Της Νικολέτας Ντάμπου

Στα κάγκελα βρίσκονται οι φαρμακοποιοί με αιχμή το νέο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο όπως υποστηρίζουν δίνει τη χαριστική βολή στον κλάδο τους. Το θέμα θα συζητηθεί πλέον στις δικαστικές αίθουσες, καθότι οι φαρμακοποιοί έχουν αποφασίσει να προσβάλλουν με κάθε νόμιμο μέσο τις κυβερνητικές αποφάσεις που όπως λένε σταδιακά θα τους οδηγήσουν στο δρόμο! Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Δαγρές μίλησε αποκλειστικά στο Life2daygr και εξήγησε αναλυτικά τα επίμαχα σημεία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στα οποία διαφωνούν με την κυβέρνηση.

Όπως τόνισε πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο το οποίο ακυρώνει την όποια προσπάθεια αναδιανεμητικότητας στις εισφορές, προσθέτοντας ότι τους βρίσκει κάθετα αντίθετους η διάταξη που αφορά στην κλιμακωτή φοροείσπραξη.  Δεδομένης της φύσης μάλιστα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού όπου είναι αδύνατο να αποκρύψει κάποιος αυτά που εισπράττει, διότι φαίνονται τα τιμολόγια του ΕΟΠΠΥ (άρα μηδέν φοροδιαφυγή) απορεί κάποιος γιατί προωθούνται αυτά τα μέτρα. Ο κος Δαγρές οραματίζεται μάλιστα για τη χώρα μας το μοντέλο της Σκανδιναβίας, το οποίο όπως υποστηρίζει απαιτεί αλλαγή κουλτούρας εκ βάθρων!

  1. Ποια είναι τα σημεία των ασφαλιστικών μέτρων στα οποία διαφωνείτε και γιατί;

Διαφωνούμε συνολικά στη φιλοσοφία του ασφαλιστικού μέτρου καθώς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει αναδιανεμητικότητα στις εισφορές και δεν μπορούμε εμείς να πληρώνουμε για ένα ασφαλιστικό σύστημα που μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει ότι δίνει πίσω τα χρήματα τα οποία εισπράττει . Οπότε αυτή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση επειδή  δεν βοηθάει  προς αυτή την κατεύθυνση βελτίωσης αναδιανεμητικότητας, τη θεωρούμε άλλο ένα εισπρακτικό μέτρο  και τίποτα παραπάνω και είμαστε αντίθετοι.

  1.   Ποιες είναι αυτές οι διατάξεις που λέτε ότι περιορίζουν ανεπίτρεπτα το συνταγματικό δικαίωμα στην προσωπική εργασία και το βασικό προϊόν αυτής που είναι το εκ της εργασίας εισόδημα ;

Η κύρια διάταξη που προσβάλλει αυτό το συνταγματικό δικαίωμα είναι αυτή η οποία αναφέρει για τους  ελεύθερους επαγγελματίες την κλιμακωτή εισφοροείσπραξη  δηλ. Τον κλιμακωτό εισφοροϋπολογισμό. Αυτή που με το παραπάνω εισόδημα θα πληρώνεις και παραπάνω εισφορές χωρίς να υπολογίζονται  τα χρόνια προϋπηρεσίας .

  1. Υπάρχουν και άλλες διατάξεις που σας θίγουν;

Αυτή είναι η βασική διάταξη ναι,  κάτι άλλο δεν έχω δει εγώ τουλάχιστον που να μας αφορά και να μας θίγει τόσο άμεσα . Υπάρχει και το θέμα της μονοσύνταξης που εμάς μας βρίσκει αντίθετους αλλά είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς η μονοσύνταξη έχει καταργηθεί και επίσημα και υπάρχει αυτή τη στιγμή και μεγάλο ερώτημα και μεγάλο ζήτημα τι θα γίνει με όλους αυτούς που πληρώνανε μονοσύνταξη τόσα χρόνια πριν και δεν έχουν ακόμα  είτε συμψηφιστεί τα ποσά τους με τις υπάρχουσες εισφορές είτε έχουν πάρει ένα κομμάτι των χρημάτων αυτών  πίσω .

  1. Κατά την άποψή σας ποιά κατεύθυνση στον ασφαλιστικό τομέα θα ευνοούσε τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής συγκροτώντας παράλληλα ένα πιο δίκαιο σύστημα ;

Πολύ καλή ερώτηση. Βέβαια ακόμα δεν υπάρχει μία κατεύθυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πιστεύουμε ότι η ίδια κατεύθυνση πρέπει να υπάρχει για όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα , μάλλον για όλους τους πολίτες . Η κατεύθυνση αυτή θα ήτανε προς την πλευρά του ν’αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή ειδικά των μεγάλων επιχειρήσεων και η εισφοροαποφυγή. Επίσης να υπάρχει μέριμνα γι αυτό το σκέλος της εργασίας το οποίο δεν χαίρει ασφαλιστικών δικαιωμάτων δηλ. για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους οι οποίοι έχουν μειωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα ή δουλεύουνε  με συνθήκες εργασίας που δεν τους επιτρέπουν να ασφαλίζονται με τον τρόπο που ασφαλίζονται οι υπόλοιποι . Αυτό είναι μια ολόκληρη κουλτούρα και παιδεία δηλ. Με μια διάταξη δεν αλλάζει.

Ο Έλληνας πρέπει να καταλάβει ότι έχει και υποχρεώσεις εκτός από δικαιώματα και το ίδιο πρέπει να καταλάβει και το κράτος .Τουτέστιν ότι  όσο είμαστε σε μια χώρα όπου ένα μεγάλο κομμάτι του  προϋπολογισμού πηγαίνει προς αποπληρωμή χρέους και διαφθορά και όχι προς επενδυτικές κοινωνικά κατευθύνσεις, όπως είναι ένα δημόσιο καθόλα διανεμητικό κράτος πρόνοιας καλά θεμελιωμένο. Ένα καλό παράδειγμα είναι η Σκανδιναβία όπου πληρώνουνε πολύ λιγότερα από εμας σαν εισφορές και φόρους και απολαμβάνουν πλέον πολύ καλύτερες παροχές.  Αυτό συμβαίνει βέβαια γιατί έχουν την κουλτούρα της συνειδητής αλληλεγγύης . Όσο εμείς δεν έχουμε αυτήν την κουλτούρα σαν λαός νοοτροπίας και φιλοσοφίας πολύ δύσκολα μια διάταξη ή δυο διατάξεις θα μπορούσαν να περισώσουν ένα ασφαλιστικό σύστημα .

  1. Θα θέλατε εσείς ως φαρμακοποιοί να εξαιρεθείτε από το ασφαλιστικό που αφορά του ελεύθερους επαγγελματίες επειδή κόβετε τιμολόγια στον ΕΟΠΥΥ;

Όχι . Αυτό που λέμε είναι το εξής : ότι όταν υπολογίζεται η ικανότητα εισφορών , εισφοροαπόδοσης του κάθε ελεύθερου  επαγγελματία στο εκκαθαριστικό του  είναι σαφώς άδικο. Και αυτό γιατί εμείς είμαστε η μοναδική  κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών που δεν έχουμε εκ φύσεως περιθώρια να διαφύγουμε!

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here