Ότι το κράτος είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής το γνωρίζουμε. Ότι «μαγειρεύουν» τα νούμερα για να φαίνεται στους δανειστές ότι έχουμε πλεόνασμα και αυτό το γνωρίζουμε. Το μέγεθος όμως της απάτης αυτής και μάλιστα σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση και η τοπική αυτοδιοίκηση όπου και εντοπίζονται τα περισσότερα «φέσια» από τα 6,2 δισ. ευρώ που έχει αφήσει απλήρωτα ως τον Αύγουστο το ελληνικό δημόσιο, είναι πραγματικά απίστευτο!

Τρέχουν και δεν φτάνουν

Το οικονομικό επιτελείο – όπως έγραψε πρώτο το healthweb.gr – τρέχει και δεν φτάνει για να καλύψει μέχρι το τέλος του μηνός το χαμένο έδαφος, προκειμένου να μη τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Τα «φέσια» του ΕΟΠΥΥ, ο σκληρός Καρόνε και η … δόση

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των ληξιπροθέσμων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου δείχνουν ότι παρά τα δάνεια που έλαβε το καλοκαίρι η χώρα με αποκλειστικό σκοπό να αποπληρώσει χρέη του το δημόσιο, τα χρέη αυτά τελικά αυξήθηκαν αντί να μειωθούν από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο κατά σχεδόν 800 εκ. ευρώ, από 5,1 δισ. τον Ιούνιο σε τα 5,437 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 6,2 δισ. τον Αύγουστο.

Από τα 6,2 δισ. ευρώ του Αυγούστου, χρέη ύψους 3,202 δισ. ευρώ αφορούσαν αποκλειστικά τις πληρωμές Νοσοκομείων (558 εκατ. ευρώ) και  Ασφαλιστικών Ταμείων (2,3 δισ. ευρώ).

Για την Κοινωνική Ασφάλιση, τα στοιχεία δείχνουν ότι:

Για τα χρέη 2,309 δισ. ευρω, το δημόσιο δεν είχε δώσει από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο ούτε 1 ευρώ επιχορήγηση για να πληρωθούν.

Εξ αυτών, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ είχαν φτάσει τον Αύγουστο στα 1,1 δισ. ευρώ.

Οι υπόλοιποι φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης χρωστούσαν 1,2 δισ. ευρώ.

Για πληρωμές εκκρεμών συντάξεων, το δημόσιο έδωσε 300 εκατ. ευρώ αλλά στους πραγματικούς δικαιούχους είχαν φτάσει μόλις 272 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη στα νοσοκομεία είχαν φτάσει στα 558 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται οι μεταφορές πιστώσεων προς τα Υπουργεία και οι επιχορηγήσεις προς τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που έγιναν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν έναντι των πιστώσεων αυτών, για «Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων».

Η ροή των πιστώσεων και των χρηματοδοτήσεων ξεκίνησε στα μέσα του μηνός Ιουλίου 2016.

Επίσης, περιλαμβάνονται οι χρηματοδοτήσεις και οι πληρωμές εκκρεμών επιστροφών φόρων.

Περιλαμβάνονται και οι επιχορηγήσεις προς τον ΕΦΚΑ για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Το σύνολο των οφειλών του 2016 (100 εκ. ευρώ) καλύφθηκε με συμψηφισμούς με οφειλές προς το Δημόσιο, δηλαδή δεν δαπανήθηκαν χρήματα.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων συμπεριλαμβάνουν και ποσά από clawback που δεν έχουν ακόμη συμψηφιστεί.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − five =