Η Νικολέτα Ντάμπου είναι Εκδότης και Διευθύντρια Σύνταξης του ιστότοπου HealthWeb.gr

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Στο συνέδριο της Εθνικής σχολής δημόσιας Υγείας ειπώθηκαν πολλές απόψεις και σχόλια αλλά και προβληματισμοί για το Health Τechnology Αssessment (HTA) λόγω επικαιρότητας .

Εμείς συλλογιζόμαστε το εξής ότι από την στιγμή που χρειάζεται ένα φάρμακο για να μπει στην θετική λίστα με τον νέο νόμο , να έχει αξιολογηθεί τουλάχιστον τρεις φορές από HTA άλλων προκαθορισμένων χωρών και να έχει αποζημιωθεί σε 6 χώρες , δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας φορέας Health Τechnology Αssessment (HTA) στην Ελλάδα . Έτσι και αλλιώς  η ευρωπαϊκή τάση είναι οι φορείς HTA των Ευρωπαϊκών χωρών να συνεργάζονται και να βγάζουν μία κοινή αξιολόγηση όσον αφορά τα κλινικά αποτελέσματα του κάθε φαρμάκου . Το μόνο που θα μένει σε κάθε χώρα να αξιολογήσει είναι τα οικονομικά αποτελέσματα του κάθε φαρμάκου . Αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και είναι σε διαβούλευση . Το συγκεκριμένο σημαίνει – διορισμός ακόμα 11 εκλεκτών οι οποίοι θα παίρνουν την δουλειά έτοιμη από τους HTA άλλων χωρών και ‘’ αναλόγως ‘’ θα την απορρίπτουν ή όχι .

Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό που ισχύει είναι να ανακαλύπτουμε τον τροχό και όχι να τον διαχειριζόμαστε . Αυτό είναι πολύ ακριβό για τα σημερινά δεδομένα . Ίσως κάποιοι μετανιώσουν που υποστήριζαν ενθέρμως την σύσταση Health Τechnology Αssessment (HTA) στην χώρα μας ,χωρίς να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος .

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here