδιού. Και μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν σε ποια κατηγορία ανήκουν. Αν με ρωτούσαν θα έλεγα την αλήθεια αλλά θα νόμιζαν ότι ήμουν ταπεινός για αυτό θα έβαζα τον εαυτό μου στη κατηγορία των απελπισμένων με δημιουργικό πλέον νου, σημειώνει.‘’ Απολάμβανα την αύρα της ελευθερίας με τις ευχές επιστημόνων αδιαπραγμάτευτης αξίας, αφού έγραφαν την σύγχρονη ιστορία της ιατρικής επιστήμης. Το 1976 έζησε την αρχή της ιστορίας των βλαστοκυττάρων, των προσταγκλανδινων, της ιντερφερονης και άλλων ανακαλύψεων, σε χρόνο ανύποπτο για πολλούς συναδέλφους μου στην Ευρώπη, λέει με υπερηφάνεια.  Συνεχίζοντας , τονίζει , έμαθα ότι μόνο οι ερευνητές που συνεχίζουν να εκπλήσσονται και να μένουν έκθαμβοι σαν παιδιά μπορούν να μπουν στους απαγορευμένος χώρους της γνώσης, που κάνει την διάφορα.

Ο ΘΗΣΕΑΣ πιστεύω ότι θα κάνει τη διάφορα.

‘’ Έμαθα για την συμβατικότητα του χρόνου και πως να τον διαχειρίζομαι ανάλογα με τις κατά τις δικές ανάγκες. Έτσι μπόρεσα να βρίσκομαι σε δυο ηπείρους ταυτόχρονα και να ολοκληρώνω σπουδές 12 ακαδημαϊκών ετών σε 6. Έμαθα να αντιμετωπίζω το χρόνο με σεβασμό, όχι με υπερβολική ειδωλολατρεία, διότι η γιαγιά μου έλεγε για τον μύθο του Χρόνου, που όταν τα παιδιά του τον λάτρευαν πέραν του δέοντος τα τρώγε. Τότε κατανόησα γιατί και ο Χρόνος μετοίκησε όταν κάνεις πλέον στην Ελλάδα δεν τον υπολόγιζε πια. Εγώ γνώριζα για την μεταμφίεση του σε δολάριο και δεν έπρεπε να τον υπολογίζω και τόσο πολύ, διότι θα κινδύνευα την εξαφάνιση αργά η γρήγορα. Έτσι στη Ν.Υ., πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, η φράση » ο χρόνος είναι χρήμα» διέπει την σχέση των ανθρώπων. Αυτό με βοήθησε να μη ξεχάσω από που έφυγα και ποιος είναι ο προορισμός μου. ‘’ αποκαλύπτει.

‘’Στη Ρώμη ο καθηγητής της Ειδικότητας μου στην Αιματολογία, δεν έδειχνε να είναι ευτυχής με την επιμονή μου να μάθω την διαγνωστική στην κλινική ιατρική ήταν ένα από τα άγρια ‘’σκυλιά’’ που δεν επέτρεπαν τους ξένους να περάσουν το κατώφλι που οδηγούσε στην αποκάλυψη των επτασφράγιστων μυστικών που διαχώριζαν τους καλούς γιατρούς από τους άλλους! Αποφάσισα να μη εισακούσω τα άγρια »γαβγίσματα» του, να προχωρήσω και να μπω στους απαγορευμένος χώρους, αλλά ήταν ήδη αργά διότι ήδη άρχισα να σκάβω το τούνελ από το οποίο βγήκα μόλις πριν λίγα χρόνια. Η απομυθοποίηση της μαγείας της διαγνωστικής στα χέρια των λίγων άρχισε νά προ διαγράφεται. Δεν γνώριζα ότι έπρεπε να εργασθώ για 30 χρόνια, χωρίς καμία διαβεβαίωση ότι θα έβγαινα ποτέ από το τούνελ αυτο.’’ λέει.

‘’Σε κάποιο σημείο ο Ρωμαίος καθηγητής μου πρότεινε να τελειώσω την συγγραφή του βιβλίου διαγνωστικής αν τι γενναίας αμοιβής. Η άρνηση μου προδιέγραψε την αρχή του τέλους να εργαστώ σαν αιματολόγος. Έτσι και έγινε.’’ ‘’

‘ Η παραχώρηση αυτού του βιβλίου θα μου επέτρεπε να κάνω μια λαμπρή συμβατική ακαδημαϊκή καριέρα στη Ρώμη, αλλά θα σήμαινε και το τέλος του δρόμου προς την ολοκλήρωση του ‘ΘΗΣΕΑ’. ‘’

Ο τότε Chief of Hematology-Oncologyκαι μετα chairman of Medicine Kai Dean of Clinical research of Cornell Medical College, Dr. Ralph Nachman, προλογίζοντας το βιβλίο μου και περιγράφοντας το σαν » έργο αγάπης» με έβαλε στον μεγάλο πειρασμό να διερευνήσω τι σήμαινε αυτό για μένα. Αυτό με έσπρωξε να επινοήσω και να υλοποιήσω ένα εκπαιδευτικό διδακτικό μοντέλο μοναδικό τόσο στην εκπαίδευση της Αμερικής όσο και σε εκείνη της Ευρώπης και του κόσμου όλου. Όμως έπρεπε να περιμένω τον γέμισμα του χρόνου για τον ερχομό της απαραίτητης τεχνολογίας για να που εγώ προσχεδίασα και έβαλα σε γραπτό λόγο. Το 1992 ο Bill Gates με διαβεβαίωσε ότι αυτή θα αργούσε να έλθει και θα έπρεπε να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμη.

Το τεχνολογικό θαύμα για να προχωρήσουμε το αμέσως επόμενο στάδιο υλοποίησης του ‘ΘΗΣΕΑ’ ήλθε, ‘αποκαλύπτει αποκλειστικά και μόνο στην Νικολέτα Ντάμπου και το www.Life2day.gr o κ. Νίκος Συκλόγλου

Όλα αυτά Νικολέτα μου λέει ο κ. Συκλόγλου, γίνανε για να μπορέσω να υλοποιήσω τον ΘΗΣΕΑ, να κάνω ορατό και αληθινά χρήσιμο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ανθρωποκεντρική, Ιπποκρατική δηλαδή Ελληνική αντιμετώπιση ενός μεγάλου κοινωνικού, οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν όλοι οι λαοί.

Εύλογη η ερώτηση μου γιατί ο ‘ΘΗΣΕΑΣ, εκτός των ειδημόνων, μπορεί να εχει ενδιαφέρον για κάθε απλό πολίτη σήμερα;

‘’Διότι είναι ένα εκπαιδευτικό μοντέλο, που αποτελεί μοναδικό αντίδοτο στην ΣΠΑΤΑΛΗΣΠΑΤΑΛΗ της Αμυντικής ιατρικής, όρος που  καθησυχάζει και αποπροσανατολίζει αν τι να μας ανησυχεί, αφού τα περιττά έξοδα που γίνονται όχι μόνο δεν καλυτερεύουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς, αλλά τουναντίον ταλαιπωρούν. Γιατί; Διότι έτσι προσπαθούν οι γιατροί να καλυφθούν στις περιπτώσεις “malpractice lawsuit”, μου εξηγεί.

‘’ Με τον ΘΗΣΕΑ’ περνάμε για πρώτη φορά από τον προφορικό λόγο στο γραπτό και σήμερα στην ψηφιακή μορφή. Αν ο Ιπποκράτης διέθετε την σημερινή τεχνολογία, δεν θα χρειαζόταν εγώ να μπω σε αυτή την πολύχρονη και δύστοκη διαδικασία.’’ υπογραμμίζει.

Πρακτικά τι κάνει ο ‘ΘΗΣΕΑΣ’ ;

Εκπαιδεύει τους αδαείς φοιτητές ιατρικής να μάθουν να χρησιμοποιούν ορθά τις ιατρικές γνώσεις, ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν μια σωστή κλινική διάγνωση και να την επιβεβαιώνουν στη συνέχεια, όπως κάνουν οι προικισμένοι και έμπειροι κλινικοί γιατροί, που όλοι εμείς θαυμάζουμε διότι βλέπουν τα αόρατα σημάδια μια ασθένειας.    

Αυτό θα μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτούς από την πρώτη μέρα του πρώτου έτους των σπουδών, κάτω από αυστηρή επιτήρηση των Μεντόρων που θα τους εκπαιδεύουν, διασφαλίζοντας έτσι πλήρως τους ασθενείς. Έχει καθαρά κλινικό διαγνωστικό προσανατολισμό. Όσοι έχουν ενστάσεις ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με αδαείς φοιτητές από το πρώτο κιόλας έτος, θα ήθελα να τους καθησυχάσω διότι αυτό έγινε ειδικά για αδαείς φοιτητές ιατρικής, από έναν αδαή φοιτητή και γιατρό πήρε την ευθύνη επάνω του να βρει τον πλέον κατάλληλο τρόπο. 

» Εγώ είμαι το παράδειγμα αυτής της Μεθοδολογίας, από λάθος αιτία. ‘’ τονίζει χαμογελώντας για να μου αποκαλύψει ότι:

‘’ Δυο πράγματα θα κάνει ο Θησέας: θα εκπαιδεύει σωστά το νέο γιατρό, και για αυτό θα αποφύγει την ΣΠΑΤΑΛΗ δημοσίου και ιδιωτικού πλούτου, όχι διότι θα φοβάται την τιμωρία σε περίπτωση που κληθεί να δικαιολογήσει τα κακώς πεπραγμένα στους δικαστές , αλλά απλά επειδή θα γνωρίζει να κάνει αυτό που πρέπει και είναι ανθρωπίνως δυνατό.

Μια λάθος διάγνωση ή ένας λανθασμένος διαγνωστικός προσανατολισμός και κατά συνέπεια μια λανθασμένη θεραπευτική αγωγή, θα προκαλέσει ΣΠΑΤΑΛΗ και άσκοπες θυσίες τόσο στον ασθενή όσο και στο ΕΣΥ.

Άρα ο ‘ΘΗΣΕΑΣ’ θα εκπαιδεύει σωστά τις νέες γενιές γιατρών, ώστε να μη τελούν υπό την απειλή τιμωρίας, λόγω λάθους και θα αντιμετωπίζουν με στοργή, σεβασμό και αγάπη τους ασθενείς . Στην Αμερική ο ασθενής αντιμετωπίζεται σαν πιθανός τιμωρός των γιατρών σε περίπτωση λάθους και οι δικηγόροι διαφημίζουν ανοιχτά πλέον ότι χωρίς προκαταβολή είναι διατεθειμένοι να ζητήσουν αστρονομικά ποσά από τους δυστυχείς γιατρούς, αν αποδειχθεί η ενοχή τους.

Ποιος όμως φταίει πραγματικά για την προετοιμασία τρομοκρατημένων γιατρών;

Με κάθε βεβαιότητα η ευθύνη είναι των Ιατρικών Σχολών, όχι εσκεμμένα θέλω να πιστεύω, που αστοχούν να προετοιμάσουν καλά τους γιατρούς και μετά των γιατρών που αντί να ζητήσουν από αυτές να καλυτερέψουν την σωστή προετοιμασία τους, κάνοντας Ντι μπορούν.Από το 1988 ως ειδικός σύμβουλος δικαστών στα Δικαστήρια της Ρώμης, διαπιστώνω και υποδεικνύω ως ενόχους όχι μονό τους γιατρούς, αλλά και τους δάσκαλους τους,  που αστόχησαν στη σωστή προετοιμασία των μαθητών .

Η συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Υγείας, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο Έλληνας Επιστήμων Νίκος Συκλογλού σήμερα μας αποκαλύπτει αποκλειστικά στο LIFE2DAY.GR ότι επιθυμεί να προσφέρει τον ‘ ΘΗΣΕΑ’ στην Ελλάδα για να βοηθήσει την χώρα, όχι μόνο για να εμπλουτίσει τα ισχύοντα εκπαιδευτικά προγράμματα ιατρικής των Ελληνικών Ιατρικών Σχολών, αλλά και για να μοιρασθεί τα royalties της application, αφού αυτό θα χρησιμοποιηθεί απ’ όλες τις ιατρικές σχολές του κόσμου, για να παταχθεί ριζικά η ΣΠΑΤΑΛΗ στα δικά τους ΕΣΥ.

Αν αυτό δεν συμβεί για λόγους δεοντολογίας θα συμβεί λόγω της οικονομικής ανεπάρκειας αφού οι δαπάνες στο χώρο της υγείας θα είναι πάντα λίγες. Δείτε τι συμβαίνει στην Αμερική όπου η ΣΠΑΤΑΛΗ αγγίζει το ένα Τρις δολάρια το χρόνο. ‘’θεώρησα ότι ο ‘ΘΗΣΕΑΣ’ έχει και πρέπει να διατηρήσει την Ελληνική του ταυτότητα, έστω και αν έχω ήδη υπογράψει πρωτόκολλο συμφωνίας υλοποίησης του με την Ινδία, όταν το 2010 η αντιπροσωπεία της χώρας άκουσε την παρουσίαση αυτής της ιδέας στα Ηνωμένα Έθνη σε μια ειδική συνάντηση παρουσία Υπουργών Υγείας και της Γ.Γ. του Π.Ο.Υ. (WHO) Dr Chang. Είχα την χαρά και την τιμή να συναντήσω τον Υπουργό Υγείας  Παναγιώτη Κουρουμπλή, που με εξέπληξε με την ετοιμότητα του να αντιληφθεί την σημασία που έχει μια τέτοια εκπαιδευτική πρόταση.

Ήταν πολύωρη η συζήτηση μας, διότι χρειάσθηκε να αναλύσω όλες τις πτυχές στον Υπουργό, που θεώρησε ότι πρόκειται για ένα εξόχως ενδιαφέρον εκπαιδευτικό μοντέλο που η εφαρμογή του θα ήταν χρήσιμη όχι μόνο για την χώρα αλλά και για όλες τις ιατρικές σχολές του κόσμου. Αναγνώρισε την δυνατότητα να δώσει στη χώρα πρωταγωνιστικό ρόλο, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη στιγμή που διανύει η πατρίδα μας. Αυτό θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα στη χώρα να παρουσιάσει τον ‘ΘΗΣΕΑ’ σαν Ελληνική πρόταση στην Ευρώπη, με στόχο την καταστολή της Σπατάλης, μίας και όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο φαινόμενο.

 Με την Νόμπελ Ιατρικής ΛΕΒΥ και τον Νόμπελ Ειρήνης Ροτμπλάτ, φίλο του Αϊνστάιν , στη Ρώμη

Με την Νόμπελ Ιατρικής ΛΕΒΥ και τον Νόμπελ Ειρήνης Ροτμπλάτ, φίλο του Αϊνστάιν , στη Ρώμη

Η λύση μέσω έλεγχου, απέδειξε ότι εκτίναξε σε απαγορευτικά επίπεδα την ΣΠΑΤΑΛΗ, λόγω της Αμυντικής Ιατρικής ‘’ αποκαλύπτει .

‘’Ήλθε η σειρά και της Ευρώπης να περιορίσει την ΣΠΑΤΑΛΗ των δικών της ΕΣΥ, εφαρμόζοντας τις δικές της υπόδειξης που ορίζει το spending review. Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι η εκπαίδευση και η Ελλάδα μπορεί να δώσει εκπαιδευτική λύση στο χώρο της Υγείας για να παταχθεί επιστημονικά και ριζικά η ΣΠΑΤΑΛΗ, παίζοντας έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο, ‘’ τονίζει .

Η υλοποίηση του ‘ΘΗΣΕΑ’ τόσο τα CONVENTIONAL  όσο και τα PROBLEM BASED LEARNING, δεν φαντάζει καθόλου δύσκολη για τον κ. Συκλόγλου ‘’ Στα πλαίσια πιλοτικού προγράμματος σε ιατρική σχολή αδιαπραγμάτευτου κύρους, θα αποδειχθεί όχι αν ανταποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά για το πόσο θεαματικά και χρήσιμα θα είναι αυτά, εμπλουτίζοντας τα ισχύοντα εκπαιδευτικά ιατρικά προγράμματα σπουδών ανά τον κόσμο. Χρειαζόμαστε όμως και άλλους στρατηγικούς συμμάχους, μια την υλοποίηση της απαιτούμενης εφαρμογής (applicationνfor digital use, iPad, iPhone, computer).

Η συμφωνία με τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή , δίνει μεγαλύτερo κύρος στο εγχείρημά μου. ‘’ λέει με ενθουσιασμό μικρού παιδιού.

‘’Eίμαι βέβαιος ότι θα δείξουν εξαιρετικό ενδιαφέρον εταιρίες τεχνολογίες όπως η Apple, η Microsoft, ή Google, ή Sumsung κτλ. αν προσέξει τον πόλεμο που διαδραματίζεται σε εφαρμογές που έχουν σχέση με την Υγεία. Ο ‘ΘΗΣΈΑΣ’ αποτελεί προϊόν εξαιρετικού ενδιαφέροντος για την πρώτη εταιρία που θα ανοίξει τον δρόμο σε αυτό τον συγκεκριμένο τομέα. Θα διαλέξουμε την πλέον ενδιαφέρουσα συμμαχία που θα την διακρίνουν υψηλά κίνητρα όχι μόνο οικονομικού περιεχομένου αλλά κυρίως ανθρωπιστικού, ώστε να κάνουν αυτή την ιδέα , ο,τι έκανε ο ‘ΘΗΣΈΑΣ ‘για την πόλη των ΑΘΗΝΩΝ, αναγκασμένη να να θυσιάζει τους νέους της στον Μινώταυρο, αφού ο Μίνωας νίκησε την διαπλεκόμενη και αδύναμη πλέον πόλη των Αθηναίων.

Η λύση της καταπολέμησης της σπατάλης πρέπει να είναι ριζική, όπως ήταν και η εξόντωση του Μινώταυρου από τον ΘΗΣΈΑ. Το καλό νέο ει ναι ότι δεν θα χρειαστούμε το νήμα της Αριάδνης αφού όλα θα βασίζονται μέσω σύνδεσης WinFi ! ’’ υπογραμμίζει .

Με τον εμπλουτισμό και μόνο των εν ισχνή εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις ιατρικές σχολές ο ‘ΘΗΣΕΑΣ’ θα μπορέσει να δώσει σε όλους τον χαμένο βηματισμό , προσδίδοντας ταυτόχρονα Αίγλη και αξιοπρέπεια στην Ελλάδα, αφού η χώρα μας θα συμβάλλει σε ένα χώρο τόσο ζωτικής σημασίας όπως είναι η ιατρική εκπαίδευση, που επηρεάζει τόσους πολλούς τομείς στις κοινωνίες των πολιτών.

«Ζητάμε το αδιανόητο, έλεγαν κάποιοι, διότι ήμαστε πραγματιστές. ‘’ Και γω, αφού για λάθος αιτία έμαθα το μεγάλο μυστικό, θα ήθελα να το μοιραστούμε με όσους το έχουν ανάγκη και το έχουν όλες’’ τονίζει.

‘’Ο ‘ΘΗΣΕΑΣ’ , λοιπόν, θα συμβάλλει στην υλοποίηση της προληπτικής ιατρικής που τόσο αξία έχει αν εφαρμοστεί στην Αφρική και Ασία. Θα είναι η γέφυρα για να υποδεχτούμε την νανοϊατρική που θα μπορεί να προβλέπει την εμφάνιση των ασθενειών, πολύ πριν εμφανιστούν και αναγνωρισθούν αυτές, με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού η αναγνώριση μιας ασθένειας θα απαιτεί λιγότερη και ανώδυνη παρέμβαση θεραπευτικής αγωγής. Ο Dr. Propper μου αποκάλυψε ότι η Κίνα ενδιαφέρεται για ένα μοντέλο όπως αυτό του ΘΗΣΕΑ.’ λέει ο Έλληνας Επιστήμων Νίκος Συκλογλού.

Στον λευκό Οίκο με φίλο της Χίλλαρυ Κλίντον μιλούν για τον ΘΗΣΕΑ
Στον λευκό Οίκο με φίλο της Χίλλαρυ Κλίντον μιλούν για τον ΘΗΣΕΑ

Αυτό πιστεύει ο αθεράπευτος full-time dreamer κατά τα αλλά τυλιγμένος στα σύννεφα της παιδικής άγνοιας, κατάφερε να » αρπάξει» από τα καλύτερα Ιατρικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ότι ήταν δυνατόν η αδύνατον. Θα ήθελε να επιστρέψει σε αυτά για να τα εμπλουτίσει με τον δικό του απλό τρόπο, ανταποδίδοντας φόρο τιμής στους Μέντορες του και εκφράζοντας έτσι το βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης για όσα του δόθηκαν απλόχερα και με αγάπη.

Όμως δεν ξεχνά ότι όλα αυτά χωρίς την αγάπη και έννοια της αγράμματης γιαγιάς του, που πίστεψε σε αυτόν και του έδειξε τον δρόμο χωρίς επιστροφή που θα τον έκανε, έναν άνθρωπο ευτυχισμένο, έστω και αν ο δρόμος ήταν μοναχικός, είχε την ένδειξη του ONE WAY η SENSO UNICO και έπρεπε να τινάζει πίσω του τα γεφύρια για να μη μπει στον πειρασμό της επιστροφής , διότι πίστευε ότι δεν υπάρχει καλή δικαιολογία αν αποτύχεις να ολοκληρώσεις το όραμα σου.

 Γνώριζε ότι αυτός ο δρόμος θα τον οδηγούσε στον μαγικό κόσμο όπου το κοινωνικό καλό προέχει πάντα του προσωπικού και ότι η προσφορά είναι ευλογία θεού. Δεν είναι υποταγή ούτε αδυναμία, διότι δίδουν μόνοι όσοι έχουν και το ομορφότερο δώρο είναι μια παιδεία χωρίς να κρύβεις τα κλειδιά που σου επιτρέπουν την χρήση της.

Κλείνοντας την συνέντευξη μας, ο κ. Συκλόγλου θέλησε να προσθέσει κάτι ακόμη λέγοντας. ‘’ Όλοι οι αδαείς φοιτητές και γιατροί του κόσμου, μπορούμε να υποδείξουμε τη λύση του προβλήματος, στις ιατρικές σχολές, που θα κληθούν να εφαρμόσουν τον ‘ΘΗΣΕΑ’ για να προετοιμάσουν τις επόμενες γενιές γιατρών- ηγετών που δεν τελούν κάτω από την απειλή του φόβου, ξαναβρίσκονταν την χαρά της σχέσεως ασθενούς και γιατρού, της σημαντικής για την άσκηση του λειτουργήματος αυτού. Οραματίζομαι να δούμε γιατρούς- διακοσμητές ζωής, αντί για γιατρούς αντικαταστάτες του θεού. Decorators of life, Διακοσμητές ζωής λοιπόν, αντί για λίγους και εκλεκτούς » μάγους» ανά τον κόσμο. Αυτή θεωρώ ότι είναι η άκρως επείγουσα και επιθυμητή λύση που μας ζητούν οι καιροί.

Αυτό υπηρετώ και θέλω να δω να υλοποιηθεί στις ημέρες μας, διότι το αδιανόητο επίπονο έργο έγινε, τώρα απομένει ο σχηματισμός της ομάδας που θα περάσει στην πράξη υλοποίησης της εφαρμογής και διάθεσης εντός 4 ακαδημαϊκών εξαμήνων με μηδενικό εκπαιδευτικό κόστος για τη χώρα ’’ δηλώνει ο Έλληνας γιατρός Νίκος Συκλόγλου.

Στην ερώτηση μου γιατί διάλεξε να δημιουργεί στην Piazza di Spagna. Μου θύμισε την απάντηση που έδωσε ο Giorgio De Chirico, αντικρίζοντας από το παράθυρο του το σπίτι του μεγάλου καλλιτέχνη: Η Piazza di Spagna είναι ο καλύτερος τόπος, περιμένοντας το τέλος του κόσμου, προσθέτοντας ο ίδιος « εκτός και μου ζητηθεί να κάνω κάτι για να τον κάνω καλύτερο, πριν συμβεί αυτό

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here