Σε οργανισμό που θα κρίνει ποια φάρμακα και προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας πρέπει να αποζημιώνονται για να μην επιβαρύνονται οι πολίτες θα μετεξελιχθεί άμεσα η υπό συγκρότηση επιτροπή αξιολόγησης φαρμάκου.

«Υπάρχουν δύο δέσμες ρυθμίσεων σε αυτό το νομοσχέδιο, μία σχετική με τα ωράρια των φαρμακείων και μεταβατικές διατάξεις μέχρι την οριστική ρύθμιση του ιδιοκτησιακού, καθώς και το βασικό μέρος που αφορά την αξιολόγηση των φαρμάκων, τη συγκρότηση σχετικής Επιτροπής, τη λειτουργική της διασύνδεση με ένα μηχανισμό διαπραγμάτευσης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος.

Η ψήφισή τους «είναι το βήμα για να προχωρήσουμε μέσα στο 2018 στην συγκρότηση Οργανισμού Αξιολόγησης Φαρμάκων και γενικότερα προϊόντων ιατρικής τεχνολογίας… πολύ σημαντικό βήμα για την κάλυψη ενός σοβαρού θεσμικού ελλείμματος μέχρι τώρα, που παρακολουθούσαμε τι γίνεται στο εξωτερικό», σημείωσε.

Ο κ. Γιαννόπουλος διευκρίνισε ότι «στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων δεν γίνεται αξιολόγηση της κλινικής αποτελεσματικότητας ενός νέου φαρμάκου, ή των δημοσιονομικών πλευρών της αποζημίωσής του, αλλά αξιολογείται προκειμένου να κυκλοφορήσει».

Αντίθετα, «η Επιτροπή που συγκροτείται τώρα -και στη συνέχεια θα μετατραπεί σε Οργανισμό- θα αφορά στην αξιολόγηση φαρμάκου προκειμένου να αποζημιώνεται. Ο ΕΟΦ αξιολογεί το κατά πόσο πρέπει να κυκλοφορήσει και να χορηγείται, η Επιτροπή το κατά πόσο είναι σημαντικό ώστε να αποζημιώνεται και να μην το επιβαρύνονται οι ασθενείς… Οι αποφάσεις που θα παίρνει αυτή η Επιτροπή θα συγκροτούν τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων, που μέχρι τώρα ονομάζεται «θετική λίστα»», όπως επισήμανε.

 

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 − 7 =