Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που αντιδρά σε μια βακτηριακή λοίμωξη. Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη επιστημόνων του πανεπιστημίου της Βόννης.

Ακόμη χειρότερη είναι η διαπίστωση ότι το ανθυγιεινό φαγητό καθιστά την άμυνα του οργανισμού πιο επιθετική μακροπρόθεσμα. Ακόμα και αρκετό καιρό δηλαδή μετά τη μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, η φλεγμονή που προκαλεί η εσωτερική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού παραμένει ισχυρή.

Μακροπρόθεσμα, οι αλλαγές αυτές μπορεί να εμπλέκονται στην ανάπτυξη αρτηριοσκλήρυνσης και διαβήτη, ασθένειες που συνδέονται με το δυτικό μοντέλο διατροφής.

Οι επιστήμονες χορήγησαν επί ένα μήνα σε ποντίκια τροφές που καταναλώνουν όσοι ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή, δηλαδή πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη και φτωχές σε φυτικές ίνες. Τα πειραματόζωα ανέπτυξαν οξεία φλεγμονή στον οργανισμό, σχεδόν όπως συμβαίνει μετά από μόλυνση με επικίνδυνα βακτήρια. «Η ανθυγιεινή διατροφή οδήγησε σε μια απροσδόκητη αύξηση του αριθμού συγκεκριμένων ανοσοκυττάρων στο αίμα των ποντικιών, ειδικά των κοκκιοκυττάρων και των μονοκυττάρων, γεγονός που αποτελεί ένδειξη εμπλοκής των προγόνων ανοσοκυττάρων του ανοσοποιητικού στον μυελό των οστών», δήλωσε η Anette Christ, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Έμφυτης Ανοσίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές απομόνωσαν τους προγόνους μείζονων ανοσοκυττάρων του μυελού των οστών από τα ποντίκια που έκαναν δυτικού τύπου διατροφή ή υγιεινή δίαιτα και τα ανέλυσαν. «Οι αναλύσεις έδειξαν ότι πράγματι η δυτική διατροφή ενεργοποιούσε έναν μεγάλο αριθμό γονιδίων στα προγονικά κύτταρα. Από τα γονίδια αυτά επηρεάζονταν και εκείνα που είναι υπεύθυνα για τον πολλαπλασιασμό και την ωρίμανση», αναφέρει ο καθηγητής Χοακίμ Σουλτς από το Ινστιτούτο Ζωής και Ιατρικών Επιστημών και το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen − 10 =