Η επισκληρίδιος αναλγησία – ένα μείγμα αναισθητικών και ναρκωτικών που χορηγούνται με καθετήρα τοποθετημένο κοντά στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης – είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος ανακούφισης του πόνου στον τοκετό. Σε ευρεία χρήση από τη δεκαετία του 1970, οι επισκληρίδιες θεωρούνται από καιρό ως επιβραδυντικές του δεύτερου σταδίου του τοκετού – που ορίζεται από τη στιγμή που ο τράχηλος είναι εντελώς εξαλειφθείς και τελειώνει όταν εξέρχεται το μωρό. Επειδή η μακρά διάρκεια αυτού του σταδίου του τοκετού συνδέεται με δυσμενείς εκβάσεις, οι μαιευτήρες περιορίζουν συνήθως ή διακόπτουν τη διαχείριση του επισκληρίδιου άλγους σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί αυτό το κύριο στάδιο του τοκετού.

Η πρακτική αυτή θα μπορούσε να είναι ξεπερασμένη και άστοχη, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες στο Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC). Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology έδειξε ότι η επισκληρίδιος φαρμακευτική αγωγή δεν είχε καμία επίδραση στη διάρκεια του δεύτερου σταδίου του τοκετού, στην ανάγκη επισιοτομής ή στη θέση του εμβρύου κατά τη γέννηση. Η μελέτη συνέκρινε τα αποτελέσματα της έγχυσης με καθετήρα, χαμηλής συγκέντρωσης επισκληρίδιου αναισθητικού με εικονικό σκεύασμα εγχύσεως με καθετήρα σε αυτή την διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη 400 γυναικών.

«Βρήκαμε ότι η αλλαγή του επισκληρίδιου αναισθητικού με ένα αλατούχο εικονικό φάρμακο δεν είχε καμία διαφορά στη διάρκεια του δεύτερου σταδίου του τοκετού», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Philip E. Hess, MD, Διευθυντής Μαιευτικής Αναισθησίας στο BIDMC και Αναπληρωτής Καθηγητής Αναισθησίας και Μαιευτικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Ούτε τα σκορ του πόνου ήταν στατιστικά σημαντικά μεταξύ των ομάδων.

Ωστόσο, η βαθμολογία του πόνου σε γυναίκες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο φυσιολογικού ορού αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, όπως θα αναμενόταν.» Η μελέτη περιέλαβε υγιείς, για πρώτη φορά έγκυες που είχαν εφοδιασθεί με ελεγχόμενη από την ασθενή αντλία επισκληρίδιας αναλγησίας στο πρώτο στάδιο του τοκετού. Όλες οι μητέρες έλαβαν ενεργό φάρμακο για τον πόνο κατά τη διάρκεια αυτού του πρώιμου σταδίου του τοκετού. Όταν έφθασαν στο δεύτερο στάδιο του τοκετού, οι συμμετέχουσες τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν είτε ενεργό αναισθητικό είτε το αλατούχο εικονικό φάρμακο. Η πρωταρχική έκβαση, η διάρκεια του δεύτερου σταδίου του τοκετού, ήταν παρόμοια και μεταξύ των δύο ομάδων: περίπου 52 λεπτά για τις γυναίκες που έλαβαν φάρμακα κατά του πόνου έναντι περίπου 51 λεπτών για τις γυναίκες που έλαβαν αλατούχο διάλυμα – μόλις 3,3%.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × five =