Το τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου που εμπλέκεται στην αναγνώριση προσώπων δεν αναπτύσσεται πλήρως στην παιδική ηλικία αλλά πολύ μετά την ενηλικίωση, σύμφωνα με νέα ευρήματα. Τα ευρήματα προκαλούν έκπληξη στους ειδικούς, οι οποίοι πίστευαν ότι η ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού ουσιαστικά ολοκληρώνεται στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας.

Η εξέταση, όμως, του εγκεφάλου παιδιών και ενηλίκων με μία εξελιγμένη απεικονιστική τεχνική, έδειξε ότι η άποψη αυτή είναι λανθασμένη, δήλωσε η δρ Καλάνιτ Γκριλ-Σπέκτορ, καθηγήτρια Ψυχολογίας και διευθύντρια στο Εργαστήριο Οπτικής & Αντιληπτικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Τα νέα ευρήματα αφορούν ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται ατρακτοειδής έλικα και περιέχει τις δομές που είναι υπεύθυνες για την αναγνώριση προσώπων. Όπως γράφουν η δρ Γκριλ-Σπέκτορ και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση Cerebral Cortex, σε έρευνα στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι η ατρακτοειδής έλικα έχει μια πολύ χαρακτηριστική κυτταρική αρχιτεκτονική, η οποία αλλάζει καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά και μπαίνουν στην ενήλικη ζωή. Αυτό διαπιστώθηκε σε μία άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, και βασίσθηκε στην εξέταση του εγκεφάλου 47 εθελοντών: 22 παιδιών ηλικίας 5-12 ετών και 25 νεαρών ενηλίκων (οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 22 έως 28 ετών).

Οι ερευνητές εντόπισαν μικροσκοπικές δομές μέσα στην ατρακτοειδή έλικα οι οποίες άλλαζαν αναλόγως με την ηλικία, αντανακλώντας τις αλλαγές στην ικανότητα των εθελοντών να ξεχωρίζουν τα πρόσωπα. Οι διακυμάνσεις αυτές εξηγούν γιατί οι ενήλικες είναι πολύ καλύτεροι από τα παιδιά στην αναγνώριση προσώπων, λένε οι ερευνητές. Τα νέα ευρήματα αντικρούουν μία βασική αρχή της Νευροεπιστήμης: ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με άφθονες νευρικές συνδέσεις (συνάψεις), οι οποίες αρχίζουν να μειώνονται στην παιδική ηλικία και δεν αυξάνονται ποτέ.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here