Οι τροφές που συνήθως καταναλώνουμε την Καθαρά Δευτέρα είναι στη βάση τους υγιεινές και θρεπτικές! Η μοναδική παγίδα, θα λέγαμε, είναι το υψηλό θερμιδικό τους φορτίο αν το παρακάνουμε. Εφόσον, δεν το παρακάνετε στις ποσότητες, απολαύστε χωρίς τύψεις τα μεζεδάκια σας και… καλή Σαρακοστή.

Δείτε στη συνέχεια τη θρεπτική αξία στις παρακάτω τρεις… σταθερές αξίες στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας:

Λαγάνα: Είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Θερμιδικά, μία μέτρια φέτα (περίπου 30 γρ.) αντιστοιχεί σε περίπου 80 θερμίδες.

Θαλασσινά: Είναι τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια, ειδικότερα κορεσμένα λιπαρά. Είναι πηγές πολλών βιταμινών, όπως Α,D,E και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και πολλών μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως, σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο. Προτιμήστε να τα καταναλώσετε ψημένα στη σχάρα ή στην κατσαρόλα και αποφύγετε τα τηγανιτά, καθώς περιέχουν κορεσμένα και τρανς  λιπαρά οξέα που δρουν βλαπτικά στον οργανισμό.

Χαλβάς: Ο βασιλιάς της ημέρας και όλης της Σαρακοστής! Μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα πιο θρεπτικά γλυκίσματα. Πρόκειται για ένα τρόφιμο πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα. Συνήθως συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς, που κάνουν το χαλβά πηγή πρωτεϊνών και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για ανθρώπους που θα νηστέψουν όλη τη Σαρακοστή.

Το θρεπτικό του προφίλ είναι πολύ αξιόλογο: Ο χαλβάς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν ευεργετικά στην λειτουργία της καρδιάς. Περιέχει υψηλά ποσοστά νιασίνης και θειαμίνης, καθώς και θρεπτικά συστατικά όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο. Επιπλέον, είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως βιταμίνης Ε και σεληνίου.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − six =