Σάλτσα πλούσια σε ORAC που συνοδεύει ψητά στη σχάρα!

  • 2 φλ. τσαγιού χυμό τομάτας
  • ½ φλ. τσαγιού Μαυροδάφνη
  • 2κ.σ. Μελάσα
  • 2κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κ.σ. τριμμένη φρέσκια πιπερόριζα

Εκτέλεση 

1) Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά, έως ότου δέσει η σάλτσα. Την αφήνουμε να κρυώσει.

2) Κρατάμε λίγη από τη σάλτσα σε ένα μπολ. Με την υπόλοιπη αλείφουμε μια φορά ενώ ψήνονται τα κρεατικά στη σχάρα. Με αυτήν που κρατήσαμε τα αλείφουμε άλλη μία φορά πριν τα σερβίρουμε.

Διατροφικό σχόλιο: Η συγκεκριμένη σάλτσα είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι η βιταμίνη C, το λυκοπένιο και οι ισοφλαβόνες, οι οποίες, εκτός των άλλων, εξουδετερώνουν τις καρκινογόνες ουσίες (νιτροζαμίνες) που παράγονται κατά τη διάρκεια του ψησίματος του κρέατος, ειδικά στα κάρβουνα. Ο συνδυασμός μελάσας – κρέατος προσφέρει επιπλέον στον οργανισμό σημαντικά ποσά βιοδιαθέσιμου σιδήρου.

Η αντιοξειδωτική απόδοση της συνταγής σε μονάδες orac, in vitro είναι  1.537

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.

 

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here