Οι συνδέσεις του εγκεφάλου μπορεί να επιτρέψουν τον περιορισμό στα στίγματα του συνδρόμου Tourette. Οι ηλεκτρικοί ενεργοποιητές μπορεί να βοηθήσουν στην επανασύνδεση εγκεφάλων των ασθενών με σύνδρομο Tourette, μειώνοντας αποτελεσματικά τις ανεξέλεγκτες φωνητικές και κινητικές τους ασκήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η διαδικασία, που ονομάζεται βαθιά εγκεφαλική διέγερση (DBS), βελτίωσε τη σοβαρότητα της νόσου κατά σχεδόν το ήμισυ σε 171 ασθενείς με ανεξέλεγκτα συμπτώματα Tourette σε 31 νοσοκομεία σε 10 χώρες.

«Αυτός είναι ένας εντυπωσιακός αριθμός», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Dr. Michael Okun, πρόεδρος της νευρολογίας και συν-διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Κίνησης στο College of Medicine του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Με το DBS, οι χειρουργοί εγκεφάλου τρέχουν λεπτά ηλεκτρικά καλώδια σε συγκεκριμένες περιοχές των βασικών γαγγλίων, ένα σύμπλεγμα νεύρων στον εγκέφαλο που σχετίζεται με τον έλεγχο και τη συμπεριφορά του κινητήρα, εξήγησε ο Okun.

Οι γιατροί εφαρμόζουν τότε ηλεκτρισμό στα κυκλώματα του εγκεφάλου που συνδέονται στενότερα με το Tourette.

«Παρακολουθούμε τον εγκέφαλο και προσπαθούμε να βρούμε το κύκλωμα που είναι υπεύθυνο για την αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς», δήλωσε ο Okun. «Στη συνέχεια εισάγουμε ηλεκτρισμό στον εγκέφαλο για να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας των κυκλωμάτων αυτών».

Ωστόσο, η διαδικασία εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών εμφάνισαν ανεπιθύμητες ενέργειες, τις περισσότερες φορές ήρεμη ομιλία ή μια αίσθηση καρφιών και βελονών.

Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται όταν η ηλεκτρική ενέργεια που προορίζεται για ένα κύκλωμα εγκεφάλου απροσδόκητα απλώνεται σε άλλα γειτονικά νεύρα, εξήγησε ο Okun. «Τα κυκλώματα που θέλουμε να οδηγήσουμε ή να καταπνίξουμε είναι συχνά δίπλα σε κυκλώματα που δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε», δήλωσε ο Okun. Η μελλοντική έρευνα θα επικεντρωθεί στη βελτίωση των ηλεκτρικών καλωδίων, ώστε να παρέχουν ακριβέστερα τα τρέχοντα στοχευμένα κυκλώματα εγκεφάλου, είπε.

Οι ασθενείς με Tourette τυπικά αντιμετωπίζονται χρησιμοποιώντας φάρμακα και θεραπεία ομιλίας ή συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τούρετ της Αμερικής, περίπου 300.000 παιδιά από τα Ηνωμένα Έθνη – περίπου το ένα στα 160 – έχουν προσβληθεί από το Tourette.

Μια άλλη επιλογή για σοβαρές περιπτώσεις Tourette είναι η εγκεφαλική διέγερση, η οποία επίσης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών άλλων κινητικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Parkinson, του απαραίτητου τρόμου και της πολλαπλής σκλήρυνσης, ανέφεραν οι ειδικοί.

Οι ερευνητές ήθελαν μια καλύτερη ιδέα για το κατά πόσον το DBS είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων ανεξέλεγκτου Tourette, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τόσο ισχυρή κινητικά στίγματα.  Δυστυχώς, ακόμη και τα κορυφαία ιδρύματα τείνουν να χρησιμοποιούν DBS μόνο σε έναν ή δύο ασθενείς κάθε χρόνο, δήλωσε ο Okun.

Για να καταλήξουμε σε μια περιεκτική ανασκόπηση, ένα διεθνές δίκτυο νοσοκομείων άρχισε να υποβάλλει δεδομένα σχετικά με ασθενείς με σύνδρομο Tourette που έλαβαν θεραπεία με DBS, να δημιουργήσει μια δημόσια βάση δεδομένων και μητρώο που θα βοηθούσε να προσδιοριστούν τα υπέρ και τα κατά της διαδικασίας, ανέφερε ο Okun.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two + four =