Οι ασθενείς που διαγνώστηκαν σε κέντρα μεγάλου όγκου έχουν έως 40% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν θεραπεία για το γλοιοβλάστωμα, σύμφωνα με μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Illinois στο Σικάγο.

Η μελέτη, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες στην αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος και των αποτελεσμάτων, δείχνει επίσης ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία σε κέντρα μεγάλου όγκου ζουν περίπου  τρεις μήνες περισσότερο από τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία σε κέντρα χαμηλού όγκου.

Ο Dr. Matthew Koshy, αντίστοιχος συγγραφέας στη μελέτη, λέει ότι αυτή η διαφορά στα αποτελέσματα είναι ίδια με τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ – η τελευταία από τις οποίες για το γλοιοβλάστωμα ήταν πριν από δύο χρόνια.

«Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν νέες θεραπείες για το γλοιοβλάστωμα και έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για ασθενείς που πάσχουν από αυτό τον τύπο καρκίνου», δήλωσε ο Koshy, ακτινολόγος ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο του Illinois Hospital & Health Sciences System. «Για να δείτε μια σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα, βασισμένη αποκλειστικά στον τύπο της εγκατάστασης, προσφέρει ισχυρά και, πιο σημαντικά, αποδεικτικά στοιχεία που οι γιατροί και οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν σήμερα καθώς εξετάζουν τις επιλογές θεραπείας».

Ενώ οι ερευνητές λένε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το ενδεχόμενο καλύτερων αποτελεσμάτων για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία σε κέντρα μεγάλου όγκου – όπου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υπάρχει ισχυρή κλινική δοκιμή και πολυεπιστημονικά προγράμματα – είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία σε εγκαταστάσεις μικρού και μέσου όγκου ήταν λιγότερο πιθανό να λάβουν θεραπεία.

Η τυπική θεραπεία για το γλοιοβλάστωμα, που είναι ένας κοινός και εξαιρετικά κακοήθης τύπος καρκίνου του εγκεφάλου, περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση που ακολουθείται από ακτινοβολία και χημειοθεραπεία. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι γιατροί σε κέντρα μικρού και μεσαίου όγκου, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των κέντρων, μπορεί να διστάζουν να συστήσουν θεραπεία λόγω της ιστορικώς κακής πρόγνωσης που σχετίζεται με το γλοιοβλάστωμα και της έλλειψης πόρων για την αντιμετώπιση περίπλοκων κρουσμάτων.

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι οι ασθενείς που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με γλοιοβλάστωμα επωφελούνται από τη φροντίδα σε νοσοκομείο που αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό ασθενών με όγκους του εγκεφάλου» και ότι οι περισσότεροι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παραπέμπουν τους ασθενείς με γλοιοβλάστωμα σε μεγάλα ή ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα πριν εμφανιστούν επιφυλακτικοί για το ξεκίνημα της θεραπείας.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Βάση Δεδομένων για τον Καρκίνο (NCDB), ένα συνδυασμένο μητρώο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου και της Αμερικανικής Επιτροπής Χειρουργών για τον Καρκίνο (CoC), η μελέτη περιελάμβανε 68.726 ασθενείς με διάγνωση γλοιοβλαστωμάτων από το 2006 έως το 2013. με βάση τον μέσο αριθμό περιπτώσεων γλοιοβλαστώματος ανά έτος. Τα κέντρα χαμηλού όγκου αντιμετώπισαν λιγότερες από εννέα περιπτώσεις. Τα κέντρα μεσαίου όγκου εννέα έως 23 περιπτώσεις ετησίως και κέντρα μεγάλου όγκου αντιμετώπισαν περισσότερα από 23 περιστατικά ανά έτος.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nine − one =