Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Okayama έχουν ανακαλύψει ένα πιθανό νέο θεραπευτικό στόχο για την διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης και τον παρουσιάζουν σε άρθρο τους στο περιοδικό Biochemical and Biophysical Research Communications. Ένα ένζυμο που υδρολύει την GTP (GΤΡάση), που ονομάζεται Dynamin2, διευκολύνει την ταχεία εισβολή του καρκίνου σε περιβάλλοντες ιστούς. Η αναστολή της δράσης του θα μπορούσε να περιορίσει την εξέλιξη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι μία από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου του ουροποιητικού, και η αφαίρεση της κύστης παραμένει η κύρια μέθοδος για τη θεραπεία της νόσου. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των ασθενών και επιβαρύνει τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης λόγω της φροντίδας για τα άτομα σε ανάρρωση. Εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας προσπαθούν να μειώσουν την ανάγκη για τέτοιες δραστικές χειρουργικές επεμβάσεις.
Πολλοί καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, επεκτείνονται μέσω του σχηματισμού εξειδικευμένων προεξοχών της κυτταρικής μεμβράνης τους (invadopodia) χάρη σε δέσμες F-ακτίνης, που προάγουν την κυτταρική εισβολή και υποβαθμίζοντας την εξωκυττάρια ουσία των υγιών κυττάρων. Μια οικογένεια GΤΡάσης γνωστή ως Dynamin έχει ενοχοποιηθεί για την εξέλιξη του καρκίνου και τα invadopodia, αλλά οι ακριβείς μηχανισμοί που εμπλέκονται είναι ασαφείς.
Με αυτό κατά νου, ο Tetsuya Takeda και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Okayama διερεύνησαν το ρόλο των τριών τύπων Dynamin (1, 2, και 3) στο διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Βρήκαν ότι και οι τρεις ισομορφές της Dynamin εκφράστηκαν σε κυτταρικές σειρές καρκίνου της κύστεως, αλλά ότι μόνο η Dynamin2 εντοπίζεται σε invadopodia.
Περαιτέρω εξέταση έδειξε ότι οι πλούσιοι σε προλίνη /αργινίνη τομείς της Dynamin2 είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή διαμόρφωση στα invadopodia. Η ομάδα του Takeda διαπίστωσε ότι η Dynamin2 αλληλεπιδρά με την cortactin – μια πρωτεΐνη που μπορεί να προκαλέσει την αναδιάταξη των δεσμών F-ακτίνης – και ότι αυτές οι αλληλεπιδράσεις είναι ζωτικής σημασίας για τον σταθερή σχηματισμό invadopodia. Όταν οι ερευνητές ανέστειλαν την Dynamin2 σε καρκινικές κυτταρικές σειρές, παρατήρησαν σοβαρά ελαττώματα στη διαμόρφωση invadopodia και καταστολή της διηθητικής δραστικότητας των καρκινικών κυττάρων.
Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διευκρίνιση των μηχανισμών που εμπλέκονται στο σχηματισμό invadopodia, αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η Dynamin2 μπορεί να παρέχει ένα πολύτιμο θεραπευτικό στόχο για τη μείωση της ανάπτυξης και της διεισδυτικότητας του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here