Ιρλανδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένες δομές του πεπτικού συστήματος δεν λειτουργούν μεμονωμένα αλλά αποτελούν ένα ενιαίο όργανο, στο οποίο έως σήμερα δεν είχε δοθεί η δέουσα προσοχή. Το όργανο αυτό είναι το μεσεντέριο και παρότι η δομή του είναι καλά γνωστή, η λειτουργία παραμένει εν πολλοίς μυστήριο. Η μελέτη της μπορεί να αποτελεί το κλειδί για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων της κοιλιακής χώρας και του πεπτικού συστήματος, γράφουν οι ειδικοί στο τρέχον τεύχος της επιθεωρήσεως The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

«Στο άρθρο μας, το οποίο πριν δημοσιευθεί εξετάσθηκε και αξιολογήθηκε από άλλους καθηγητές Ιατρικής, εξηγούμε ότι έχουμε ένα όργανο στο ανθρώπινο σώμα το οποίο έως τώρα δεν αναγνωρίζαμε καν ως ενιαία οντότητα», δήλωσε ο δρ Τζ. Κάλβιν Κόφι, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, στην Ιρλανδία, ο οποίος πρώτος ανακάλυψε ότι το μεσεντέριο είναι ένα ενιαίο όργανο. «Η ανατομική περιγραφή που υπήρχε γι’ αυτό εδώ και 100 χρόνια είναι λανθασμένη, διότι το παρουσίαζε ως κάτι κατακερματισμένο και πολύπλοκο. Στην πραγματικότητα είναι μία ενιαία δομή». 

Τι είναι, όμως, το μεσεντέριο; Είναι μία διπλή πτυχή του περιτοναίου (το περιτόναιο είναι το εσωτερικό τοίχωμα της κοιλότητας της κοιλιάς) που προσκολλά το έντερο στο τοίχωμα της κοιλιάς και κρατά τις δομές της στη θέση τους. Μία από τις πρώτες περιγραφές του μεσεντερίου είχε γίνει από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, και επί αιώνες οι γιατροί το αγνοούσαν ως ένα είδος ασήμαντου ιστού. Τον τελευταίο αιώνα, δε, οι γιατροί που το μελέτησαν υπέθεσαν ότι ήταν μία κατακερματισμένη δομή που αποτελείτο από διαφορετικά τμήματα και δεν είχε ιδιαίτερη σημασία.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here