Επί χρόνια η φαρμακοβιομηχανία Amgen επιχείρησε να αυξήσει τις πωλήσεις για το νέο φάρμακο κατά της χοληστερόλης, το Repatha, αφού οι ασφαλιστικές εταιρείες διέκοψαν την τιμή καταλόγου των περίπου 14.000 δολαρίων ετησίως.

Τελικά, η Amgen υιοθέτησε μια νέα προσέγγιση: Ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την τιμή καταλόγου σε 5.850 δολάρια ετησίως με την ελπίδα ότι θα αυξηθούν οι πωλήσεις, ειδικά μεταξύ των δικαιούχων του Medicare.

Η Amgen ανακοίνωσε την ενέργεια αυτή σε μια εποχή που η βιομηχανία φαρμάκων βρίσκεται υπό δημόσια πίεση για να περιορίσει το υψηλό κόστος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα τη μείωση του κόστους των φαρμάκων σημαντικό κομμάτι της ατζέντας υγειονομικής περίθαλψης, με τον Alex M. Azar II, τον γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, να επικεντρώνεται συχνά στις τιμές των καταλόγων.

Τους τελευταίους μήνες, πολλές φαρμακοβιομηχανίες έχουν υποκύψει στην κρατική πίεση, θέτοντας προσωρινά εμπόδια στις προγραμματισμένες αυξήσεις των τιμών, αν και λίγοι έχουν μειώσει τις τιμές καταλόγου. Οι φαρμακοβιομήχανοι δήλωσαν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ενήμεροι οι μεσάζοντες, όπως και οι υπεύθυνοι των φαρμακείων και οι διανομείς, οι οποίοι λαμβάνουν ένα ποσοστό της αμοιβής τους από την τιμοκατάλογο ενός φαρμάκου, δημιουργώντας ένα κίνητρο στη βιομηχανία να διατηρήσει υψηλές τις τιμές των καταλόγων.

Μία εξαίρεση ήταν η Merck, η οποία ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι έβαλε πίσω τις τιμές λίστας σε κάποια δευτερεύοντα προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 60% της τιμής καταλόγου του προβληματικού φαρμάκου της ηπατίτιδας C, Zepatier.

Το κορυφαίο φάρμακο της Amgen είναι η θεραπεία για την αρθρίτιδα Enbrel, η οποία έφερε 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 και η οποία εξετάστηκε για την αύξηση των τιμών της . Το Repatha, για λόγους σύγκρισης, παρήγαγε πέρυσι παγκόσμιες πωλήσεις ύψους 319 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την Amgen .

Το  Repatha είναι ένας από τους δύο αποκαλούμενους αναστολείς PCSK9 – αντιστοίχως το Praluent, που πωλείται από την Regeneron και την Sanofi – που έφτασε στην αγορά το 2015 επειδή ήταν σε θέση να μειώσει τη χοληστερόλη των ανθρώπων σε προηγουμένως ανήκουστα επίπεδα. Παρόλο που οι μετέπειτα μελέτες έχουν δείξει ότι αποτρέπουν τις καρδιακές προσβολές, το όφελος δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο αρχικά ελπίζαμε

Οι ασφαλιστές απρόθυμοι να καλύψουν γενικά τα φάρμακα, απαιτώντας από τους ασθενείς και τους γιατρούς τους να αποδείξουν γιατί οι ασθενείς δεν θα μπορούσαν αντ ‘αυτού να πάρουν τη φθηνότερη εναλλακτική – στατίνες. Οι εταιρείες φαρμάκων αγωνίστηκαν, προσφέροντας τη βοήθεια ομάδων υπεράσπισης ασθενών που λαμβάνουν δωρεές από τους κατασκευαστές για να καταστήσουν σαφές ότι οι περιορισμοί των ασφαλιστικών εταιρειών είναι άδικο.

Τον περασμένο Μάιο, η Regeneron και η Sanofi, οι οποίες πωλούν από κοινού το Πρινουσεντ, μείωσαν την καθαρή τιμή – ή  χρεώνουν τους ασφαλιστές και τους εργοδότες – με παρόμοια προσπάθεια να αναζωογονήσουν τις πωλήσεις και η Amgen προσφέρει επίσης βαθύτερες εκπτώσεις σε αντάλλαγμα υποσχέσεων από τους ασφαλιστές ότι θα να εξαλείψουν ορισμένα από τα εμπόδια στην πρόσβαση των καταναλωτών.

Ωστόσο, τα στελέχη της Amgen δήλωσαν ότι αυτές οι εκπτώσεις δεν βοήθησαν πολλούς ασθενείς, ειδικά τους δικαιούχους του Medicare, οι οποίοι συχνά πρέπει να πληρώνουν ένα ποσοστό της τιμής του φαρμάκου από την τσέπη τους.

Η Amgen εκτιμά ότι το 75% των ασθενών του Medicare που έχουν συνταγογραφήσει τον αναστολέα PCSK9 δεν εκπληρώνουν ποτέ τις συνταγές τους, κυρίως λόγω του κόστους. Οι δικαιούχοι του Medicare, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των συνταγών του Repatha, απαγορεύονται από τη χρήση κουπονιών της  εταιρείας, επειδή οι ομοσπονδιακοί νόμοι απαγορεύουν τη χρήση τους στα κυβερνητικά προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης.

«Οι ανησυχίες σχετικά με το κόστος έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν εμπόδιο στη χρήση του για πάρα πολλούς ασθενείς», δήλωσε  ο Robert A. Bradway, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Amgen. «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι κάθε ασθενής που χρειάζεται Repatha θα παίρνει Repatha.»

Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ενδέχεται να πρέπει να πληρώσουν την τιμή καταλόγου κατά τη διάρκεια της εκπτώσιμης φάσης των σχεδίων τους – ή ίσως να πρέπει να συνεισφέρουν ένα ποσοστό της τιμής καταλόγου. Ή μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν το υψηλότερο ποσό μέχρι να λήξει η σύμβαση του ασφαλιστή τους με την Amgen, ανέφερε η εταιρεία. Μέχρι το 2020, θα συνεχίσει να προσφέρει στο Repatha την υψηλότερη τιμή καταλόγου σε ασφαλιστές που αποφασίζουν ότι προτιμούν το παλαιότερο σύστημα εκπτώσεων, όπου οι κατασκευαστές τους καταβάλλουν εκπτώσεις πραγματικής τιμής στην τιμή καταλόγου.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × two =