Αντώνης Μπιλάλης- νέος Medical Manager Oncology Ελλάδας και Βαλκανίων της TAKEDA .

Τα καινοτόμα και υψηλής επιστημονικής σημασίας φάρμακα είναι ζωτικά για τους ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα καθώς έχουν την δυναμική να τροποποιούν το νόσημα με απώτερο στόχο και ελπίδα την ίαση, καθώς επίσης και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής . Η σπάνια αυτή μορφή του καρκίνου το πολλαπλό μυέλωμα ’χτυπάει’’ δέκα φορές περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες . Γιατί συμβαίνει αυτό ; Η ασθένεια είναι κληρονομική; Πως προδιαγράφεται το παρόν και το μέλλον για τους ασθενείς ; Απαντήσεις στα πιο πάνω  καθώς και σ΄ άλλα ερωτήματα δίνει στο www.healthweb.gr ο κ. Αντώνης Μπιλάλης- νέος Medical Manager Oncology Ελλάδας και Βαλκανίων της TAKEDA .

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου 

Η σπάνια αυτή μορφή καρκίνου το πολλαπλό μυέλωμα μπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας καθώς αποτελεί μία από τις συχνότερες αιματολογικές κακοήθειες μετά το μη Hodgkin λέμφωμα (NHL) και το μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο.

Με λίγα λόγια τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα;

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μία αιματολογική κακοήθεια που οφείλεται στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κλωνικών πλασματοκυττάρων, που κατακλύζουν τον μυελό των οστών. Τα πλασματοκύτταρα σε φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή σε έναν υγιή οργανισμό, υπάρχουν σε πολύ μικρό ποσοστό στον μυελό των οστών και διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού με την παραγωγή ανοσοσφαιρινών. Στο πολλαπλό μυέλωμα όμως, τα πλασματοκύτταρα έχουν μία ιδιαίτερα επιβλαβή δράση που δύναται να προσβάλει σχεδόν κάθε όργανο του ανθρώπινου οργανισμού. Οι συχνότερες και πιο σημαντικές βλάβες αυτού του αιματολογικού καρκίνου εντοπίζονται στα οστά μέσω λυτικών εστιών, στο αιμοποιητικό σύστημα με επακόλουθο μεταξύ άλλων την μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και μειωμένη τη αιμοσφαιρίνη, στους νεφρούς και στο μεταβολισμό του ασβεστίου με πολυστηματική επίδραση.

Η νόσος είναι γένους θηλυκού ή αρσενικού ; Ποιους » χτυπάει » πιο πολύ ;

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, οι γυναίκες έχουν ελαφρώς λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πολλαπλούν μυέλωμα συγκριτικά με τους άντρες καθώς έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζονται με μία συχνότητα σχεδόν διπλάσια από τις γυναίκες.

Πόσο συχνό είναι το πολλαπλό μυέλωμα;

Το πολλαπλό μυέλωμα παρότι είναι ορφανό νόσημα αποτελεί μία από τις συχνότερες αιματολογικές κακοήθειες μετά το μη Hodgkin λέμφωμα (NHL) και το μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο. Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου, με περίπου 39.000 νέες περιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και 114.000 νέες περιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ανά έτος, ενώ περίπου 15.000 άτομα αποβιώνουν κάθε έτος λόγω του πολλαπλού μυελώματος.

Η ασθένεια είναι κληρονομική;

Η νόσος αυτή καθ’ αυτή δεν αποτελεί κληρονομούμενο νόσημα, βέβαια υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι συγγενείς πρώτου βαθμού των ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα πιθανώς παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Κλείνετε δύο μήνες στην TAKEDA ως Medical Manager Oncology Ελλάδας και Βαλκανίων η συμβολή  σας είναι  πολύ σημαντική . Μιλήστε μας για την εμπειρία  σας.

Η Takeda Hellas δραστηριοποιείται στην Ελλάδα περισσότερο από πέντε χρόνια, εστιάζοντας περισσότερο σε συγκεκριμένες θεραπευτικές περιοχές, όπως η ογκολογία, η γαστρεντερολογία και οι παθήσεις αναπνευστικού. Η θεραπευτική κατηγορία της αιματολογίας και της ογκολογίας εν γένει αποτελούν προτεραιότητα για την εταιρεία μας.

Στα τέλη του 2015, η Takeda όρισε την Αθήνα ως το συντονιστικό κέντρο διοίκησης για τις άλλες πέντε βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο), στις οποίες έχει σημαντική παρουσία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βασίζεται η ένταξη μου στην Takeda έχοντας την ευθύνη της ογκολογικής ομάδας του ιατρικού τμήματος για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, κάτι ιδιαίτερα τιμητικό, με πολλές προκλήσεις μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων.

Ποια είναι τα σχέδια σας για τους ασθενείς ;

Ο κύριος σκοπός μας με την οπτική του πολυεθνικού φαρμακευτικού οργανισμού, είναι να υπηρετούμε τον άρρωστο με το να ανακαλύπτουμε και να διαθέτουμε καινοτόμα και υψηλής επιστημονικής σημασίας φάρμακα που θα έχουν τη δυναμική να καλύψουν την ιατρική αναγκαιότητα και να τροποποιούν το νόσημα με απώτερο στόχο και ελπίδα την ίαση, καθώς επίσης και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής που έχει υποστεί την επίδραση από την ασθένεια και ιδιαίτερα από την ογκολογική νόσο όπως είναι εν προκειμένω  το πολλαπλό μυέλωμα.

Πριν από την TAKEDA που εργαζόσασταν; Πόσα χρόνια δουλεύετε στον χώρο της Φαρμακοβιομηχανίας ;

Είμαι  ιατρός αιματολόγος και η δράση μου στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας αγγίζει περίπου τα 7 έτη καθώς στο παρελθόν έχω προσφέρει την επιστημονική μου εμπειρία και εξειδίκευση στην ογκολογία στο ιατρικό τμήμα δύο επίσης μεγάλων εταιρειών όπως η Janssen και η Amgen.

 

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here