Μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες αποδεικνύει αυτό που ο επικεφαλής ερευνητής Bradley Peterson, MD, αποκαλεί «μια κρίσιμη μάζα αποδεικτικών στοιχείων» μιας κοινής υποκείμενης (και δια βίου) ευπάθειας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες που τραυλίζουν. Ανακάλυψαν ότι η περιφερική εγκεφαλική ροή του αίματος μειώνεται στην περιοχή του Broca – μία περιοχή στο μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου που συνδέεται με την παραγωγή λόγου – σε άτομα που τραυλίζουν. Το πιο σοβαρό τραύλισμα συνδέεται με ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ροής αίματος προς αυτή την περιοχή.

Επιπλέον, ανωμαλία της εγκεφαλικής ροής του αίματος στον οπίσθιο βρόχο γλώσσας, που σχετίζεται με την επεξεργασία των λέξεων που ακούμε, συσχετίζεται με πιο σοβαρό τραύλισμα. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι μία κοινή παθοφυσιολογία – καθ ‘όλο τον νευρική βρόχο της «γλώσσας», που συνδέει τον μετωπιαίο και τον οπίσθιο κροταφικό λοβό – πιθανόν συμβάλλει στη σοβαρότητα του τραυλίσματος.

Ο Peterson, ο οποίος είναι διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη του Νου στο Νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, λέει ότι μια τέτοια μελέτη της ροής του αίματος σε κατάσταση ηρεμίας, ή αιμάτωσης, δεν είχε ποτέ πριν διεξαχθεί σε άτομα που τραυλίζουν. Η ομάδα του, επίσης, δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη με χρήση φασματοσκοπίας μαγνητικού συντονισμού για να εξετάσει περιοχές του εγκεφάλου τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά που τραυλίζουν. Οι διαπιστώσεις αυτές κατέδειξαν τη σύνδεση μεταξύ του τραυλίσματος και των αλλαγών στα κυκλώματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την παραγωγή της ομιλίας, καθώς και εκείνων που υποστηρίζουν την προσοχή και το συναίσθημα. Η παρούσα μελέτη της ροής του αίματος επαυξάνει σημαντικά τα ευρήματα αυτά και, επιπλέον, δείχνει ότι οι διαταραχές στους τομείς επεξεργασίας της ομιλίας του εγκεφάλου είναι πιθανώς κεντρικής σημασίας ως αιτίες του τραυλισμού.

Σύμφωνα με τον Peterson, η νέα μελέτη – που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Brain Mapping – παρέχει στους επιστήμονες ένα εντελώς διαφορετικό παράθυρο στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές ήταν σε θέση να εστιάσουν στην περιοχή του Broca, καθώς και στα σχετικά κυκλώματα του εγκεφάλου που συνδέονται ειδικά με την ομιλία, χρησιμοποιώντας την περιφερική εγκεφαλική ροή αίματος ως μέτρο της εγκεφαλικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι η ροή του αίματος συνδέεται με τη νευρική δραστηριότητα. «Η ροή του αίματος ήταν αντιστρόφως ανάλογη του βαθμό του τραυλισμού – όσο πιο σοβαρό το τραύλισμα, τόσο μικρότερη η ροή του αίματος σε αυτό το μέρος του εγκεφάλου» είπε.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here