Η νέα χρονιά μόλις ξεκίνησε και θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόκληση για εσάς σε επίπεδο ψυχολογίας. Θα μπορούσατε δηλαδή να επιχειρήσετε να βάλετε τέλος στις αρνητικές σκέψεις που στροβιλίζονται γύρω από το μυαλό σας.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να στοχαζόμαστε περισσότερο πάνω στις κακές εμπειρίες από ότι στις θετικές. Είναι μια εξελικτική προσαρμογή που μας βοηθά να αποφύγουμε του κινδύνους και να αντιδρούμε γρήγορα σε μια κρίση. Όταν όμως εμμένουμε στα αρνητικά συναισθήματα τότε αυτό μας δημιουργεί πρόσθετο άγχος και ανησυχία και βλάπτει την υγεία μας. Και έχει αποδειχθεί ότι μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στις αρνητικές σκέψεις από άλλους. Σύμφωνα με την JudithBeck, ψυχολόγο και πρόεδρο του ινστιτούτου Beck για τη γνωστική συμπεριφορά, το πώς σκέφτεται κάποιος σχετίζεται με γενετικού παράγοντες ή αποτελεί αποτέλεσμα παιδικών εμπειριών.  Τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν αρνητικές συνήθειες σκέψης εάν έχουν υποστεί τον εκφοβισμό ή έχουν βιώσει οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης.

Το πρώτο βήμα για να σταματήσει κάποιος τις αρνητικές σκέψεις είναι ένα. Να μην προσπαθήσει να τις σταματήσει. «Η ανησυχία και η εμμονή χειροτερεύουν τα πράγματα όταν προσπαθείτε να ελέγξετε τις σκέψεις σας,» είπε η Δρ Beck. Η αποδοχή είναι η βασική προϋπόθεση του διαλογισμού γνώσης και συναίσθησης, μια πρακτική που βοηθά στη μείωση του στρες και την αντιδραστικότητα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να κλείσετε τα μάτια σας και να διαλογίζεστε κάθε μέρα για να καρπωθείτε τα οφέλη της συνειδητότητας.

Η αποδοχή των αρνητικών σκέψεων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του βάρους. Αφού δέχθηκε μια αρνητική σκέψη, θα αναγκάσετε τον εαυτό σας να την αμφισβητήσει. Επίσης, μια ακόμη ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι η εξής. Εάν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα που σας στεναχωρεί ( π.χ. μη προαγωγή στην εργασία ), φανταστείτε ότι το πρόβλημα δεν το έχετε εσείς αλλά ένας φίλος σας και δώστε του συμβουλές. Τώρα σκεφτείτε, μήπως οι συμβουλές ισχύουν και για εσάς; Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την αμφισβήτηση τις αρνητικές σκέψεις σας, δοκιμάστε αυτή την προσέγγιση. Φανταστείτε ότι ο φίλος σου είναι αυτός που έλαβε τις κακές ειδήσεις. Τι συμβουλή θα του ή της δώσει; Τώρα σκεφτείτε για το πώς η συμβουλή μπορεί να ισχύει για εσάς.

Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο απέδειξε ότι η μέθοδος αυτή – γνωστή ως Μαιευτική – ήταν ένας απλός τρόπος για να μειωθούν τα συμπτώματα κατάθλιψης σε ενήλικες. Στη μελέτη συμμετείχαν 55 ενήλικες σε μια πορεία γνωστικών συνεδριών θεραπείας 16-εβδομάδων. Οι ερευνητές μελέτησαν βιντεοκασέτες από τις συνεδρίες και διαπίστωσαν ότι όσο πιο συχνά οι θεραπευτές χρησιμοποιούσαν τη σωκρατική αμφισβήτηση, τα πιο καταθλιπτικά συμπτώματα των ασθενών μειώνονταν. Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι η σωκρατική αμφισβήτηση βοηθά τους ασθενείς να εξετάζουν την εγκυρότητα των αρνητικών σκέψεών τους και να αποκτήσουν μια ευρύτερη, πιο ρεαλιστική προοπτική για αυτούς.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here