Οι ασθενείς χωρίς συσσώρευση ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο μελλοντικής καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, παρά τους άλλους παράγοντες υψηλού κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή τα νοσογόνα επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με νέα έρευνα από καρδιολόγους του πανεπιστημίου του Τέξας (UT Southwestern).

Αυτά τα άτομα είχαν μικρότερη από 3% πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου την επόμενη δεκαετία – παρόλο που πολλοί είχαν γνωστούς παράγοντες κινδύνου – πολύ κάτω από το επίπεδο του 7,5% που έχει καθοριστεί σε κατευθυντήριες οδηγίες από το American College of Cardiology και την American Heart Association ως το κατώφλι για έναρξη αντιλιπιδαιμικής θεραπείας. Τα νέα ευρήματα εμφανίζονται ηλεκτρονικά στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Imaging .

«Τα ποσοστά των περιστατικών όταν απουσιάζει το ασβέστιο από τα στεφανιαία αγγεία είναι χαμηλά», δήλωσε ο καρδιολόγος Dr. Parag Joshi, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής στο UT Southwestern. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα άτομα χωρίς συσσώρευση ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία τους μπορεί να μην χρειάζεται να λαμβάνουν αντιλιπιδαιμική αγωγή, παρά την ύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου που προκαλούν στεφανιαία νόσο». Μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους η αντιλιπιδαιμική αγωγή απαιτείται, οπότε ο Δρ Joshi είπε ότι τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η προσθήκη μιας αξονικής τομογραφίας (CT) για ασβέστιο μπορεί να αξίζει τον κόπο, καθώς οι ιατροί και οι ασθενείς συζητούν τις επιλογές θεραπείας.

«Η αξονική τομογραφία είναι μια εξέταση που γίνεται εύκολα, έχει σχετικά χαμηλό κόστος και μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο του ασθενούς», δήλωσε ο Δρ Joshi, ο οποίος είναι και εταίρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας .

Το ασβέστιο επικάθεται στις αρτηρίες της καρδιάς μετά την συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας, η οποία ασβεστοποιείται με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές του UT Southwestern εξέτασαν CT θώρακα/καρδιάς 6.184 ατόμων ηλικίας 45 έως 84 ετών που δεν είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο και συμμετείχαν σε μια μεγάλη πολυετή μελέτη γνωστή ως MESA. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες δεν έδειξαν εναποθέσεις ασβεστίου στα στεφανιαία αγγεία τους, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν βαθμολογία ασβεστίου στεφανιαίας αρτηρίας (CAC) μηδέν.

Ωστόσο, η μηδενική βαθμολογία CAC δεν σημαίνει ότι δεν δημιουργείται πλάκα μέσα στις αρτηρίες της καρδιάς ή ότι ο ασθενής έχει μηδενικό κίνδυνο – μάλλον σημαίνει ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής του ασθενούς είναι χαμηλότερος από το όριο όπου συνήθως οι ιατροί συνιστούν θεραπεία. Μπορεί να υπάρχει επιχείρημα για έναρξη αντιλιπιδαιμικής θεραπείας προτού υπάρξουν ενδείξεις συσσώρευσης ασβεστίου εάν υπάρχει ανησυχία ότι ο ασθενής θα αναπτύξει ένα πρόβλημα αργότερα λόγω, για παράδειγμα, του οικογενειακού ιστορικού, δήλωσε ο Δρ. Joshi.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + fifteen =