Παρά το γεγονός ότι είναι εύκολο να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε ιώδιο μέσω της διατροφής, αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη του μετάλλου. Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε περίπτωση έλλειψης ιωδίου είναι τα εξής:

  1. Αύξηση του σωματικού βάρους

Είναι ένα από τα πλέον εμφανή συμπτώματα της έλλειψης ιωδίου. Σε ένα άτομο με υγιή μεταβολισμό οι τροφές που καταναλώνει μετατρέπονται σε ενέργεια. Αυτό οφείλεται κυρίως στην επίδραση των θυρεοειδικών ορμονών. Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα χαμηλά επίπεδα ιωδίου δεν επιτρέπουν την απελευθέρωση επαρκούς ποσότητας αυτών των ορμονών, με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός να επιβραδύνεται και το σωματικό βάρος να αυξάνεται, χωρίς να έχουν γίνει αλλαγές στη διατροφή ή στα επίπεδα σωματικής άσκησης.

  1. Αδυναμία

Η επιβράδυνση του μεταβολισμού συνεπάγεται και χαμηλότερη διαθεσιμότητα ενέργειας και επιδείνωση της λειτουργίας των μυών. Έτσι, η έλλειψη ιωδίου μπορεί να κάνει το άτομο να νιώθει πιο κουρασμένο απ’ ό,τι συνήθως ή να δυσκολεύεται περισσότερο να κάνει κάποιες δραστηριότητες που πριν έκανε ακούραστα.

  1. Τριχόπτωση

Οι θυρεοειδικές ορμόνες υποστηρίζουν και την ανάπλαση των θυλάκων των τριχών. Χωρίς αρκετό ιώδιο, η τρίχα δεν λαμβάνει επαρκή θρέψη κι έτσι μειώνεται η διάρκεια του κύκλου ζωής των μαλλιών.

  1. Ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα που ξεφλουδίζει εύκολα είναι ένα ακόμη τυπικό σύμπτωμα της έλλειψης ιωδίου και κατ’ επέκταση του υποθυρεοειδισμού. Κι αυτό γιατί οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για την ανανέωση των κυττάρων, ώστε το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο και απαλό. Σε διαφορετική περίπτωση, συσσωρεύονται στις στιβάδες του δέρματος νεκρά κύτταρα, προσδίδοντας στην επιδερμίδα μια άτονη όψη.

  1. Αίσθημα κρύου

Όσο πέφτει ο μεταβολικός ρυθμός μειώνονται οι καύσεις, άρα παράγεται λιγότερη θερμότητα εσωτερικά στο σώμα.

  1. Μείωση καρδιακών παλμών

Η επιβράδυνση του μεταβολισμού μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση των παλμών της καρδιάς. Κατ’ επέκταση, είναι πιθανό το άτομο να έχει συχνά ζαλάδες ή και να λιποθυμά.

  1. Αποδυνάμωση της μνήμης

Το ιώδιο και οι θυρεοειδικές ορμόνες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην καλή εγκεφαλική λειτουργία. Έτσι, μια έλλειψη ιωδίου εκδηλώνεται συχνά με την αποδυνάμωση της μνήμης, την αδυναμία απομνημόνευσης νέων πληροφοριών αλλά και την έλλειψη συγκέντρωσης.

  1. Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Το ιώδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό στην εγκυμοσύνη. Μια έγκυος το χρειάζεται για να διατηρήσει τη δική της υγεία αλλά και για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του μωρού της. Χωρίς αρκετό ιώδιο και επαρκή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, το έμβρυο, και ιδιαίτερα ο εγκέφαλός του, δεν αναπτύσσονται σωστά. Επίσης, η σοβαρή έλλειψη ιωδίου στις εγκύους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας.

  1. Διαταραχές περιόδου

Η έλλειψη ιωδίου απορρυθμίζει και τον κύκλο της περιόδου. Συγκεκριμένα, η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει ότι αιμορραγεί περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως ή ότι η περίοδός της διαρκεί σημαντικά λιγότερο ή περισσότερο από το φυσιολογικό.

  1. Πρήξιμο στον λαιμό

Η έλλειψη ιωδίου έχει σαν αποτέλεσμα τη διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα, η οποία γίνεται αντιληπτή σαν ένα ελαφρύ πρήξιμο κεντρικά και χαμηλά στον λαιμό. Ο λόγος που εμφανίζεται το πρήξιμο είναι επειδή ο θυρεοειδής προσπαθεί να αντλήσει το ιώδιο που του λείπει από το αίμα.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + seventeen =