Της Νικολέτας Ντάμπου 

Η μαστογραφία αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού. Όμως, για πολλές γυναίκες ο κύριος λόγος που δεν προγραμματίζουν την μαστογραφία είναι ο φόβος και το άγχος του πιθανού αποτελέσματος και της δυσφορίας κατά την εξέταση.

Για το λόγο αυτό η Aurelie Boudier, Global Creative Director & Design Language for Global Design στην GE Healthcare, ανέπτυξε την ιδέα του Senographe Pristina. «Η πρόκληση ήταν το πως θα αλλάζαμε ριζικά την αντίληψη του κόσμου για τη μαστογραφία, ειδικά την αντίληψη που φέρει ο ασθενής», λέει η ίδια. «Ως γυναίκες, γνωρίζουμε πως (ο καρκίνος του μαστού) θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε.» «Ο μαστογράφος Senographe Pristina φέρει την καλύτερη από την τεχνολογία που διαθέτουμε, ενώ είναι εμπνευσμένος από την κατανόηση των αναγκών όλων των γυναικών.»

Δίνοντας τον έλεγχο στον ασθενή

Ένα από τα σημαντικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του Senographe Pristina είναι το γεγονός πως δίνει τη δυνατότητα στην ασθενή να ελέγχει την πίεση που ασκείται στους μαστούς της (self-compression tool). Αποτελεί χαρακτηριστικό που εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κλάδο. Ένα τηλεκοντρόλ δίδεται στην ασθενή και μπορεί η ίδια να προσαρμόζει την πίεση που της ασκείται, υπό την επίβλεψη τεχνολόγου, δίνοντας της έτσι την δυνατότητα για τον μερικό έλεγχο της εξέτασης.

«Γνωρίζουμε πως η συμπίεση μπορεί να είναι επώδυνη», τονίζει η Boudier. «Το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι πιο άνετο και ο σχεδιασμός του βοηθά ώστε η ασθενής να νιώθει περισσότερο άνετα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Επειδή ο ανιχνευτής είναι λεπτότερος με στρογγυλοποιημένες άκρες, οι ασθενείς ισχυρίζονται πως βιώνουν μεγαλύτερη άνεση μέσα από την μικρότερη επαφή του μηχανήματος με το γυμνό τους σώμα.»

Επιπλέον, ο σχεδιασμός του Senographe Pristina αλλάζει τον τρόπο που τοποθετείται η ασθενής. Αντί της έκτασης των χεριών στα χερούλια, κρατώντας τα πολύ σφιχτά, κάτι που καταπονεί τους θωρακικούς μύες και επιδρά στην ποιότητα της εικόνας, οι ασθενείς μπορούν πλέον να γείρουν άνετα στα στηρίγματα των βραχιόνων, χαλαρώνοντας τους μύες τους και απλοποιόντας την τοποθέτηση, τη συμπίεση και τη διαδικασία της απεικόνισης.

Αυτή η αναθεωρημένη φιλοσοφία της τοποθέτησης της ασθενούς αποτελεί μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση, σύμφωνα με τη Boudier. Οι νέες αυτές τεχνικές συμπίεσης και τοποθέτησης αποτελούν έναν ισχυρό συνδυασμό «σε όρους αντίληψης για την εξέταση από πλευράς της ασθενούς αλλά και σε σχέση με την άνεση που βιώνει κατά τη διαδικασία».

Η Aurelie Boudier, Global Creative Director Brand & Design Language for Global Design στην GE Healthcare με τον νέο μαστογράφο Senographe Pristina.

Λαμβάνοντας “feedback” μέσα από τη διαδικασία

Με την κατανόηση των αναγκών να βρίσκεται στο κέντρο του προϊόντος, μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με ασθενείς, τεχνολόγους και ακτινολόγους από το Goustave Roussy Cancer Center στο Παρίσι της Γαλλίας, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα θεραπείας του καρκίνου στην Ευρώπη. Αυτοί οι σημαίνοντες συμμετέχοντες έδωσαν στην GE ουσιαστική πληροφόρηση ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα θα μπορέσει να δώσει απάντηση στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των ιατρών και των ασθενών. 

Ο μαστογράφος Senographe Pristina αποτελείται από χαλαρωτικά χρώματα και λείες επιφάνειες στοχεύοντας στον περιορισμό του άγχους που βιώνουν οι ασθενείς και την μετατροπή της μαστογραφίας σε μία περισσότερο θετική εμπειρία.

«Δεν αναφερόμαστε στο ροζ της Hello Kitty ή της Barbie», λέει η Boudier γελώντας. «Πρόκειται για ένα απαλό μεταλλικό ροζ – ένα πιο ώριμο ροζ, εμπνευσμένο από την κοσμητική και την αυτοκινητιστική βιομηχανία.»

Η Boudier αναφέρει πως οι αρχικοί χρήστες είναι αισιόδοξοι ότι το σύστημα θα βοηθήσει στο να επανεξετάζονται οι γυναίκες κάθε δύο χρόνια. «Έχουμε λάβει πολύ καλή πληροφόρηση.» «Οι ιατροί τονίζουν πως οι ασθενείς μένουν ευχαριστημένοι από την εμπειρία του μηχανήματος.»

 Περισσότερο από μία μαστογραφία

Ο Senographe Pristina αποτελεί μέρος της δέσμευσης της GE στο “SensorySuite”, που διεγείρει ταυτόχρονα τουλάχιστον τρεις από τις αισθήσεις της γυναίκας – όσφρηση, όραση και ακοή – και βελτιώνει την εμπειρία που βιώνεται σε παγκόσμια κλίμακα μέσα από μία καθολική στρατηγική που στοχεύει στη μείωση της εκλαμβανόμενης δυσφορίας, του φόβου και του άγχους που προκαλεί η μαστογραφία.

Η Boudier τονίζει πως αυτή η «προσέγγιση καινοτόμου σχεδιασμού» αποτέλεσε μία σκόπιμη σχεδιαστική επιλογή. «Λάβαμε υπόψη μας, όχι μόνο τους ιατρούς, αλλά όλους τους χρήστες – τεχνολόγους και ασθενείς». «Γνωρίζω πως η ομάδα μας θα έχει φέρει εις πέρας τη δουλειά της αν περισσότερες γυναίκες πραγματοποιούν την ετήσια μαστογραφία τους και δεν φοβούνται να εισέλθουν στο χώρο της εξέτασης. Είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας διατήρησης μίας υγιούς ζωής και θέλω να είναι μία λιγότερο επώδυνη εμπειρία για όλες τις γυναίκες του κόσμου.»

 

Ακριβής μετάφραση από το πρωτότυπο κείμενο: “Putting Control of Mammograms in Women’s Hands, Literally”, GE Healthcare Newsroom (http://newsroom.gehealthcare.com/putting-control-of-a-mammogram-in-womens-hands-literally/)

 

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight + eleven =