Οι διαφορές στα γονίδια που εκφράζονται σε μη μικροκυτταρικούς καρκίνους των πνευμόνων (NSCLC) από ορισμένους Αφρο-Αμερικανούς και Ευρωπαίους Αμερικανούς υποδεικνύουν ότι υπάρχουν φυλετικές διαφορές στη βιολογία του NSCLC, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν κλινική σημασία. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Clinical Cancer Research , περιοδικό του Αμερικανικού Συλλόγου για την Έρευνα του Καρκίνου, από τον Bríd M. Ryan, PhD, MPH, ερευνητή στο Εργαστήριο Ανθρώπινης Καρκινογένεσης Stadtman στη Bethesda, Μέριλαντ.

«Εισερχόμαστε στην εποχή της ιατρικής ακρίβειας, όπου οι αποφάσεις διάγνωσης και θεραπείας για κάθε ασθενή με καρκίνο θα βασίζονται σε λεπτομερή μοριακά και χημικά δακτυλικά αποτυπώματα», δήλωσε ο Ryan. «Ένα μεγάλο μέρος του επαναστατικού έργου που στηρίζει την ιατρική ακρίβειας έχει διεξαχθεί σε πληθυσμούς ευρωπαϊκής καταγωγής, με περιορισμένα δεδομένα σε πληθυσμούς μειονοτήτων». «Αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πληθυσμοί μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την προσέγγιση», συνεχίζει. «Η μελέτη της βιολογίας του καρκίνου του πνεύμονα στους Αφρο-Αμερικανούς είναι ένα βήμα προς αυτόν τον στόχο».

Η Khadijah A. Mitchell, PhD, ερευνήτρια στο εργαστήριο του Ryan και των συνεργατών του, ανέλυσε φυσιολογικούς ιστούς και ιστούς από NSCLC που ελήφθησαν από 64 Αφρο-Αμερικανούς και 74 Ευρωπαίους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση όγκων των πνευμόνων. Ιστός από 22 Αφρο-Αμερικανούς και 19 Ευρωπαίους Αμερικανούς αναλύθηκε για έκφραση mRNA, το οποίο παρέχει πληροφορίες για την έκφραση γονιδίων και ο ιστός από τους υπόλοιπους ασθενείς αναλύθηκε για έκφραση microRNA. Αυτά τα δύο διαφορετικά είδη RNA έχουν σχετιζόμενους, αλλά διαφορετικούς, ρόλους μέσα στο κύτταρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκφραση 2.210 γονιδίων ήταν περισσότερο από δύο φορές αυξημένη ή μειωμένη σε NSCLC από Αφρο-Αμερικανούς σε σύγκριση με τον αντίστοιχο φυσιολογικό ιστό. Για ευρωπαϊκά-αμερικανικά δείγματα, 2.921 γονίδια εκφράστηκαν διαφορικά περισσότερο από δύο φορές.

Πολλά από τα γονίδια εκφράστηκαν διαφορικά μεταξύ του NSCLC και του φυσιολογικού ιστού σε αμφότερους τους Αφρο-Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους Αμερικανούς, αλλά 637 και 1.844 εκφράστηκαν διαφορικά μόνο σε Αφρο-Αμερικανούς και Ευρωπαίους Αμερικανούς, αντίστοιχα. «Αυτή η μελέτη βοηθά να κλείσουμε ένα κενό στη γνώση μας για τα γονίδια που εκφράζονται στον καρκίνο των πνευμόνων από τους Αφροαμερικανούς, αποκαλύπτοντας σαφείς διαφορές στη βιολογία του καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ Αφροαμερικανών και Ευρωπαίων Αμερικανών», δήλωσε η  Mitchell.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × 3 =