Πολιτική Υγείας

Ανισότητα Χώρες: Η ανοσία της αγέλης μπορεί να διαρκέσει 4,6 χρόνια λόγω του εθνικισμού των εμβολίων

Ανισότητα Χώρες: Η ανοσία της αγέλης μπορεί να διαρκέσει 4,6 χρόνια λόγω του εθνικισμού των εμβολίων

«Αυτός ο εθνικισμός εμβολίων διαιωνίζει τη μακρά ιστορία ισχυρών χωρών που εξασφαλίζουν εμβόλια και θεραπείες σε βάρος των λιγότερο πλούσιων χωρών. Είναι κοντόφθαλμος, αναποτελεσματικός και θανατηφόρος», προσθέτουν γιατροί από το Νοσοκομεία του Brigham, του Desmond, της Massachusett, του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, και της Ιατρικής σχολής του Harvard που έγραψαν το άρθρο

Ανισότητα Χώρες: Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο εθνικισμός των εμβολίων μπορεί να καθυστερήσει την επίτευξη της παγκόσμιας ανοσίας της αγέλης. Τα ποσοστά πρόσβασης και εμβολιασμού είναι υψηλά στις χώρες με υψηλό και άνω εισόδημα, αλλά παραμένουν χαμηλά έως ανύπαρκτα μεταξύ των χωρών χαμηλού εισοδήματος και χαμηλότερων πόρων. Με τα τρέχοντα ποσοστά εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, θα χρειαστούν 4,6 χρόνια για να επιτευχθεί παγκόσμια ανοσία κατά της COVID-19. Αυτό το μεγάλο χρονικό κενό θα επιτρέψει πιθανώς την ανάπτυξη και την εξάπλωση παραλλαγών του ιού, καθιστώντας δυνητικά αναποτελεσματικά τα τρέχοντα εμβόλια. Η αντιμετώπιση των εμβολίων ως δημόσιων αγαθών και όχι ως εμπορεύσιμων προϊόντων είναι ο τρόπος βελτίωσης της ισότητας των εμβολίων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κλιμάκωση υφιστάμενων προγραμμάτων διανομής εμβολιασμού, ανάπτυξη νέων και προσωρινή άρση των προστατευτικών ευρεσιτεχνιών εμβολίων. Τουλάχιστον 159 χώρες έχουν ξεκινήσει τη διάθεσή τους για το εμβόλιο COVID-19. Ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι έτοιμες να εμβολιάσουν την πλειονότητα του πληθυσμού που κινδυνεύει.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν και τις δύο δόσεις ενός εγκεκριμένου εμβολίου COVID-19 και ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η χώρα ενδέχεται να επιτύχει ανοσία της αγέλης στις 9 Απριλίου, με περίπου το 73,4% του πληθυσμού να έχει ανοσία. Ωστόσο, τα εμβόλια παραμένουν λιγοστά σε πολλά έθνη με χαμηλούς πόρους και τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά έως ανύπαρκτα. Και σύμφωνα με ένα νέο κομμάτι προοπτικής στο Ιατρικό Περιοδικό «Νέα Αγγλία» η παγκόσμια ανισότητα εμβολίων θα καταστήσει πολύ δύσκολο τον τερματισμό της τρέχουσας πανδημίας και την προετοιμασία για την επόμενη.

«Η πρώιμη ανταγωνιστική προμήθεια εμβολίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι αγορές από άλλες χώρες με υψηλούς πόρους τροφοδότησαν μια ευρεία υπόθεση ότι κάθε χώρα θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον δικό της πληθυσμό», γράφουν οι συγγραφείς της νέας προοπτικής. «Αυτός ο εθνικισμός εμβολίων διαιωνίζει τη μακρά ιστορία ισχυρών χωρών που εξασφαλίζουν εμβόλια και θεραπείες σε βάρος των λιγότερο πλούσιων χωρών. Είναι κοντόφθαλμος, αναποτελεσματικός και θανατηφόρος», προσθέτουν γιατροί από το Νοσοκομεία του Brigham, του Desmond, της Massachusett, του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, και της Ιατρικής σχολής του Harvard που έγραψαν το άρθρο.

Συνέχιση της ανισότητας

Η σημερινή πανδημία δεν είναι καθόλου η πρώτη φορά που οι προσπάθειες εμβολιασμού και θεραπείας είναι μονόπλευρες. Κατά τη διάρκεια του υψηλού κινδύνου της πανδημίας του HIV, οι χώρες με χαμηλούς πόρους προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε φάρμακα που σώζουν ζωές λόγω του υψηλού κόστους τους. Οργανισμοί, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, αποφάσισαν επίσης ότι ήταν πιο σημαντικό να επικεντρωθούμε στην πρόληψη σε αυτά τα έθνη παρά στη θεραπεία.

Οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει λίγο αυτή τη φορά. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα άλλα έξι έθνη της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν στον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού των εμπλεκόμενων χωρών χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος από το τέλος του 2021 μέσω του προγράμματος «Εμβόλια COVID-19 Παγκόσμιας Πρόσβασης» (COVAX). Ωστόσο, σύμφωνα με ένα έγγραφο του Δεκεμβρίου 2020, τα έθνη υψηλού εισοδήματος της Trusted Source που αντιπροσωπεύουν το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχουν πλέον έως και το 53% της παγκόσμιας προσφοράς ελπιδοφόρων εμβολίων.

Αυτό το ποσοστό ισοδυναμεί με το 100% της προσφοράς εμβολίων Moderna και το 96% των δόσεων του εμβολίου Pfizer-BioNTech. Και πολλές χώρες με υψηλό και μεσαίο εισόδημα έχουν εργαστεί για να εξασφαλίσουν την παροχή αρκετά μεγάλου αριθμού εμβολίων για να εμβολιάσουν ολόκληρο τον πληθυσμό τους αρκετές φορές. Ο Καναδάς, για παράδειγμα, έχει αγοράσει αρκετά για να εμβολιάσει ολόκληρον τον πληθυσμό του πέντε φορές. Οι συγγραφείς του άρθρου «Προοπτική» γράφουν ότι η παγκόσμια ανισότητα εμβολίων είναι τόσο ένα θέμα ηθικής όσο και ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανισότητα ενισχύει τις ανισότητες μεταξύ υγείας και οικονομικής ευημερίας.

Σε μια πρόσφατη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο γενικός διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε στην αξιόπιστη πηγή ότι «κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας και το τίμημα αυτής της αποτυχίας θα πληρωθεί με ζωές και μέσα διαβίωσης στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. ” Και με τον τρέχοντα παγκόσμιο ρυθμό των 6,7 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου ημερησίως, θα χρειαστούν περίπου 4,6 χρόνια για να αποκτήσετε παγκόσμια ανοσία. Η «ανοσία της αγέλης» αναφέρεται σε ένα σημείο όπου ένα παθογόνο που προκαλεί ασθένειες – στην περίπτωση αυτή, ένας ιός – δεν μπορεί πλέον να εξαπλωθεί εύκολα σε έναν πληθυσμό. Αυτό συμβαίνει όταν αρκετά άτομα έχουν λάβει τον εμβολιασμό ή έχουν αναρρώσει από μια λοίμωξη που τους έδωσε επαρκή φυσική ανοσία. Στην περίπτωση της COVID-19, οι συγγραφείς υποδεικνύουν ότι η ανοσία της αγέλης συμβαίνει όταν το 70-85% του πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις του εμβολίου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 80% των ανθρώπων σε χώρες με χαμηλούς πόρους δεν θα έχουν λάβει τον εμβολιασμό μέχρι το τέλος του 2021. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, τουλάχιστον το 90% του πληθυσμού σε 67 χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι απίθανο να έχει εμβολιαστεί στο τέλος του έτους. Όσο περισσότερο χρειάζεται για την απόκτηση της ανοσίας της αγέλης σε παγκόσμιο επίπεδο , τόσο περισσότερος χρόνος δίνεται στον ιό SARS-CoV-2 για μετάλλαξη, δημιουργώντας δυνητικά μια νέα παραλλαγή που θα μπορούσε να κάνει τα τρέχοντα εμβόλια άχρηστα. Όπως έχουν τα πράγματα, υπάρχουν ήδη πέντε παραλλαγές ανησυχίας. Και εάν τα διαθέσιμα εμβόλια καταστούν αναποτελεσματικά, τότε θα αρθεί η σκληρή δουλειά που έχουν ήδη κάνει πολλές χώρες για να περιορίσουν την πανδημία και θα ανατραπούν οι  μελλοντικές προσπάθειες για την ενίσχυση των παγκόσμιων ποσοστών εμβολιασμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5000 δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού μεταφέρονται στους Παλαιστίνιους από το Ισραήλ

To Ισραήλ έχει εμβολιάσει το 1/3 του πληθυσμού του - Οι δόσεις για τους Παλαιστίνιους

Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Με ρυθμούς χελώνας οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία - Ανακοίνωσε σχέδιο μετεγκατάστασης του χωριού Μεταμόρφωση

Και να διαβεβαιώσω επίσης και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας ότι θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε. Ήδη γνωρίζουν ότι έχουν καταβληθεί οι πρώτες αποζημιώσεις με μεγάλη ταχύτητα και σε τιμές οι οποίες πιστεύω ότι ξεπέρασαν και τις προσδοκίες πολλών.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού δύο ψαράδες για ανθρωποκτονία από πρόθεση του Σήφη βαλυράκη

 Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Μανώλης Φωτάκης, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την οικογένεια Βαλυράκη, ανέφερε ότι «δύο είναι τα θετικά σημεία ότι η υπόθεση πάει στα δικαστήρια και ότι θα εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Oλοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Dentist Pass στις 22 Δεκεμβρίου

Το Dentist Pass εντάσσεται στη δράση "Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»" του Υπουργείου Υγείας και υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, στο πλαίσιο του "Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0" με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

ΠΟΥ: Το 1/3 των γυναικών αντιμετωπίζουν μόνιμα προβλήματα υγείας μετά τον τοκετό

ΠΟΥ: Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση για τη μείωση των μητρικών θανάτων, εστιάζοντας όχι μόνο στις άμεσες βιοϊατρικές αιτίες τους, αλλά και στη σύνθετη αλληλεπίδραση ευρύτερων συνθηκών.

Φρούριο η Αθήνα εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι «απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 έως και την 18:00 ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο GREEK ECONOMIC SUMMIT 2023

Ο Δρ. Άρης Αγγελής έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας, ότι η φαρμακευτική πολιτική θα πρέπει να διασφαλίζει την ισότιμη και καθολική πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά με τρόπο που θα θωρακίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.