Σήμερα ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας φτιάχνουμε παραδοσιακή λαγάνα για το μεσημεριανό μας τραπέζι. Επίσης, φτιάχνουμε την λαγάνα από σήμερα για να συνοδεύσει τον καφέ μας αύριο το πρωί και να μη χρειαστεί να περιμένουμε στην ουρά που σίγουρα θα έχει ο φούρνος της γειτονιάς μας.

Αν αποφασίσεις να κρατήσεις νηστεία για 40 μέρες, μπορείς να φτιάξεις τη συγκεκριμένη συνταγή ξανά και ξανά.

Τι θα χρειαστείς για τη λαγάνα;

300 γραμμάρια χλιαρού νερού

2 κουταλιές της σούπας μαγιά

1 κουταλάκι σούπας ζάχαρη

370 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

170 γραμμάρια σιμιγδάλι

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

20 γραμμάρια ελαιόλαδο

2 κουταλιές μέλι

15 γραμμάρια βραστό νερό

1/2 φλιτζάνι σουσάμι (λευκό, μαύρο ή και τα δύο)

Πώς θα φτιάξεις την παραδοσιακή λαγάνα;

Συνταγή:

Ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος ώσπου να ζεσταθεί η μαγιά.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά της λαγάνας: το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.

Τα ανακατεύουμε για 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

Αναποδογυρίζουμε και τοποθετούμε τη ζύμη σ’ ένα μπολ και την καλύπτουμε με μία πετσέτα. Την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Τοποθετούμε μια λαδόκολλα σ’ ένα ταψί και μόλις είναι έτοιμη η ζύμη την αναποδογυρίζουμε στο ταψί που θα την ψήσουμε.

Σε μια παραδοσιακή λαγάνα πιέζουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη στην κορυφή και αφήνουμε μερικά αποτυπώματα.

Την αφήνουμε να φουσκώσει για ακόμη 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Ανακατεύουμε το μέλι και το βραστό νερό μαζί σε ένα φλιτζάνι. Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει και είναι έτοιμη για ψήσιμο, με ένα πινέλο αλείφουμε την κορυφή της λαγάνας με μέλι και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι η λαγάνα να ροδίσει.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × one =