Παρά τις δεκαετίες μεγάλης προσπάθειες πρόληψης και θεραπείας της καρδιαγγειακής νόσου (CVD), αυτή η νόσος συνεχίζει να είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Η πρώιμη ανίχνευση της CVD μπορεί να επιτρέψει παρεμβάσεις για την πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η χορήγηση αντιλιπιδαιμικής αγωγής, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, η διαχείριση του σωματικού βάρους, η άσκηση, και η βελτίωση της διατροφής.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Vascular Medicine, επικεντρώνεται σε ένα νέο παράγοντα κινδύνου για CVD σπάνια τυγχάνει προσοχής, στη στυτική δυσλειτουργία. Εκτός του ότι είναι σημαντική για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανδρών, η στυτική δυσλειτουργία έχει συνδεθεί από καιρό με την CVD. Οι παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία και CVD είναι παρόμοιοι – όπως η προχωρημένη ηλικία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, πολλαπλοί επικαλυπτόμενοι μηχανισμοί οδηγούν στην ανάπτυξη τόσο στυτικής δυσλειτουργίας όσο και CVD. Στο άρθρο, Οι Chukwuemeka Osondu (Baptist Health South Florida), Bryan Vo (Florida International University), Ehimen Aneni (Mount Sinai Medical Center), και οι συνεργάτες τους διερεύνησαν τη στυτική δυσλειτουργία ως ένα απλό και αποτελεσματικό δείκτη υποκείμενης υποκλινικής CVD.

Υπέθεσαν ότι «η εκτίμηση της στυτικής δυσλειτουργίας θα μπορούσε να είναι ένα απλό αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαστρωμάτωση του κινδύνου CVD, ιδιαίτερα σε νεαρούς άνδρες οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε επιθετική αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου CVD.» Οι συγγραφείς πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 28 μελετών που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της στυτικής δυσλειτουργίας και της πρόωρης CVD. Αναφέρουν σημαντική συσχέτιση της στυτικής δυσλειτουργίας με διαταραγμένη ενδοθηλιακή λειτουργία.

Επιπλέον, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η στυτική δυσλειτουργία συσχετίστηκε με το πάχος του μέσου χιτώνα της έσω καρωτίδας. Όπως εξηγήθηκε από τους συγγραφείς, «τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι οι νεαροί άνδρες με στυτική δυσλειτουργία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν αναγνωρίσιμα υποκλινική CVD και θα επωφεληθούν από μια ενεργή διερεύνηση για CVD. Η μελέτη μας υποστηρίζει μια πιο επιθετική αξιολόγηση του κινδύνου CVD και διαχείρισης για τα άτομα με στυτική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των νέων ανδρών που μπορεί αλλιώς να χαρακτηριστούν ως χαμηλού κινδύνου λόγω του νεαρού της ηλικίας τους».

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 2 =