Μια συσκευή που χρησιμοποιείται για να κλείσει μια μικρή οπή στην καρδιά μπορεί να ωφελήσει ορισμένους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο παρέχοντας ένα επιπλέον στρώμα προστασίας για όσους αντιμετωπίζουν χρόνια συνεχιζόμενο κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής με επικεφαλής τους ερευνητές της UCLA.

«Είναι μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή για μερικούς ανθρώπους», δήλωσε ο Dr. Jeffrey Saver, διευθυντής του UCLA Comprehensive Stroke Center και κύριος συγγραφέας της μελέτης. Ωστόσο, πρόσθεσε, «Η χρήση της συσκευής θα πρέπει να είναι μια κλινική απόφαση που έχει ληφθεί μεταξύ του γιατρού και του ασθενούς για το ποιος ασθενής έχει τις προδιαγραφές για να την λάβει». Τα ευρήματα δημοσιεύονται σήμερα στο New England Journal of Medicine.

Πάνω από οκτώ χρόνια, η μελέτη RESPECT (Recurrent Stroke Comparing PFO Closure με το καθιερωμένο πρότυπο θεραπείας φροντίδας) ενέγραψε 980 άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών σε 69 τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, πιθανώς προκαλούμενο από μια κατάσταση γνωστή ως διπλώματα ευρεσιτεχνίας foramen ovale, γνωστή ως PFO, η οποία είναι μια οπή στην καρδιά που δεν κλείνει με φυσιολογικό τρόπο μετά τη γέννηση. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Περίπου το 25 έως 30% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα PFO, το οποίο συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα υγείας και δεν απαιτεί θεραπεία. Ωστόσο, αυτό το είδος οπής στην καρδιά είναι η πιθανή αιτία σε περίπου 10 % από τα 795.000 εγκεφαλικά επεισόδια που συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται από υψηλή αρτηριακή πίεση, αρτηριακές αρτηρίες ή θρόμβους αίματος που προκαλούνται από μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Όταν οι ιατρικές εξετάσεις δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία, ονομάζεται κρυπτογενές εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθενείς με κρυπτογενές εγκεφαλικό επεισόδιο και PFO μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου. Η συνήθης θεραπεία για αυτούς θα ήταν να πάρουν ένα αντιθρομβοτικό ως προφύλαξη.

Για τη μελέτη RESPECT, οι μισοί ασθενείς, με τυχαία ανάθεση, έλαβαν μια συσκευή κλεισίματος: δύο δίσκους που συσφίγγονται για να κλείσουν το άνοιγμα, εισάγονται μέσω ενός καλωδίου που κατευθύνεται μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου στο πόδι του ατόμου. Οι άλλοι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν τυποποιημένη θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα.

Μετά από κατά μέσο όρο 5,9 έτη παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ενηλίκων με εγκεφαλικό επεισόδιο άγνωστης προέλευσης, το κλείσιμο του PFO-σε σύγκριση με την τυποποιημένη θεραπεία μόνο- συσχετίστηκε με 45% μείωση της υποτροπής του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο πραγματικός αριθμός επαναλαμβανόμενων εγκεφαλικών επεισοδίων απροσδόκητης αιτίας ήταν μέτριος: 10 άτομα στην ομάδα κλεισίματος έναντι 23 στην ομάδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ten − two =