Σε «ναυάγιο» όπως όλα δείχνουν οδηγείται η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη «μεταρρύθμιση» στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία ωστόσο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. «Μούδιασμα» επικρατεί στην Αριστοτέλους λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος των οικογενειακών γιατρών (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ούτε η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων, ούτε η τροποποίηση των όρων στάθηκε ικανή να «τονώσει» το ενδιαφέρον των ελευθεροεπαγγελματιών οικογενειακών γιατρών για τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Ήδη εξέπνευσε η καταληκτική ημέρα για την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης και το ενδιαφέρον δεν ξεπέρασε το 40% των προκηρυχθέντων θέσεων!

Σημειωτέον πως η προθεσμία αρχικά έληγε στις 31 Ιανουαρίου και λόγω του μικρού ενδιαφέροντος του ιατρικού κόσμου δόθηκε παράταση ως τις 12 Φεβρουαρίου. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος του Οργανισμού αφορούσε 2.829 θέσεις οικογενειακών γιατρών -παθολόγων, γενικών γιατρών, παιδιάτρων- ωστόσο τελικά ανταποκρίθηκαν περί τους 1.200 γιατρούς. Στην Αττική, κατά πληροφορίες, οι αιτήσεις των γιατρών για όλες τις ειδικότητες ανέρχονται στις 381.

Αν και η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αλλάξει κάτι στις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας. Αντίθετα, μάλιστα, φαίνεται να υπάρχουν γιατροί που ενώ εκδήλωσαν ενδιαφέρον τώρα το ξανασκέφτονται.

Το … μετάνιωσαν 

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ αναφέρει σχετικά σε επιστολή της προς τον Οργανισμό: “Σας μεταφέρουμε απανωτά ερωτήματα από μέλη μας που επιθυμούν να αποσύρουν το αίτημα υπαγωγής στην προκήρυξη για τις συμβάσεις των οικογενειακών ιατρών και δεν ανευρίσκονται συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την ανάκληση του αιτήματος”.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αναγκάζει τα αρμόδια επιτελεία να εξετάσουν το ενδεχόμενο επαναπροκήρυξης των θέσεων, με τροποποίηση των όρων προκειμένου αυτοί να συγκλίνουν περισσότερο με τα αιτήματα των οικογενειακών γιατρών. Αντίστοιχη απόφαση αναγκάστηκαν, εξάλλου, να λάβουν και σε ό,τι αφορά την προκήρυξη στελέχωσης των ΤοΜΥ.

Γύρισαν την πλάτη και οι οπτικοί

Παράλληλα, κενή περιεχομένου φαίνεται πως παραμένει και η σύμβαση του Οργανισμού με τον κλάδο των οπτικών για τον τρόπο παροχής γυαλιών. Η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ στον κλάδο των οπτικών να υπογράψουν συμβάσεις βάσει των οποίων οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν τα γυαλιά τους χωρίς να τα προπληρώνουν και οι οπτικοί θα εξοφλούνται από τον Οργανισμό όπως οι άλλοι παροχή, έτυχε…ψυχρής υποδοχής καθώς οι οπτικοί ψήφισαν «όχι» στη γενική τους συνέλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες δεκάδες από το σύνολο των 2.500 των οπτικών, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 4 =