Δεν θα αποτελούσε έκπληξη για κανέναν εάν λέγαμε ότι το πρώτο θέμα στον τομέα των φαρμάκων στις ΗΠΑ αυτό το χρόνο ήταν η τιμολόγησή τους. Φανταζόμαστε ότι το 2017 θα συμβεί το ίδιο. Η έλευση του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ άλλωστε το εξασφαλίζει.

Οι πολίτες αλλά και οι πολιτικοί εστιάζουν στην τιμή των φαρμάκων .
Αν και το θέμα της τιμολόγησης παραμένει το ίδιο, οι παίκτες είναι διαφορετικοί. Μερικοί περσινοί πρωταγωνιστές όπως η Valeant Pharmaceuticals η οποία δημόσια ντρόπιασε τις φαρμακοβιομηχανίες με μαζικές αυξήσεις τιμών σε παλαιότερα φάρμακα βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Τώρα το παιχνίδι είναι διαφορετικό. Φέτος θα είναι πάλι η χρονιά των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και του νεοεκλεγέντα προέδρου που έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τις τιμές των φαρμάκων.

Η πολιτική Τραμπ για τα φάρμακα

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει κατά καιρούς πολιτικές που απεχθάνονται οι φαρμακοβιομηχανίες, όπως για παράδειγμα:  α) την επανεισαγωγή των  φαρμάκων από χώρες με χαμηλότερες τιμές  β) την αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ για το μεγαθήριο του συστήματος υγείας των ΗΠΑ, το Medicare.

Η επανεισαγωγή, υποστηριζόταν στο παρελθόν και από το John  McCain, την Amy Klobuchar και άλλους γερουσιαστές αλλά ποτέ δεν πέρασε από το Κογκρέσο…

Διαβάστε περισσότερα στο editorial πατώντας εδώ 

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here