Η πρώτη στα χρονικά τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που εξετάζει γιατί ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν λοιμώξεις μετά από χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης του ισχίου ή του γόνατός τους, και ποιος τύπος χειρουργικής αναθεώρησης είναι ο καλύτερος, οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Η λοίμωξη της προσθετικής άρθρωσης (PJI) επηρεάζει 1% περίπου των ασθενών μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου (THR) και συχνά οδηγεί σε σοβαρή ταλαιπωρία. Οι τρέχουσες επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των κατεστραμμένων ή νεκρών ιστών, αντιβιοτικά και διατήρηση του εμφυτεύματος, χειρουργική αναθεώρηση και αντικατάσταση της άρθρωσης ή απομάκρυνση της πρόσθεσης και ακρωτηριασμό.

Η διορθωτική επέμβαση μπορεί να γίνει είτε σε ένα είτε σε δύο στάδια. Και οι δύο τύποι χειρουργικής επέμβασης είναι καλά εδραιωμένοι και φαίνεται να οδηγούν σε παρόμοια ποσοστά της εκ νέου μόλυνσης (η συχνότητα λοίμωξης σε αναθεώρηση είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με την πρώτη εμφύτευση λόγω ανάπτυξης περιαρθρικών συμφύσεων, πτωχής αιμάτωσης, μεγαλύτερου χρόνου επέμβασης και προϋπάρχουσας λοίμωξης), αλλά λίγα είναι γνωστά σχετικά με την επίδραση αυτών των θεραπειών από την πλευρά του ασθενούς.

Η μελέτη συγκρίνει τη χειρουργική αναθεώρηση σε ένα στάδιο με την αναθεώρηση δύο σταδίων λόγω PJI ισχίου και συντονίζεται από την ερευνητική μονάδα του μυοσκελετικού συστήματος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ με έδρα το Νοσοκομείο Southmead. Πρωταρχικός στόχος της μελέτης είναι τα αναφερόμενα ενοχλήματα από τη μεριά των ασθενών: άλγος, δυσκαμψία, λειτουργία και ευεξία σε μακροπρόθεσμη βάση. Η μελέτη συγκρίνει επίσης το κόστος και την αποτελεσματικότητα, τις επιπλοκές και την εκ νέου μόλυνση μεταξύ αυτών των χειρουργικών επεμβάσεων. Τέλος, η μελέτη διερευνά τις εμπειρίες των ασθενών και χειρουργών, καθώς και τις απόψεις τους σχετικά με τις επεμβάσεις και τα αποτελέσματά τους.

Ήδη έχουν περιληφθεί πάνω από 80 ασθενείς με PJI του ισχίου, από 14 ορθοπεδικά νοσοκομεία στην Αγγλία και την Ουαλία και έξι νοσοκομεία στη Σουηδία. Ο Ashley Blom, καθηγητής ορθοπεδικής χειρουργικής δήλωσε: «Πάνω από 160.000 αντικαταστάσεις ισχίου ή γόνατος έγιναν στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία το 2016. Περίπου σε 1% θα αναπτυχθεί PJI. Αν δεν αντιμετωπιστούν, αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε έντονο πόνο, επίμονη εξάρθρωση και σε θάνατο. Είναι σημαντικό να διαπιστωθεί ποια μορφή θεραπείας είναι καλύτερη από την πλευρά των ασθενών.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + eighteen =