Οι πρωτεΐνες κατά της γήρανσης έχουν αποδειχθεί από καιρό ότι προστατεύουν από τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καρκίνος, ο νευροεκφυλισμός και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Μια μελέτη από ερευνητές στα Ινστιτούτα Gladstone αποκαλύπτει τώρα ότι μια τέτοια πρωτεΐνη θα μπορούσε επίσης να στοχεύσει στην αναζωογόνηση κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η εν λόγω πρωτεΐνη ονομάζεται SIRT1, πιο γνωστή για την ενεργοποίησή της από το κόκκινο κρασί.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Experimental Medicine, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συμμετέχει επίσης στον τρόπο που αναπτύσσονται τα κύτταρα στο ανοσοποιητικό σύστημα με την ηλικία. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν πώς αυτή η αντιγηραντική πρωτεΐνη επηρεάζει μια συγκεκριμένη κατηγορία ανοσοκυττάρων γνωστών ως κυτταροτοξικών Τ κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα είναι πολύ εξειδικευμένοι κηδεμόνες του ανοσοποιητικού συστήματος και ο ρόλος τους είναι να σκοτώνουν κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιό, κατεστραμμένα κύτταρα ή καρκινικά κύτταρα.
«Κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, με επαναλαμβανόμενη έκθεση σε βακτήρια και ιούς, αυτά τα Τ κύτταρα ωριμάζουν και τελικά χάνουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD28», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Melanie Ott, ανώτερη συγγραφέας της νέας μελέτης. «Και καθώς αυτά τα κύτταρα μεγαλώνουν, γίνονται πιο τοξικά για το περιβάλλον τους.» Αυτή η διαδικασία γήρανσης επιταχύνεται από επίμονες ιογενείς λοιμώξεις, όπως από HIV και CMV (ανθρώπινο κυτταρομεγαλοϊό). Στην πραγματικότητα, οι μολυσμένοι με ΗIV ασθενείς συσσωρεύουν ώριμα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα σε πολύ νεότερη ηλικία από ότι ένα μη μολυσμένο άτομο.
«Ένας μεγαλύτερος αριθμός ώριμων κυτταροτοξικών Τ κυττάρων στο σώμα έχει συσχετιστεί με ηλικιακές, αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις ασθένειες», πρόσθεσε η Ott, ο οποίος είναι επίσης καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του UC San Francisco. «Θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου». Όταν ένα νεαρό Τ κύτταρο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, χρησιμοποιεί το οξυγόνο για να «αναπνεύσει».
Μόλις ενεργοποιηθεί για να υπερασπιστεί το σώμα από βακτηρίδια ή ιούς, ο μεταβολισμός του μετατοπίζεται προς ενισχυμένη γλυκόλυση και χρησιμοποιεί σάκχαρα για άμεση ενέργεια. Αυτό είναι χρήσιμο για τη μετάβαση σε δράση, αλλά δεν είναι βιώσιμο για μακροπρόθεσμες επιδόσεις. Καθώς τα κύτταρα γερνούν και χάνουν το CD28, μπορούν να μετατοπίσουν τη γλυκόλυση πολύ πιο γρήγορα αν ανασταλεί η αναπνοή. Χάνουν επίσης την αντιγηραντική πρωτεΐνη SIRT1. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς τα κάνει πιο τοξικά στα κύτταρα γύρω τους. Στη νέα μελέτη, η Ott και η ομάδα της εξηγούν τελικά πώς συμβαίνει αυτό.
«Μελετήσαμε ανθρώπινα Τ κύτταρα, απομονωμένα από αιμοδότες όλων των ηλικιών, για να συγκρίνουμε τα ώριμα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα με νεαρά», δήλωσε ο Philip Ansumana Hull, μεταπτυχιακός φοιτητής στο εργαστήριο της Ott και ένας από τους πρώτους συντάκτες της μελέτης.
Διαπίστωσαν ότι τα νεαρά Τ κύτταρα έχουν υψηλή συγκέντρωση SIRT1. Αυτό σταθεροποιεί έναν ολόκληρο μηχανισμό που εμποδίζει τα κύτταρα να εισέλθουν στη γλυκόλυση για να χρησιμοποιήσουν τη ζάχαρη ως πηγή ενέργειας και περιορίζει τις τοξικές τους επιδράσεις. Καθώς τα κύτταρα γερνούν, χάνουν το SIRT1, το οποίο αλλάζει τον βασικό μεταβολισμό τους.
Μπορούν στη συνέχεια να μετατοπιστούν γρήγορα στη γλυκόλυση και να αρχίσουν να παράγουν πιο τοξικές πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φλεγμονώδεις ασθένειες. Με βάση την καλύτερη κατανόηση του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει η SIRT1 στην γήρανση των κυττάρων Τ, οι ερευνητές εντόπισαν δυο νέους στόχους για θεραπεία. Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέα φάρμακα για την ενίσχυση της SIRT1 για την αναζωογόνηση των ώριμων κυτταροτοξικών Τ κυττάρων ή για αποτροπή της μετατόπισής τους ταχέως προς μία τοξική κατάσταση.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × three =