Το σουβλάκι ξαναμπήκε στη διατροφή μας λόγω κρίσης
Το σουβλάκι ξαναμπήκε στη διατροφή μας λόγω κρίσης

Οι οικονομικές συγκυρίες επανέφεραν στη διατροφή των Ελλήνων το σουβλάκι, καθώς παραμένει φτηνό, ενώ φροντίζει και να εκσυγχρονίζεται είτε με πίτες ολικής άλεσης είτε με ευφάνταστες σάλτσες γιαουρτιού.

Τουρίστες και ντόπιοι συγχρωτίζονται για δεκαετίες πάνω από κεμπάπ, γύρους και καλαμάκια. Τα τελευταία χρόνια όμως η ελληνική εκδοχή του φαστ φουντ έχει γίνει μεγάλη «μόδα» σε όλη την Ελλάδα.

Δεν είναι μόνο τα χιλιάδες παραδοσιακά συνοικιακά σουβλατζίδικα που… κρατάνε ακόμη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εστιατόρια, αλλά και τα «μοντέρνα» μαγαζιά του κλάδου που ξεπηδούν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά, ακόμη και σε ακριβές συνοικίες των βορείων ή νοτίων προαστίων της Αθήνας.

Το σουβλάκι είναι φτηνό και ξανά «μοδάτο», αφού ο παραδοσιακός γύρος και το καλαμάκι εμπλουτίζονται με πίτες ολικής άλεσης και ευφάνταστες σάλτσες γιαουρτιού.
Είναι ενδεικτικό πως το 2011 άνοιγαν πάνω από δύο σουβλατζίδικα τη μέρα σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, εκείνη τη χρονιά συστάθηκαν 776 επιχειρήσεις του είδους.

Την ίδια χρονιά όλα τα υπόλοιπα εστιατόρια που άνοιξαν (εστιατόρια σε ξενοδοχεία, ταβέρνες, ψαροταβέρνες, ψησταριές, με μουσική ή χωρίς, κέντρα διασκέδασης, οινομαγειρεία κ.ά.) ήταν 734.

Τα δύο τελευταία χρόνια το κύμα μετριάστηκε, με 198 νέα ψητοπωλεία να εγγράφονται το 2012 στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και άλλα 105 φέτος.

Όπως αναφέρουν εύστοχα επαγγελματίες του κλάδου ο κόσμος έχει στραφεί στο καλό σουβλάκι και όχι γενικά στο σουβλάκι…

Έτσι τη χρονιά της έκρηξης ακολούθησε μια χρονιά λουκέτων, αφού το 2012 έκλεισαν 760 σουβλατζίδικα – ψητοπωλεία.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα λειτουργούν στη χώρα 17.641 επιχειρήσεις του είδους, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ (όλα τα υπόλοιπα εστιατόρια μαζί -όσα είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο- είναι 168.790).

Όπως αναφέρουν και παράγοντες της αγοράς τα σουβλατζίδικα άντεξαν καλύτερα την κρίση, διότι διατήρησαν χαμηλά τις τιμές, απορροφώντας συχνά τον ΦΠΑ λόγω μειωμένου λειτουργικού κόστους.

Πόσες θερμίδες περιέχει ένα σουβλάκι;

Το σουβλάκι μπορεί να κατηγορείται ως «πρόχειρο φαγητό», ωστόσο ένα και μόνο ένα σουβλάκι είναι ένα πλήρες γεύμα. Αν τα υλικά του μάλιστα είναι πρώτης ποιότητας (λάδι, κρέας) τότε η κατανάλωσή του δεν πρέπει να φοβίζει.

Ένα σουβλάκι μπορεί να έχει από 180 έως 500 θερμίδες, ανάλογα με το αν η πίτα είναι λαδωμένη ή αλάδωτο και το τι περιέχει.

Το σουβλάκι περιέχει υδατάνθρακες από την πίτα, πρωτεΐνη από το κρέας, λαχανικά και γαλακτοκομικά (από το τζατζίκι) , οπότε αποτελεί ένα πλήρες γεύμα!

 

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 + 8 =