Χωρίς πιστοποίηση ISO θα συνεχίσουν να διατίθενται  οι ιατρικές συσκευές αλλά και τα υλικά καθώς και τα θεραπευτικά σκευάσματα ειδικής διατροφής στα φαρμακεία αλλά μόνο με την υποχρέωση του barcode που θα πρέπει να φέρουν εντός ολίγων ημερών όπως τα φάρμακα.

Θα συνεχίσουν τα φαρμακεία να μην έχουν την υποχρέωση να πάρουν πιστοποίηση ISO για τα αναλώσιμα που διαθέτουν όπως για το σακχαρώδη διαβήτη, ιατρικές συσκευές υποστήριξης αναπνευστικών προβλημάτων, καθετήρες, προϊόντα κατακλίσεων καθώς και σκευάσματα ειδικής διατροφής , αφού υπεγράφη  χθές συλλογική σύμβαση ως επέκταση της συλλογικής σύμβασης προμήθειας  φαρμάκων μεταξύ Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.)  με την υπογραφή του Υπουργού Υγείας. 

Όλα τα προϊόντα θα χορηγούνται μέσω των φαρμακείων με σήμανση όπως φέρουν οι συσκευασίες φαρμάκων (ειδικό barcode για κάθε είδος) . Για την προμήθεια των νέων  barcode και την καταχώρησή τους στο νέο σύστημα θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα οι φαρμακοποιοί .

Αναλυτικότερα , με την επέκταση της σύμβασης, ‘’ αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλώσιμων υλικών και θεραπευτικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία όλης της χώρας. Πλέον, οι Πολίτες θα προμηθεύονται προϊόντα και υλικά καταβάλλοντας –όπου προβλέπεται – μόνο τη συμμετοχή τους.’’ όπως τονίζει ο ΕΟΠΥΥ .

H σύμβαση
H σύμβαση

Η σύμβαση υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, τον πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Σωτήριο Μπερσίμη και τον πρόεδρο του Π.Φ.Σ. κ. Κωνσταντίνο Λουράντο  παρουσία του αντιπροέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλου και του μέλους του Δ.Σ. Π.Φ.Σ κ. Σεραφείμ Ζήκα.

Η σύμβαση υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, τον πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Σωτήριο Μπερσίμη και τον πρόεδρο του Π.Φ.Σ. κ. Κωνσταντίνο Λουράντο
Η σύμβαση υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, τον πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Σωτήριο Μπερσίμη και τον πρόεδρο του Π.Φ.Σ. κ. Κωνσταντίνο Λουράντο

Στην σύμβαση που υπεγράφη, υπάρχει πρόβλεψη – σύμφωνα με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχής Υπηρεσιών (Ε.Κ.Π.Υ) που σύντομα ολοκληρώνεται – και για τους ανασφάλιστους Πολίτες (με βάση το Νόμο 4368/2016) οι οποίοι το προσεχές διάστημα θα μπορούν να προμηθεύονται τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υλικά με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που χορηγούνται στους ασφαλισμένους.

Στα γραφεία του ΕΟΠΥ κοινή σύσκεψη του Υπουργείου Υγείας, ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ
Στα γραφεία του ΕΟΠΥ κοινή σύσκεψη του Υπουργείου Υγείας, ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ

O ΠΦΣ τονίζει ότι ‘’ Η πρόταση για την επέκταση της Σύμβασης είχε γίνει από τον ΠΦΣ δεδομένου ότι υπήρξε κατηγορηματική αντίθεση του Συλλόγου στην υπογραφή νέας σύμβασης που περιείχε δυσμενείς όρους όπως την πιστοποίηση των φαρμακείων που σήμαινε μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση ετησίως ύψους 1500 με 2000 ευρώ και μεγάλο γραφειοκρατικό κόστος τήρησης των προδιαγραφών που απαιτούνταν για την πιστοποίηση.’’

‘’ Επομένως θα χορηγούμε όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα καθώς και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής με την γνωστή διαδικασία χορήγησης φαρμάκων ‘’ λένε οι φαρμακοποιοί.

Ειδικά για τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη :

Καταργείται η διαδικασία μέσω e-dapy και αντικαθίσταται από μια νέα διαδικασία ηλεκτρονικής καταχώρησης των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων. Οι αλλαγές θα αφορούν εσωτερικές παραμετροποιήσεις του συστήματος οι οποίες δεν θα μεταβάλλουν την λειτουργικότητα του e-dapy .

Μέχρι την πλήρη λειτουργία του συστήματος θα εκτελούν προσωρινά, χειρόγραφα τις γνωματεύσεις των αναλωσίμων του σακχαρώδους διαβήτη , με δυνατότητα καταχώρησης στο λογισμικό του φαρμακείου πχ PHARMACON, ΙΛΥΔΑ , SMARTWARE, EUROPHARMACY κλπ

• Για την κατάθεση των χειρόγραφων συνταγών και την πληρωμή τους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παραλαβή των νέων barcode και η καταχώρησή τους στο νέο σύστημα με τα νέα barcode.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here