ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αντιπηκτικά Covid-19: Τα αντιπηκτικά αίματος μειώνουν το 50% των θανάτων από COVID-19

Αντιπηκτικά Covid-19: Τα αντιπηκτικά αίματος μειώνουν το 50% των θανάτων από COVID-19

Αντιπηκτικά Covid-19: Η θεραπεία με αντιπηκτικά ενδέχεται να μειώσει το ποσοστό θανάτων από Covid-19 κατά το ήμισυ. Πρόκειται σαφώς για ένα τεράστιο ποσοστό και δίνει ελπίδες για την πρώιμη αντιμετώπιση της νόσου.

Η χρήση αντιπηκτικών από ασθενείς με COVID-19, είτε πριν μολυνθούνμε τη νόσο είτε μετά, μπορεί να μειώσει τους θανάτους σχεδόν κατά το ήμισυ, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EClinicalMedicine, ανοιχτής πρόσβασης και αξιολόγησης από ομοτίμους. Εκεί εξετάστηκαν τρόποι για μείωση της πήξης και της νοσηλείας που σχετίζονται με COVID-19 μέσω της χρήσης συνταγογραφημένων αντιπηκτικών. Είναι γνωστό ότι η COVID-19 προκαλεί θρόμβους αίματος που μπορούν να σκοτώσουν ασθενείς. Όμως τα αντιπηκτικά σώζουν ζωές στον COVID-19; Πρόκειται για φάρμακα που συνταγογραφούνται για την πρόληψη θρόμβων αίματος σε ασθενείς με προηγούμενο θρόμβο αίματος στους πνεύμονες ή τα πόδια τους. Προλαμβάνουν επίσης θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο δευτερογενώς σε μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, όπως κολπικός Τα αντιπηκτικά αίματος είναι το πρότυπο θεραπείας σε αυτές τις ασθένειες.

Πώς ωφελούν τα αντιπηκτικά αίματος ασθενείς με κορωνοϊό

Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει εδώ και μήνες ολόκληρους με κόσμο. Ως εκ τούτου, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ασθενών τους. Οπότε η μείωση της νοσηλείας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο κατά τη διάρκεια της έξαρσης του COVID-19. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς με αντιπηκτικά πριν προσβληθούν από τον ιό εισήχθησαν λιγότερο συχνά στο νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι ήταν κατά μέσο όρο μεγαλύτεροι σε ηλικία. Επίσης υπέφεραν από πιο χρόνιες ιατρικές παθήσεις από τους συνομηλίκους τους. Αξιολογήθηκαν 6.195 ενήλικες ασθενείς με COVID-19, μαζί με 598 που νοσηλεύτηκαν αμέσως και 5.597 που αντιμετωπίστηκαν ως εξωτερικοί ασθενείς. Η αξιολόγηση έγινε μεταξύ 4 Μαρτίου και 28 Αυγούστου 2020. Μεταξύ των εξωτερικών ασθενών, 160 ελάμβαναν ήδη αντιπηκτικά και 331 τελικά νοσηλεύτηκαν. Οι εξωτερικοί ασθενείς που έκαναν διαλυτικά αίματος κατά τη διάγνωση είχαν 43 % μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς επωφελήθηκαν επίσης από διαλυτικά αίματος, ανεξάρτητα από τον τύπο ή τη δόση του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε. Τα περισσότερα ιατρικά κέντρα σε όλο τον κόσμο διαθέτουν επί του παρόντος πρωτόκολλα για την έναρξη ασθενών με COVID-19 σε αντιπηκτικά αίματος κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Είναι εύκολο να παρακολουθείται η χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά την παραμονή στο νοσοκομείο. Ωστόσο μεταξύ εκείνων που έχουν συνταγογραφηθεί στο παρελθόν με αντιπηκτικά, μία από τις προκλήσεις είναι να υποχρεωθούν να τηρήσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους. Δυστυχώς, περίπου οι μισοί ασθενείς στους οποίους χορηγούνται αντιπηκτικά για θρόμβους στα πόδια, τους πνεύμονες, τους μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς ή άλλους λόγους δεν τα παίρνουν. Αυξάνοντας την προσήλωση σε άτομα που έχουν ήδη συνταγογραφηθεί αντιπηκτικά, μπορούμε δυνητικά να μειώσουμε τις άσχημες επιπτώσεις της COVID-19. Εκτός της COVID-19, η χρήση αντιπηκτικών είναι αποδεδειγμένα σωτήρια για όσους έχουν προβλήματα πήξης του αίματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εμβολιασμός καρδιαγγειακών ασθενών: 11 Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ο κοροναϊός σχετίζεται με τη διαταραχή πηκτικότητας;

Φυσικά αντιπηκτικά αίματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια σπάνια διαταραχή του πεπτικού συστήματος

Σύνδρομο άνω μεσεντέριου αρτηρίας SMAS: Μιά σπάνια πάθηση του πεπτικού συστήματος που μφανίζεται όταν μέρος του λεπτού εντέρου συμπιέζεται μεταξύ δύο αρτηριών, προκαλώντας μερική ή πλήρη απόφραξη.

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες μακράς covid σύμφωνα με μελέτη

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζονται ως διαφορετικοί τύποι και συνδυασμοί προβλημάτων υγείας. Μερικοί άνθρωποι που είχαν σοβαρή ασθένεια με COVID-19 εμφανίζουν πολυοργανικές επιδράσεις ή αυτοάνοσες καταστάσεις και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS).

H επισήμανση της παραλλαγής ανησυχίας όμικρον ως ηπιότερης δεν σημαίνει ότι είναι ήπια, επισημαίνει η επικεφαλής των CDC Rochelle Walensky

Η Walensky κάλεσε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στον ιό και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προληπτικά μέτρα, όπως φορώντας μάσκες προσώπου, τηρώντας κοινωνική απόσταση και κάνοντας εμβολιασμό ή ενίσχυση.

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία μας

Αθλητισμός: Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

Από 30/1 οι αιτήσεις για 7.000 νέες θέσεις εργασίας

ΟΑΕΔ: Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 44.000.000 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μέσω του Ε.Π. "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020".