Η απώλεια έστω και μίας ώρας από τον βραδινό ύπνο διπλασιάζει τις πιθανότητες τροχαίου ατυχήματος την επόμενη μέρα, σύμφωνα με μία νέα έκθεση. Όσοι, όμως, κάθονται στο τιμόνι έχοντας κοιμηθεί μόλις τέσσερις ή πέντε ώρες, διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο, δηλαδή κινδυνεύουν όσο και εκείνοι που οδηγούν μεθυσμένοι, λένε οι ερευνητές του αμερικανικού οργανισμού AAA Foundation for Traffic Safety.

Και αν κάποιος κοιμηθεί λιγότερες από τέσσερις ώρες το βράδυ, έχει 11,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει τροχαίο σε σύγκριση με τους οδηγούς που κοιμούνται επαρκώς τη νύχτα, δηλαδή 7 έως 8 ώρες. «Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που προσδιορίζει με ακρίβεια τη συσχέτιση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και τις πιθανότητες εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας κ. Μπράιαν Τεφτ, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι από την οδήγηση υπό την επήρεια κόπωσης και υπνηλίας «είναι υποτιμημένοι».

Το πρόβλημα έχει αναγνωρίσει η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας στους Αυτοκινητοδρόμους (NHTSA) των ΗΠΑ, η οποία σύντομα αναμένεται να εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την καταπολέμησή του, είπε ο διευθυντής Επικοινωνίας της ΑΑΑ κ. Μπράιαν Τόμας. «Δεν συνηθίζουν όλοι να οδηγούν έπειτα από την κατανάλωση αλκοόλ ή μιλώντας στο κινητό τους, αλλά όλοι έχουν οδηγήσει κάποια στιγμή κουρασμένοι και για τους περισσότερους αυτό έχει συμβεί κατ’ επανάληψιν», είπε. Σύμφωνα με την έκθεση, ο ανεπαρκής ύπνος επιβραδύνει τους χρόνους αντίδρασης, μειώνει την ακρίβεια των αντιδράσεων και οδηγεί σε παρατεταμένη διαταραχή της προσοχής. Με όλες αυτές τις επιδράσεις, μοιραίο είναι να διαταράσσεται η ικανότητα οδήγησης, τόνισε ο κ. Τεφτ.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here