Τον περίπλοκο μηχανισμό πίσω από το αίσθημα εκνευρισμού που αισθανόμαστε όταν πολύ πεινασμένοι αναλύουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Emotion, υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός πείνας και εκνευρισμού μπορεί να είναι μια περίπλοκη συναισθηματική αντίδραση που περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση βιολογίας, προσωπικότητας και περιβαλλοντικών στοιχείων.

«Όλοι γνωρίζομε ότι η πείνα καμιά φορά επηρεάζει τα συναισθήματά μας και τις αντιλήψεις μας για τον κόσμο γύρω μας, αλλά μόλις πρόσφατα η ευερεθιστότητα λόγω πείνας βρήκε τη θέση και στα λεξικά. Ο σκοπός της μελέτης ήταν να κατανοήσουμε καλύτερα τους ψυχολογικούς μηχανισμούς των από την πείνα επαγόμενων συναισθηματικών αντιδράσεων», εξηγεί η Τζένιφερ Μακ Κορμακ, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Όταν κάποιος αισθάνεται πείνα, υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία που καθορίζουν αν η πείνα θα συνεχίσει να προκαλεί αρνητικά συναισθήματα ή όχι:  το πλαίσιο και η αυτογνωσία.

«Δεν πεινάς απλώς και βγαίνεις εκτός εαυτού. Όλοι πεινάμε και θεωρούμε δυσάρεστο το αίσθημα της πείνας και μόλις φάμε κάτι αισθανόμαστε καλύτερα. Ο συνδυασμός πείνας και εκνευρισμού συμβαίνει όταν αισθανόμαστε άσχημα λόγω πείνας αλλά το αίσθημα αυτό ερμηνεύεται ως κάποιο ισχυρό συναίσθημα για τους άλλους ανθρώπους ή την κατάσταση στην οποία βρίσκονται», εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια Κριστεν Λιντκουιστ και συγγραφέας της μελέτης.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 16 =