Αυτό το μήνα, το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε ότι το 45,2% των ανδρών και το 39,9% των γυναικών 18 έως 59 ετών είχαν μολυνθεί με HPV γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια του 2013-2014. Ακόμη πιο ανησυχητικά, το κέντρο διαπίστωσε ότι κατά την ίδια χρονική περίοδο 25,1% των ανδρών και 20,4% των γυναικών εκτέθηκαν σε HPV γεννητικών οργάνων υψηλού κινδύνου, ο οποίος οδηγεί σε περίπου 31.000 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο.

Η ιική μόλυνση από HPV είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση και μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων μέσω πρωκτικού, κολπικού, ή στοματικού σεξ, και ακόμη και μέσω της εγγύς δερματικής επαφής.

«Ο HPV είναι πολύ συχνός. Έως και 80% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων έχουν εκτεθεί σε αυτόν σε κάποια στιγμή της ζωής τους», λέει H Summer Dewdney, MD, γυναικολόγος ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο Rush Medical Center. «Αλλά η συντριπτική πλειονότητα δεν αναπτύσσουν συμπτώματα, και το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος καθαίρει τον HPV μέσα σε δύο χρόνια».

Αλλά άλλες φορές, η μόλυνση δεν λύεται. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τον HPV, ο ιός θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα, όπως ο καρκίνος και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 27.000 άνδρες και γυναίκες πλήττονται από τις ακόλουθες μορφές καρκίνου που συνδέονται με HPV: καρκίνος του πρωκτού, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, στοματοφαρυγγικός καρκίνος, ο οποίος περιλαμβάνει τον καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα, καρκίνος του πέους, καρκίνος του κόλπου και καρκίνο του αιδοίου.

Σχεδόν όλες οι άνω των 11.000 περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου που διαγιγνώσκονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο προκαλούνται από τον HPV. Ενώ παλαιότερα ο στοματικός καρκίνος αποδιδόταν στην χρήση καπνού και αλκοόλ, τώρα 72% των καρκίνων του στόματος (ιδιαίτερα σε νεαρούς άνδρες) προκαλούνται από τον HPV.

«Υπήρξε σημαντική αλλαγή κατά την τελευταία δεκαετία. Ο σχετιζόμενος με τον HPV καρκίνος του στοματοφάρυγγα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας,» λέει η Kerstin Stenson, MD, χειρουργός κεφαλής τραχήλου Rush Medical Center. «Μέχρι το 2020, ο HPV αναμένεται να προκαλέσει περισσότερους στοματοφαρυγγικούς καρκίνους απ’ότι καρκίνους του τραχήλου της μήτρας στις ΗΠΑ», προσθέτει η Karen Lui, MD, παιδίατρος στο Rush Medical Center. «Αν είστε σεξουαλικά ενεργοί, χρησιμοποιείστε προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε σεξ», λέει η Dewdney.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two + 19 =