Του Γιάννη Νάτση

Ανακλαστικό χαρτί BENELUXA: Πρώτα αποτελέσματα συνεργασίας μεταξύ πολλών χωρών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τις τιμές φαρμάκων.

Tο 2015, οι Υπουργοί Υγείας της Ολλανδίας και του Βελγίου υπέγραψαν μια ιστορική δήλωση πρόθεσης για διαπραγμάτευση από κοινού με τον φαρμακευτικό τομέα σχετικά με την τιμή και την επιστροφή ορισμένων φαρμάκων. Από τότε, η συνεργασία προστέθηκε από το Λουξεμβούργο και την Αυστρία, ενώ αρκετές κυβερνήσεις εξέφρασαν ενδιαφέρον. Αυτή η διακυβερνητική συνεργασία για τα φάρμακα είναι πρωτοφανής στην Ευρώπη. Μέχρι τώρα, κάθε εθνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με φαρμακευτικές εταιρείες σε διμερή βάση.

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία (EPHA) ακολούθησε την εξέλιξη αυτή με μεγάλο ενδιαφέρον. Η ασυμμετρία πληροφόρησης μεταξύ της φαρμακευτικής βιομηχανίας ως πωλητή και των εθνικών κυβερνήσεων ως αγοραστών θεωρείται ότι συνέβαλε στην άνοδο των τιμών των φαρμάκων στα σημερινά μη βιώσιμα επίπεδα. Κατά συνέπεια, η πρόσβαση στα φάρμακα δεν αποτελεί πλέον μόνο ζήτημα για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι υψηλές τιμές αποτελούν επίσης εμπόδιο στην πρόσβαση στα φάρμακα για τους ασθενείς και τα συστήματα υγείας σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Θα μπορούσαν οι νέες συνεργασίες μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων – όχι μόνο της «Μπενελούξας» αλλά και της Δήλωσης Βαλέτα και άλλων ομάδων χωρών – να προχωρήσουν σε κάποια προσπάθεια για την αποκατάσταση της ισορροπίας;

Το παρόν έγγραφο αναφέρει την μέχρι τώρα ιστορία αυτής της καινοτόμου συνεργασίας και συνοψίζει τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι συμμετέχουσες κυβερνήσεις.

Ο Γιάννης Νάτσης είναι υπεύθυνος για τη πολιτική για τα φάρμακα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Δημοσίας Υγείας (EPHA).

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + two =