1. Ο εγκέφαλός σου σου λέει ότι πεινάς

Συχνά ο εγκέφαλός μας συμπεριφέρεται ως θύμα της πείνας

Ενώ στο συνειδητό σου γνωρίζεις ότι η δίαιτα είναι για καλό σου, ο εγκέφαλός σου δεν συμφωνεί. Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Rockefeller επέτρεψε στους επιστήμονες να παρατηρήσουν τι συνέβη όταν οι παχύσαρκοι έχαναν βάρος και τα αποτελέσματα σύντομα έδειξαν ότι οι ασθενείς θα έπαιρναν πάλι τα κιλά μόλις πηγαίναν σπίτι τους. Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς ανέπτυξαν μερικές από τις ψυχολογικές και φυσιολογικές συνέπειες της λιμοκτονίας ενώ έκαναν δίαιτα καθώς απέκτησαν μια έντονη εμμονή με τα τρόφιμα, σε σημείο να ονειρεύονται ή να σκέφτονται κατά τη διάρκεια της ημέρας τα απαγορευμένα φαγητά, όπως παγωτό, cheeseburgers και πίτσα σε τεράστιες ποσότητες.

  1. Είναι μια στρεσογόνος διαδικασία

Οι δίαιτες μπορούν συχνά να είναι αγχωτικές… και αυτό οδηγεί σε αύξηση βάρους. Το να μετράς συνέχεια θερμίδες, να κρατάς ημερολόγιο με το τι έφαγες, να ψάχνεις συνεχώς για έξυπνες συνταγές με λίγους υδαντάνθρακες και λίπος είναι από μόνο του στρεσοβόρο. Όπως σου προανέφερα ο εγκέφαλός σου μεταφράζει τη δίαιτα σε πείνα. Ο περιορισμός θερμίδων πυροδοτεί τις ορμόνες του στρες και τι προκαλεί συχνά το άγχος; Αύξηση βάρους. Οι περισσότεροι θα πίστευαν ότι οι άνθρωποι κερδίζουν βάρος επειδή δεν έχουν αυτοέλεγχο, όμως αυτό δεν ισχύει. Μια μελέτη που διεξήχθη από ψυχολόγους σκίασε δύο τύπους κατανάλωσης τροφής – τον ελεγχόμενο και τον διαισθητικό. Αυτοί που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία παρακολουθούσαν συστηματικά τι έτρωγαν, κρατούσαν ημερολόγιο και σκέφτονταν τις συνέπειες προτού φάνε. Οι διαισθητικοί από την άλλη άκουγαν τα μηνύματα του σώματός τους, έτρωγαν όταν πεινούσαν και σταματούσαν όταν είχαν την αίσθηση του κορεσμού.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι η ομάδα των διαισθητικών είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι και θα διατηρούσαν ένα σταθερό βάρος, καθώς περνούσαν λιγότερο χρόνο σκέψης στο τι θα φάνε, ενώ οι ελεγχόμενοι είναι πιο πιθανό να καταλήξουν να παρεκκλίνουν και να καταναλώνουν φαγητό για συναισθηματικούς λόγους ή επειδή απλά βρήκαν φαγητό μπροστά τους. Με πιο απλά λόγια; Η δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος – η δίαιτα ακούγεται σαν ένας φαύλος κύκλος.

  1. Ο εγκέφαλος μας οδηγεί στον πειρασμό…

Ο εγκέφαλος σου είναι ο συνήγορος του διαβόλου όταν πρόκειται για δίαιτα, καθώς αγωνίζεται συνεχώς να ελέγξει τη συμπεριφορά σου – παρατήρησε τον εαυτό σου όταν πας στο super market και αντί να πάρεις όσα πρέπει, αγοράζεις και τα ράφια. Μια ορμόνη που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία είναι επίσης γνωστή ως η «ορμόνη λίπους», η «ορμόνη της παχυσαρκίας» και η «ορμόνη λιμοκτονίας», παράγεται από τα λιποκύτταρα και ταξιδεύει μέσω των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Δείχνει στον υποθάλαμο (μέρος του εγκεφάλου σας) πόση αποθηκευμένη ενέργεια είναι διαθέσιμη και μειώνει την αξία και την ελκυστικότητα των τροφίμων για εκείνους που έχουν μια κανονική ποσότητα ενέργειας. Η δίαιτα και η απώλεια βάρους μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα αποθηκευμένης ενέργειας και τα επίπεδα λεπτίνης που σημαίνει τρόφιμα και εικόνες τροφίμων, γίνονται πιο ελκυστικά.

  1. Οι δίαιτες δεν λειτουργούν μακροπρόθεσμα

Σύμφωνα με το Monte Nido, ένα πρόγραμμα θεραπείας διατροφικής διαταραχής που βρίσκεται στις ΗΠΑ, το 95% των ατόμων που κάνουν δίαιτα θα αποτύχουν αποτυγχάνει και οι περισσότεροι θα ανακτήσουν το χαμένο βάρος τους σε ένα έως πέντε χρόνια. Επιπλέον, τα πορίσματα από 15 μακροχρόνιες μελέτες – διήρκησαν από ένα έως δεκαπέντε χρόνια – διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν δίαιτα είναι πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι από αυτούς που δεν ακολούθησαν κάποιο διατροφικό πλάνο. Πώς γίνεται αυτό; Τα πράγματα είναι απλά! Όταν τα κιλά που έχεις χάσεις επιστρέφουν τότε η αποθήκευση λίπους είναι αυξημένη ενώ η διαδικασία αύξησης μυικής μάζας μειώνεται. Για να ανταπεξέλθει ο οργανισμός σου σε ένα τέτοιο σοκ, ή θα πρέπει να αντικαταστήσει την μυική μάζα με λίπος ή να πάρει βάρος ώστε να έχεις ενέργεια.

  1. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται όταν χάνουμε βάρος

Ο μεταβολισμός ήταν υπέροχος όταν ήμασταν παιδιά, μπορούσαμε να φάμε οτιδήποτε, όποτε και χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες. Αλλά τώρα, ο μεταβολισμός δεν είναι τόσο φίλος μας… Μόλις ξεκινήσεις δίαιτα, είναι αναπόφευκτο ο μεταβολισμός να μην επιβραδυνθεί. Υπάρχει λόγος για αυτό – ο μεταβολισμός αλλάζει όταν οι άνθρωποι κινούνται έξω από το φάσμα των υπερασπισμένων βαρών τους – το βάρος που ο εγκέφαλός σου θέλει να μείνεις για να κρατήσει σταθερή την ενέργεια σου.

 

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × two =