Οι νέοι με διπολική διαταραχή και τα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου έχουν αδύναμες συνδέσεις στις συναισθηματικές περιοχές του εγκεφάλου τους, αναφέρουν ερευνητές από την Αυστραλία. Ελπίζεται τα ευρήματα αυτά να οδηγήσουν σε νέα εργαλεία για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των ατόμων που κινδυνεύουν πριν από την έναρξη της διαταραχής και να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων της όταν εμφανισθεί.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο έγκριτο περιοδικό Nature Molecular Psychiatry , ήταν προϊόν συνεργασίας μεταξύ ερευνητών του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου QIMR Berghofer στο Brisbane και του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας UNSW στο Σύδνεϋ.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες στους εγκεφάλους τριών ομάδων: σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή, σε άτομα που είχαν ένα συγγενή πρώτου βαθμού (γονέα, αδελφό ή παιδί) με διπολική διαταραχή και οι οποίοι ήταν σε υψηλό γενετικό κίνδυνο και σε άτομα χωρίς διπολική διαταραχή. Βρήκαν δίκτυα ασθενέστερων συνδέσεων μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου στα άτομα με διπολική διαταραχή και στα άτομα υψηλού κινδύνου υποκείμενα και διαταραχές στις συνδέσεις υπεύθυνες για τη ρύθμιση συναισθηματικών και γνωστικών διεργασιών.

«Γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές σε αυτά τα σχέδια καλωδίωσης του εγκεφάλου θα επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελέσει βασικές συναισθηματικές και γνωστικές λειτουργίες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Καθηγητής Ψυχιατρικής Philip Μitchell από το UNSW. «Κάθε χρόνο θα είμαστε συνέχεια με συμμετέχοντες από αυτή τη μελέτη οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλό γενετικό κίνδυνο εμφάνισης διπολικής διαταραχής, για να δούμε αν οι αλλαγές στον εγκέφαλό τους που εντοπίσθηκαν στις μαγνητικές τομογραφίες αποκαλύπτουν ποίοι θα αναπτύξουν επεισόδια μανίας,» είπε ο καθηγητής Μitchell.

Η διπολική διαταραχή είναι μια νόσος που επηρεάζει περίπου 1 στους 70 Αυστραλούς. Πρόκειται συνήθως για ασταθείς εναλλαγές της διάθεσης μεταξύ μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων. Η ηλικία έναρξης είναι συνήθως μεταξύ 18 και 30 ετών. Ο καθηγητής Michael Breakspear, από το QIMR Berghofer είπε ότι η ερευνητική ομάδα ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα ευρήματα για να αναπτύξει έναν τρόπο εντοπισμού εκείνων που βρίσκονται σε κίνδυνο διπολικής διαταραχής πριν από την έναρξη της διαταραχής. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανέναν δείκτη και καμία δοκιμασία για την πρόβλεψη ποιος θα είναι σε κίνδυνο να αναπτύξει διπολική διαταραχή, όπως κάνουμε για τις καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο καθηγητής Breakspear.

«Αν μπορούμε να αναπτύξουμε ένα εργαλείο για τον εντοπισμό και την επιβεβαίωση όσων βρίσκονται σε πολύ υψηλότερο κίνδυνο, τότε μπορούμε να τους συμβουλέψουμε για το πώς να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διπολικής διαταραχής, για παράδειγμα, με την αποφυγή χρήσης παράνομων ναρκωτικών ουσιών και στην ελαχιστοποίηση του στρες. Αυτές οι ανακαλύψεις μπορεί να ανοίξουν την πόρτα να αρχίζουν τα άτομα φαρμακευτική αγωγή πριν από την νόσο, για να μειωθεί ο κίνδυνος μανιακών επεισοδίων πριν καν συμβεί το πρώτο από αυτά».

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here